Руският опозиционен политик Алексей Навални е бил изведен от наказателната колония, където е затворен от средата на миналата година, и сегашното му местонахождение не е известно, съобщават негови близки, предаде Reuters.

Сътрудниците на Навални се подготвят за очакваното му прехвърляне в колония със "специален режим", най-тежката степен в руската затворническа система, след като през август той беше осъден на допълнителни 19 години затвор.

Говорителят на Навални Кира Ярмиш е заявила, че персоналът на съоръжението ИК-6 в Мелехово, на 235 км източно от Москва, е съобщил на адвоката му, че опозиционният лидер вече не е сред затворниците.

"Къде са го отвели, отказват да кажат", пише тя в социалната медийна платформа X.

Изчезването му идва в началото на кампанията за президентските избори, на които Владимир Путин потвърди в петък, че ще се кандидатира за още един шестгодишен мандат.

Помощникът на Навални Леонид Волков публикува в X, че времето е "0% съвпадение и 100% пряк политически контрол от Кремъл".

Той добавя: "За Путин не е тайна кой е неговият основен опонент на тези "избори". И той иска да се увери, че гласът на Навални не се чува."

Навални, който излежава над 30-годишна присъда в наказателна колония източно от Москва, обяви по-рано, че има план как да попречи на руския президент Владимир Путин в предизборната му кампания.

Екипът на основния руски опозиционен лидер вижда предстоящите 100 дни политическа кампания преди президентските избори в Русия, насрочени за март, като рядка възможност да въвлекат руските граждани в политически диалог и да ги убедят, че войната в Украйна и икономическите тежести, които конфликтът носи със себе си, представляват последствията от решенията на Путин.

С все още неясен състав и под лозунга "НЕ ПУТИН" лагерът на Навални стартира своята кампания, в която просто призовава руснаците да гласуват срещу настоящия президент.