Пентагонът планира да започне доставки на танкове Abrams в Украйна през есента, предава Reuters, като се позовава на източници.

Припомня се, че по-рано администрацията на президента на САЩ Джо Байдън реши да прехвърли 31 танка M1 Abrams на военните на Киев. Представител на Конгреса, пожелал анонимност, разкри пред агенцията, че Пентагонът планира да ускори доставките, като съкрати първоначално планирания срок с около година.

САЩ работят за доставката на танкове Abrams в Украйна по-бързо от очакваното, обяви по-рано координаторът по стратегическите комуникации на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби пред MSNBC.

"Работим върху ускоряване на доставката на танкове. Може да се въведат някои промени в процеса, за да го придвижим по-бързо“, подчерта Кърби.

През януари САЩ обявиха, че ще прехвърлят 31 танка Abrams M1 в Украйна – при това най-вероятно от собствените си запаси, което значително ще ускори доставките в сравнение със ситуация, в която трябваше да бъдат закупени нови такива. В медиите тогава се появи информация, че Вашингтон ще се нуждае от най-малко една година, за да завърши изпращането на Abrams на Украйна.

Този месец обаче стана известно, че американската армия вече изпълнява план за изпращане на танкове в Украйна и се стреми да ги достави възможно най-бързо. Пентагонът вероятно няма да обяви точния график за предаването на танковете в Украйна.