Пентагонът предупреждава Конгреса, че средствата за подмяна на оръжията, които САЩ са изпратили в Украйна, са на привършване и ведомството е принудено да забави снабдяването на някои войски, се посочва в писмо, изпратено до лидерите на Конгреса, видяно от Associated Press.

В писмото се настоява Конгресът да допълни финансирането за Украйна. През уикенда Конгресът предотврати спирането на работата на правителството, като прие законопроект за краткосрочно финансиране, но от него отпадна всякаква помощ за Украйна.

Финансовият контрольор на Пентагона Майкъл Маккорд е заявил пред лидерите на Камарата на представителите и Сената, че са останали 1,6 млрд. долара (2.96 млрд. лева)  от 25,9 млрд. долара (47.98 млрд. лева), които Конгресът е предвидил за попълване на американските военни запаси, постъпващи в Украйна. Оръжията включват милиони артилерийски снаряди, ракети и снаряди, които са от решаващо значение за контраофанзивата на Украйна, целяща да си върне териториите, придобити от Русия във войната.

Освен това САЩ разполагат с още около 5,4 млрд. долара (10 млрд. лева), за да предоставят оръжия и оборудване от своите запаси. САЩ вече щяха да са изчерпали тези средства, ако Пентагонът не беше разбрал по-рано тази година, че е надценил вече изпратеното оборудване, освобождавайки около 6,2 млрд. долара (11.49 млрд. лева . Част от тях са изпратени през последните месеци.

Маккорд е заявил, че САЩ напълно са изчерпали дългосрочното финансиране за Киев по линия на Инициативата за подпомагане на сигурността в Украйна, която предоставя пари за сключване на договори за бъдещи оръжия.

"Вече бяхме принудени да забавим попълването на собствените си сили, за да се предпазим от несигурно финансиране в бъдеще", пише Маккорд в писмото. "Невъзможността за своевременно попълване на военните ни служби може да навреди на готовността на армията ни."

Той е добавил, че без допълнително финансиране сега САЩ ще трябва да забавят или ограничат оръжията за противовъздушна отбрана, боеприпасите, безпилотните самолети и оборудване, които са "критични и спешни сега, когато Русия се готви да проведе зимна офанзива".