Косовският премиер Албин Курти говори в сряда за първи път по повод срещата със сръбския президент Александър Вучич, проведена с посредничеството на ЕС на 18 този месец в Брюксел, като каза, че е разочарован от резултатите от нея, предава RTK и РТС. Обръщайки се към правителствения кабинет и медиите в началото на днешното заседание на правителството, министър-председателят заяви, че сръбската страна изобщо не е изразила готовност за пълно нормализиране на отношенията между двете страни.

Освен това той подчерта, че неутралните по отношение на статуса регистрационни номера KS не са необходими и не могат да бъдат върнати в обращение и че в споразумението от 2016 г. се посочва, че те са временни до 2021 г. По думите му, правителството в Прищина "не може да легитимира неутралността на собствения си статут“. С това той ясно даде да се разбере, че няма да оттегли мярката, която предизвиква сериозно напрежение в населените от сърби северни части на Косово.

Що се касае до срещата с Вучич, Курти заяви, че "вместо идеи, другата страна представи само констатации, показвайки ясно, че не се интересуват от пълна нормализация, а от малки стъпки“. Премиерът на Косово оцени, че "реципрочността е в основата“ на преговорите за взаимно признаване.

"Ние не преговаряме за свободата на движение между Косово и Сърбия, а само прилагаме елементите, за които Сърбия се договори през юли 2011 г. и септември 2016 г. Те искат договореното споразумение да се прилага само от тях, а не от нас. Косово не може да взема решения. Това, което води до проблема, е независимостта на страната. Независимостта на страната означава, че не може да се насърчава различен ред в една част от територията“, заяви Курти.

Той потвърди на заседанието на кабинета, че е представил шест точки от рамковото споразумение в Брюксел миналата седмица.

"Разработихме шест глави. Първата глава трябва ясно да дефинира състоянието на двустранните отношения между двете страни и международния контекст, което означава взаимно признаване от една страна и пътя ни към пълноправно членство в международни организации от друга страна. Във втората глава трябва да се занимаваме със справяне с миналото. Справяне с миналото, което включва лица, които са изчезнали поради насилие, жертви на сексуално насилие, разселени лица, преходно правосъдие, материални и нематериални щети, връщане на документация и археологически артефакти. След пълен анализ на миналото можем да обсъдим бъдещи стъпки, свързани с установяването на сътрудничество“,обясни косовският премиер.

В четвърта глава, добави той, от Белград предлагат "равно третиране на съответните малцинства, както за сърбите в Косово, така и за албанците в Сърбия“.

"В пета глава трябва да прегледаме предишните споразумения, но не с идеята да ги предоговорим, а като проучим кои от тези споразумения вече са били разгледани и кои трябва да бъдат приложени“, продължи Курти.

По думите му, последната глава се занимава с установяването на механизми за изпълнение на споразумението и разрешаването на евентуални спорове по време на изпълнението.

Той посочи, че сръбската страна не е отговорила положително на неговите шест точки.

"Не се изказах след срещата на 18 август, тъй като имаше вътрешно споразумение да не се изказвам, от притеснение, че това ще повлияе негативно на напредъка на диалога, но не всички се придържаха към това споразумение“, каза Курти.

Превод и редакция: Иван Христов