Руснаците са засилили настъплението си край Часов Яр, активно използват бронирани машини и танкове, следвани от пехота под прикритие. Те се опитват да вземат самия град в клещи и щурмуват с директни фронтални атаки, пише УНИАН.

Прес-офицерът на 26-та артилерийска бригада на името на генерал-коронер Роман Дашкевич Олег Калашников говори за тактиката на руските части, събрани край Часовой Яр, и назова три компонента, благодарение на които е възможно да се ограничи активното им настъпление.

"Те продължават да се опитват да вземат в клещи Часов Яр. Това е направлението Богдановское-Ступочки, това са самите флангове, с които те се опитаха да ни доближат от самото начало. Но нищо не им се получи. И така те започнаха директен щурм на Часовой Яр, но това е още по-лошо за тях, защото те губят по-директно, както персонал, така и техника“, подчерта военният.

В микрорайон "Канал“ обстановката е доста напрегната, боевете се водят от няколко дни.

"Атаките на противника са съвсем различни. Той се опитва да атакува с пехотни групи, както и директно с помощта на механизираната част, на места се опитва да пробие и с колесна техника през зоната на поражение, но украинските сили за отбрана все още го контролират и унищожават врага в дадена локация в доста значителни количества“, отбеляза Калашников.

В района на Калиновка и Ивановски има битки и на двете места.

"Наскоро беше в Калиновка, ту врагът, ту ние напредвахме, ако вземете Ивановское, тогава врагът се опитва да овладее напълно това селище от година и половина, но това не е много лесно. Навремето той хвърли тук толкова значителни сили – и мотострелкови полк, и ОДШБР, но въпреки това битките продължават за това населено място", добави той.

От април в района на Часов Яр руснаците започнаха все повече да използват механизирания компонент.

"Преди това наблюдавахме главно щурмови пехотни групи, около 8-12 души, които днес се опитват да пробият нашата отбрана, използвайки както бронираната пехота, така и танкове.  Това се дължи на факта, че ако не използват бронирания компонент, тогава постиженията ще бъдат доста оскъдни. И днес тяхната задача е да достигнат административните граници на Донецка и Луганска област“, ​​подчерта военният.

По думите му, ВСУ успяват да устоят на активния натиск на руската групировка при Часовой Яр благодарение на три компонента.

"Днес можем да кажем, че на първо място по отношение на поразяването на врага са именно минохвъргачни батареи и FPV, особено тези, които хвърлят снаряди по брега. На второ място по огневи щети на противника са артилерията и РСЗО. Именно благодарение на това огнево поражение започнахме по-добре да сдържаме врага, защото имахме повече изстрели към днешна дата. И разбира се, най-важното е смелостта на нашите момчета на "нула“, които държат отбраната“, подчерта Калашников.