Русия е променила тактиката си на бойни действия на Бахмутско направление в сравнение с миналата година, заяви по време на телемаратона Владимир Назаренко, артилерист от четвърта бригада на Националната гвадия на Украйна "Рубеж“, предава УНИАН.

"Тогава бяха разпространени месни, конвейерни щурмове. Врагът не ги жалеше, Но сега те комбинираха различни тактики, когато говорим за Бахмутско направление , до стотици километри, където врагът се опитва да напредне по един или друг начин“, обясни той.

Артилеристът добави още, че руснаците сега използват голям брой бронирани машини, БПЛА и високоточно управляеми снаряди, което не беше случаят тук преди година.

"Освен това противникът продължава да използва тактиката на малки предни групи, всяка - група за прикритие, група за нападение, евакуация с лека бронирана техника. С леки бронирани машини, войски от тях и танкове. Противникът продължава да използва тактиката на огнения вал. В допълнение към факта, че той унищожава градове, села и насаждения с артилерия, той добавя и управляеми бомби. Врагът става все по-добър в това. Затова единственият ни вариант е да бъдем по-добри в технологиите и комуникацията, защото врагът ни превъзхожда в скрап и боеприпаси“, отбеляза Назаренко.

Въпреки това, според офицера, повечето руски атаки са неуспешни.

"Въпреки факта, че те концентрират голямо количество техника, боеприпаси, огнева мощ и постоянно провеждат артилерийска и артилерийска подготовка, Силите за отбрана все пак успяват да обезсмислят тези усилия на противника“, заяви Назаренко.

Той коментира и отпускането на помощ на Украйна от САЩ: "Лично аз, като артилерист, очаквам, че ще има още повече боеприпаси, оръжия, големи калибри и снаряди, които ще създадат огневата мощ, която ще изгори нашествениците. Защото всеки боеприпас е възможност в експлозивен мащаб да се унищожат окупаторите“.