Полските власти вече няма да правят отстъпки пред Европейската комисия (ЕК), за да получат европейски средства. Това каза в част от интервю, публикувано в неделя за седмичника Sieci, президентът на републиката Анджей Дуда.

"Повече няма да отговарям по никакъв начин на предложения от тази страна", категоричен е той. "Доколкото знам, ние сме изпълнили всички условия за получаване на средства от Националния план за възстановяване, нашият разходен план е одобрен. Очакваме изплащането на това, което ни се дължи", заяви Дуда.

"Не вярвам, че по-нататъшното задоволяване на очакванията на другата страна ще доведе до някакви резултати. Смятам, че е показана твърде много добра воля от полска страна", добави той.

Според полския лидер в ЕС има "група от Полша, която провежда политика, която е в противоречие с фундаменталните интереси на полската държава и потрива ръце, когато Полша е ощетена в Брюксел". "Съжалявам за това, но това са факти. Точно както и фактът, че ляво-либералният лагер, чиито представители са предимно в Европейската комисия, иска на всяка цена да постигне смяна на правителството в Полша“, посочи още държавният глава.

В началото на юни ЕК одобри национален план за възстановяване на Полша, според който републиката може да получи 23,9 милиарда евро субсидии и 11,5 милиарда евро заеми по линия на Фонда за възстановяване от пандемията.

Въпреки това, както предупреди председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, тези средства ще бъдат изплатени само ако Варшава изпълни всички условия на Брюксел относно съдебната реформа и ликвидацията на дисциплинарната камара на Върховния съд на Полша. Президентът на Полша ликвидира камарата, но тази стъпка не беше достатъчна за Европейската комисия. По-специално изискването на Европейския съд за възстановяване на работа на съдиите, които са били уволнени по време на функционирането на дисциплинарната колегия, все още не е изпълнено.