Войната в Украйна напомня на Първата световна война, но все пак е уникална и украинците имат голямо предимство в нея, защото знаят за какво воюват.

Това заяви в интервю пред Радио "Свобода“ известният американски пенсиониран генерал-майор Дейвид Грейндж, служил във Виетнам, Ирак, Северна Македония и Косово. Според него някои неща са постоянни във всички войни.

"Във войните някои неща никога не се променят. Политиката е решаваща. Боеприпасите са необходими. Войниците трябва да бъдат внимателно обучени. И вие трябва да сте мотивирани за война. Това е едно от предимствата на Украйна, защото Украйна има мотивация", отбеляза той.

Според Грейндж Украйна е на страната на доброто и украинците имат причина да влязат в битка. В същото време, както отбеляза генералът, много руснаци, които са хвърлени в битка, дори и да подкрепят Русия, всъщност нямат причина да се бият.

"Защо те са там? Но украинските военни разбират, вие имате голямо предимство – да се биете за вашата страна и за вашия народ .. И това беше нашият проблем във Виетнам. Спомням си Ирак, Бейрут, навсякъде, където бяхме, и това е по-важно от оръжията и е уникално, когато имаш тази окопна война, когато се редуват статични фази, пак статика, настъпление... Но в същото време се използват високи технологии, които са навсякъде и е невъзможно да се скрият от тях.

Грейндж подчерта, че това е много уникален опит и САЩ се учат от него.

"Така че трябва да използваме това в наша полза в нашите следващи конфликти, които определено ще се случат. САЩ са във войни постоянно от началото на своето съществуване. Следователно, хибридна война, но някои неща са останали същите. Има нови технологии, тактики, към които трябва да се адаптира. И Украйна върши добра работа и САЩ ще използват това в бъдеще“, добави американският генерал-майор.