Президентът на Сърбия Александър Вучич призова Косово да не организира нови избори за кметове в северната част на страната, докато не бъде предоставена повече автономия на етническите сърби. Александър Вучич направи това изявление в интервю за Reuters.

"Всички сърби на север смятат Сърбия за своя страна, а не Косово. Това е реалността", е заявил сръбският президент. "Някой трябва да се хване и да организира (нови) избори там".

Насилието избухна в северната част на Косово миналата седмица, след като етнически албански кметове са назначени на длъжност в няколко общини със сръбско мнозинство след местните избори през април, които събраха едва 3,5% избирателна активност.

В отговор на безредиците, при които сръбски протестиращи се сблъскаха с мироопазващи сили на НАТО, оставяйки десетки ранени и от двете страни, Сърбия постави въоръжените си сили в най-висока бойна готовност и НАТО изпрати подкрепления към своята мисия в Косово.

Европейският съюз и Съединените щати, най-силните поддръжници на Косово, призоваха Прищина да организира нови избори в района със сръбско мнозинство, за да разсее напрежението, а Сърбия да свали бойната си готовност и да премести войските си далеч от границата с Косово, припомня британската агенция.

Но Вучич е заявил, че властите в Косово, бивша сръбска провинция, която обяви независимост през 2008 г. след въстание от 90-те години на миналия век от мнозинството етнически албанци, ще трябва да направят някои отстъпки, за да гарантират участието на сърбите в нов вот.

"Все още нямаме Асоциация на сръбските общини, все още няма изтегляне на (косовски албански) специални полицейски сили и кметове там“, е допълнил той.

Десетилетна сделка, сключена с посредничеството на Европейския съюз, предвижда сърбите на север да създадат асоциация на самоуправляващи се общини в замяна на признаване на косовските институции, но споразумението така и не е изпълнено, отбелязват от Reuters.

Косовският премиер Албин Курти е заявил, че ако получи по-голяма автономия чрез асоциация на общини, районът със сръбско мнозинство може да организира референдум за присъединяване към Сърбия.

Вучич е заявил: "Сърбите (на север) винаги са готови да говорят, но трябва да им предложите нещо."

Президентът на Косово Вьоса Османи е заявил пред Reuters по-рано този месец, че страната може да проведе нови избори във въпросните общини, ако 20% от гласоподавателите подпишат петиция. Тя обвини и Сърбия в намеса.

В отговор Вучич е заявил, че "ужасяващо е това, за което говорят тези хора“ и е обвинил Курти, че не желае да направи компромис. "Сигурен съм, че (Курти) няма да инвестира нито минута от времето си, нито капка пот, за да намери компромисно решение".

Сръбският президент е заявил, че Сърбия обмисля дали да намали бойната си готовност. "Ще държим нашите войски в състояние на висока бойна готовност, а не на най-висока бойна готовност, защото това струва много".

Вучич също така е допълнил, че Белград води преговори за закупуване на изтребители Rafale от Франция и допълнително укрепване на армията си със западни оръжия.

Александър Вучич е заявил, че Сърбия остава на пътя към присъединяване към ЕС и е успяла да балансира външната си политика, за да позволи продължаване на приятелските отношения с историческия съюзник Русия и с Китай.