Русия може да използва складовете на Турция за съхранение на зърното си. Подобно решение би било от полза и за двете страни, заяви ръководителят на Турската федерация на мелничарите (TUSAF) Ерен Гунхан Улусой пред информационния портал ekonomi.haber7, предава РИА Новости.

"Москва планира да превърне Турция в "зърнен център". Има планове всички продукти да се съхраняват в Турция и да се разпространяват оттук. Това ще бъде страхотно решение за страната ни", отбеляза Улусой.

По думите му Турция с разполага с достатъчно съоръжения за успешното изпълнение на подобни задачи.

"Освен това, с превръщането на Турция в център, цените на товарите също ще намалеят. Ще бъде направена важна стъпка както по отношение на предлагането, така и по отношение на цената", добави Улусой.

На 22 юли представители на Русия, Украйна, Турция и ООН подписаха в Истанбул пакет от два документа. Първият меморандум се отнася до ангажимента на ООН за премахване на ограниченията върху износа на руски торове и селскостопански продукти на световните пазари. Вторият определя механизма за износ на украинско зърно от пристанищата на Черно море. Сделката има за цел да гарантира глобалната продоволствена сигурност.

След атака срещу корабите на Черноморския флот в Севастопол, Русия преустанови участието си в зърнената сделка, но след преговори с Анкара и получаване на писмени гаранции от Киев се върна към споразумението. Договорът изтича на 19 ноември.