Адвокатите на бившия заместник-председател на Европейския парламент Ева Кайли, заподозряна в един най-големите корупционни скандали в Общността, поискаха тя да бъде освободена от затвора с полицейско проследяващо устройство, предава Associated Press.

Белгийските прокурори обвиняват Ева Кайли в корупция, членство в престъпна организация и пране на пари. Тя е задържана от 9 декември. Нейният партньор Франческо Джорджи, съветник в Европейския парламент, също е в затвора по същите обвинения.

Двамата са заподозрени, че работят заедно с бившия шеф на Джорджи, Пиер Антонио Панцери. В миналото си той също е бил депутат от ЕС. Според заповедите за арест Панцери"е заподозрян в политическа намеса с членове, работещи в Европейския парламент в полза на Катар и Мароко, срещу заплащане“.

"Поискахме... Кайли да бъде поставена под система за електронно наблюдение, с гривна“, каза нейният белгийски адвокат Андре Рисопулос пред репортери пред сградата на съда в Брюксел. Правният екип на Кайли каза, че очаква решение по-късно през деня.

44-годишната Кайли бе отстранена от поста си в Европейския парламент миналата седмица, след като срещу нея бяха повдигнати обвинения. ЕП спря работата по досиета, включващи Катар, докато разследва какво въздействие може да е имал скандалът с подкупите в брой и подаръци срещу влияние. Катар категорично отрича да е замесен.

Скандалът попадна в светлината на прожекторите точно когато Катар бе домакин на световното първенство по футбол. Малката, богата на енергийни залежи държава от Персийския залив отбеляза нарастване на международния си авторитет, тъй като Доха използва огромните си находища на природен газ, за да превърне страната в една от най-богатите на глава от населението в света и да засили регионалните си политически амбиции.

Мароко все още не е отговорило на обвиненията, че неговият посланик в Полша може да е замесен в скандала.

Белгийските прокурори също искат предаването на съпругата и дъщерята на Панцери от Италия, където те са държани под домашен арест, по сходни обвинения.

Четвъртият заподозрян в Белгия - Николо Фига-Таламанка, генерален секретар на неправителствената организация No Peace Without Justice - също беше обвинен за аферата. Той е освободен от затвора, но трябва да носи електронна гривна за наблюдение.