Бившият съветник в кабинета на президента на Украйна Aлексeй Арестович смята, че страната му ще трябва да остави на Русия една пета от териториите си, за да могат останалите да се присъединят към НАТО. Той не изключи и вариант Украйна да бъде разделена на две държави по примера на ФРГ и ГДР, предава "Страна.ua".

"Ние държим 80% от територията“, посочи Алексей Арестович в ефир на Юлия Латинина,. Тази част, според него, трябва да стане член на Алианса. "Мога да кажа, че това е свръхисторически шанс“, смята Арестович.

Той също така призна, че Украйна може да бъде разделена по примера на Германия. Разделянето на страната на ФРГ и ГДР става след поражението на Адолф Хитлер през 1945 г. "Вариантът ФРГ-ГДР: ФРГ влиза в алианса, ГДР се признава за територия на Германия, която ние определено ще върнем, но гаранциите на НАТО не важат за нея“, обясни Алексей Арестович. Той определя възможността за "много добра сделка“.

Според Арестович Украйна ще се опита да върне тези територии "с невоенни средства“, тъй като силово решение е възможно само "с цената на живота на 200 хиляди души от възрастното мъжко население, генофонда и напълно разрушена икономика“.