През януари тази година руски самолет за ранно предупреждение А-50 е бил ударен от американски зенитно-ракетен комплекс Patriot. Тази информация беше споделена от полковник, заместник-началник на щаба на 10-то командване на противовъздушната и противоракетната отбрана на американската армия Розана Клементе в социалната мрежа X.

Офицерът каза, че Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са използвали тактика на въздушна засада (SAMbush). Според нея бойците са били специално подготвени за това - в средата на нощта инструкторите са активирали батарията Patriot, дадена е заповед да се отиде на огневата позиция, да се "отработи“ и след това да се оттегли.

Полковникът добави, че в момента Украйна разполага с до един батальон системи за противовъздушна отбрана Patriot. "Някои от тях се използват за защита на неподвижни обекти, други се движат и правят наистина исторически неща, не съм виждала това за 22 години работа в ПВО“, подчерта тя.

За първи път в историята руският за въздушно разузнаване А-50 беше унищожен на 14 януари в небето над Азовско море. Украински войници също успяха да поразят въздушния команден пункт Ил-22, който достигна летището, но според ВВС на Украйна той не подлежи на ремонт. Руските военни блогера съобщиха, че в резултат на ликвидирането на самолета А-50 най-малко 11 офицери са били "уволнени“.

На 23 февруари друг самолет А-50 беше свален над Азовско море и самолетът се разби в Краснодарския край на Руската федерация. Журналистите научиха, че самолетът може да е бил унищожен с помощта на модернизирана ракета за съветската система за противовъздушна отбрана С-200.