Представените в парламента на Северна Македония албански партии ще подкрепят конституционните промени за вписването на българите в Конституцията, ако формулировката в нея за "езика, говорен от 20 процента от гражданите",  бъде заменена с "албански народ и албански език“, отбелязва македонската редакция на Радио "Слободна Европа“.

БЕСА и "Алианс за албанците“ бяха сред първите парламентарно представени партии, които изложиха искането и които смятат, че старата формулировка е обидна за албанците. След това към тях се присъедини "Демократическа партия на албанците“ (ДПА). Партията прие резолюция, която гласи, че членът в конституцията и формулировката за "20-те процента“ трябва да бъдат променени с "албански народ, албански език“. Лидерът на ДПА Мендух Тачи проведе среща с председателя на "Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) Али Ахмети, на която обсъдиха въпроса. И двете партии са част от управляващото мнозинство в парламента, ДПА с един депутат, а ДСИ с 15.

От БЕСА наскоро обявиха, че по тази тема ще отправят покана към партиите от албанския блок за среща с цел обединение на "албанския политически фактор, за да премахнем унизителни термини като "20-те процента" и да дефинираме албанския език в конституцията според общите ни определения".

От ДСИ обаче казват, че сега не е моментът за подобни промени. Първият вицепремиер Артан Груби обяви по-рано, че неговата партия ДСИ ще се застъпи за по-сериозен социален дебат, за да може Конституцията да претърпи други по-сериозни промени, освен вписването на българите и други народи и промяната на формулировката за "20-те процента“ .

ДСИ настоява за сериозен анализ на всички недостатъци в Конституцията, включително начина на избиране на президента на държавата. Предложението е той да бъде избиран в парламента, а не на преки избори. Този и други въпроси изискват консенсус от всички партии и процесът трябва да се проведе в парламента, подчерта Груби.