Крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (AfD) гласува за изключването на своя скандално известен кандидат Максимилиан Крах от делегацията си в Европейския парламент. Групата ще бъде ръководена от Рене Ауст, предаде Politico.

AfD завърши на второ място на изборите за ЕС в Германия с 15,9 % от гласовете, което според прогнозите ще доведе до 15 места.

Но Максимилиан Крах няма да бъде един от тях, съобщи самият той в социалната мрежа X.

"Смятам, че това е погрешно и изпраща унищожителен сигнал към нашите избиратели, особено към младите ни избиратели", е заявил Крах.

На него вече му беше забранено да агитира преди европейските избори след поредица от скандали.

Властите в Брюксел претърсиха офисите му в Европейския парламент във връзка с асистент, който е бил арестуван миналия месец по подозрение в шпионаж в полза на Китай.

Всички депутати от AfD бяха изключени от дясната група "Идентичност и демокрация" в Европейския парламент, след като Крах заяви пред италиански вестник, че не всички членове на елитното нацистко подразделение SS са били военнопрестъпници.

Алис Вайдел, съпредседател на AfD, не взе отношение към ситуацията, а вместо това призова за общи избори.

"Този изборен резултат също така показва, че коалиционното правителство вече не разполага с мнозинство. Канцлерът Шолц всъщност трябва да последва примера, много добрия пример на Еманюел Макрон, и да разчисти пътя за нови избори", заяви тя.

"Това е и нашето искане - да се свика вот на доверие в германския Бундестаг и да се разчисти пътят за нови избори в германския Бундестаг".