На 24 февруари 2022 г. Русия започна пълномащабно нахлуване в Украйна. И след като се провали в първоначалния си план за смяна на режима в Киев, руският президент Владимир Путин сега иска проточен конфликт, пише бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен в материал за европейската редакция на Politico, представен без редакторска намеса от "Фокус“.

Западните правителства трябва да променят подхода си, за да предотвратят това, войната да продължи още една година. А за да направят това, те трябва да се откажат от досегашния си постепенен подход към разработването на дългосрочен поглед.

Това означава да се даде на Украйна това, от което се нуждае, за да спечели войната сега, но също така да се изгради рамка за нейното възстановяване и интеграция в евроатлантическата общност – което е целта на Киевския договор за сигурност.

Аз съм съавтор на договора, който е част от мирния план от 10 точки на украинското правителство, заедно с началника на кабинета на президента Володимир Зеленски Андрий Йермак. Очертавайки поредица от гаранции за сигурност за Украйна, принципът му е прост: да направи страната способна да се защитава сама.

Но за да се гарантира, че Украйна ще може да се защити сега и в бъдеще, трябва многодесетилетен ангажимент от нейните съюзници. Група държави-гаранти трябва да се ангажират да предоставят практическа, материална подкрепа на Украйна и това трябва да се съсредоточи върху четири области: подпомагане на изграждането на достатъчно силна армия, за да устои на бъдеща руска агресия; засилване на обмена на разузнавателна информация между Украйна и нейните съюзници; поддържане на съвместни обучения и учения под флага на ЕС и НАТО; и подпомагане на Украйна в изграждането на силна и устойчива отбранителна индустрия.

Приемането на силен набор от гаранции за сигурност за Украйна не е акт на благотворителност - това е в интерес на целия свят. Развитието на мощен и стабилен източноевропейски партньор в Киев може да се превърне в опора срещу все по-непостоянната и агресивна Русия, което е от съществено значение за стабилността на нашия континент. А свободна, цялостна и мирна Европа ще даде на Съединените щати и техните съюзници възможност да се справят с основното дългосрочно глобално предизвикателство: Китай и Индо-тихокеанския регион.

Но силна Украйна ще се появи само ако тя успешно да се възстанови от опустошенията на тази война, а стабилните гаранции за сигурност са предпоставка за започване на това възстановяване.

От възобновяема енергия до ИТ, Украйна предлага огромен потенциал за компании и инвеститори. Повечето обаче са разбираемо предпазливи, докато заплахата от по-нататъшно руско унищожение остава. Тук може да помогне Киевският договор за сигурност.

Докато войната навлиза във втората си година, се нуждаем от по-дългосрочна сплотена и устойчива стратегия, която да замени сегашния подход стъпка по стъпка. Това е от съществено значение за възстановяването на Украйна, както и за бюджетите и многогодишното планиране на нашите собствени страни. Нашите правителства и отбранителна индустрия се нуждаят от солидна рамка, за да могат да направят необходимите инвестиции за справяне с конфликт, който може да продължи години.

И никъде това не е по-ясно, отколкото при производството на боеприпаси.

В момента Русия започва многостранна офанзива. Украинските сили са умели в отблъскването на тези тъпи фронтални атаки, но това изисква огромни количества боеприпаси - и ако те свършат, това ще означава катастрофа.

Икономическата и индустриална мощ на ЕС обаче превъзхожда тази на Русия и тя трябва да използва само малка част от това, за да осигури постоянни доставки на боеприпаси за Украйна. Точно както САЩ бяха "арсеналът за демокрация“ за Европа по време на Втората световна война, ЕС трябва да бъде "арсеналът за демокрация“ за Украйна сега. И това изисква ясно, дългосрочно планиране, така че страната да има това, от което се нуждае, преди да се нуждае от него.

Война не се печели с постепенен подход; това дава на противника твърде много място за ескалация. Точно това направи Путин. Реактивната стратегия от последните 12 месеца твърде често му е давала инициативата. И той все още вярва, че въпреки неуспехите Русия в крайна сметка ще надживее враговете си.

Трябва да докажем, че Путин греши. И все пак, по ирония на съдбата, за да осигурим кратка война, трябва да дадем ясно да се разбере, че сме готови за дълга.

Следователно нашият ангажимент към Украйна трябва да включва ясен път към членство както в НАТО, така и в ЕС. Приемането на цялостни гаранции за сигурност не отслабва тези амбиции, а ги укрепва. А Киевският договор за сигурност може да действа като мост между текущата ad hoc подкрепа и пълната интеграция на страната в евроатлантическата архитектура за сигурност.

Трябва да признаем, че предишният двусмислен подход на НАТО и ЕС към Украйна се провали. Неясните обещания за бъдещо членство не я защитиха, а същевременно дадоха на Путин фалшив претекст за агресия. А присъединяването към двете организации ще бъде възможно само ако Украйна има цялостни гаранции за сигурност през междинния период.

Една година след тази война Украйна остава в изключително несигурно положение. Подходът, който възприехме, даде на страната достатъчно, за да устои, но не достатъчно, за да победи решително Русия - и това трябва да се промени.

Тази годишнина не е момент за размисъл. Това е момент за действие. Момент да покажем, че сме ангажирани с Украйна толкова дълго, колкото е необходимо.

Това не е подарък за Украйна. Това е необходимост за целия демократичен свят.