Руският опозиционер Алексей Навални обяви началото на нова масова кампания срещу Владимир Путин и войната в Украйна на 19 юни, когато започна последния му процес в затвора, изправен пред потенциална присъда от още няколко десетилетия затвор, пише The Guardian.

47-годишният Навални вече излежава присъди от общо 11 години и половина и сега е изправен пред множество обвинения, свързани с предполагаема "екстремистка“ дейност. Оправдателните присъди срещу опозиционери са почти нечувани в Русия.

Журналистите, които са пътували до наказателната колония, където Навални е затворен в Мелехово, на около 1842.7 км. източно от Москва, не са допуснати до съдебната зала, но първоначално са могли да проследят процеса чрез видео от стая наблизо, въпреки че звукът едва се чуваше, пише британската агенция.

Навални, изглеждащ отслабнал с подстригана коса и облечен в черна затворническа униформа, той е стоял прав и е говорил общо три минути.

Навални безуспешно е поискал достъп до съдебната зала за възрастните си родители и е оспори news pic 2
©
л правомощията на съдията от Москва да го съди в затвор далеч от столицата.

Но предаването по-късно е прекъснато и говорител на съда е съобщил, че по-нататъшното производство ще се проведе при закрити врати... Поддръжниците на Навални обвиняват Москва, че се опитва да го пречупи в затвора, където той е имал дълги периоди в изолация, за да заглуши критиките му към Путин.

Кремъл е заявил, че неговият случай е чисто съдебен въпрос. "Ние не следим този процес“, е заявил говорителят на Путин Дмитрий Песков пред репортери.