Официалният представител на турския президент Ибрахим Калън допусна възможността за изграждане на още една тръба за укрепване на "Турски поток“ като част от създаването на газов хъб в югоизточната ни съседка.

"Като направи това предложение [за изграждане на газов хъб в Турция], [руският президент Владимир] Путин видя, че в тази част на света ще се формира нова енергийна карта в средносрочен до дългосрочен план, а Турция е най-естественото географско място за това", цитира думите на представителя на президента Реджеп Тайип Ердоган в петък, телевизионният канал Habertürk.

"Сега има "Турски поток", той може да се укрепи още малко и да се направи още един тръбопровод и тогава може да се появи напълно нова енергийна карта от изток на запад, от север на юг. Това не е невъзможно. Помислете за това от гледна точка на следващите 5-10 години. Ако това се случи, тогава, с други думи, Турция ще стане не просто страна за транзит на газ, тя всъщност се движи към това да се превърне в страна, в която се определя газовият пазар, където се определят доставките на газ", подчерта Калън.