Алексей Навални, който излежава над 30-годишна присъда в наказателна колония източно от Москва, има план как да попречи на руския президент Владимир Путин в предизборната му кампания, пише Reuters.

Екипът на основния руски опозиционен лидер Алексей Навални вижда предстоящите 100 дни политическа кампания преди президентските избори в Русия, насрочени за март, като рядка възможност да въвлекат руските граждани в политически диалог и да ги убедят, че войната в Украйна и икономическите тежести, които конфликтът носи със себе си, представляват последствията от решенията на Путин.

"Разбира се, че е невъзможно да победим Путин на "избори", заявява главният помощник на Навални Леонид Волков, подчертавайки, че целта на политическата кампания на техния екип е да промени политическия дневен ред в Русия.

От друга страна, Кремъл твърди, че Путин ще получи още един шестгодишен мандат, тъй като има огромна подкрепа в руското общество с рейтинг от около 80% в проучванията на общественото мнение. Путин, който е на власт от 1999 г. като министър-председател или президент, обяви президентската си кандидатура за нов шестгодишен мандат на 8 декември и в момента няма сериозен съперник, като основният опозиционен лидер Алексей Навални излежава повече от 30 години затвор, други критици също бяха затворени или са в изгнание.

С все още неясен състав и под лозунга "НЕ ПУТИН" лагерът на Навални стартира своята кампания, в която просто призовава руснаците да гласуват срещу настоящия президент. 

"Нямаме свой кандидат. Имахме кандидат-Навални, но те отказаха да го регистрират, опитаха се да го убият и да го вкарат в затвора. Сега имаме, така да се каже, колективен кандидат "срещу Путин", заявява Любов Собол, близък сътрудник на Навални, който също като Волков е в официалния списък на "терористите и екстремистите" и в момента живее в чужбина.