Конфликтът в Украйна рискува да се превърне в следващата "вечна война“ за САЩ – почти две години след началото му, във Вашингтон нямат нито стратегия за прекратяването му, нито представа как той може да завърши, предупреждава пенсионираният подполковник Даниел Дейвис в статия за изданието 19FortyFive. Заключението на автора - като помага на Киев, Вашингтон удължава войната и отслабва собствената си защита.

През февруари 2022 г. руският президент Владимир Путин избра да започне завоевателна война срещу съседката си Украйна. Отговорността за започването на този конфликт лежи изцяло върху неговите плещи. Основните приоритети на Америка трябва да бъдат да помогне за бързото приключване на войната, като същевременно укрепва националната си сигурност и защитава Източния фронт на НАТО. Това, което Вашингтон изглежда прави обаче, е почти обратното. Администрацията поддържа войната на животоспасяващи системи, за да я разшири възможно най-далеч в бъдещето. Едновременно с това отслабва националния отбранителен капацитет на Америка.

Докато войната навлиза във втората си година, САЩ все още нямат стратегия за прекратяването й. Вашингтон дори няма визия за това как може да приключи войната и се съпротивлява на всякакви усилия да се търси споразумение чрез дипломация.

Преобладаващата звукова нотка, която прониква в правителството на американците, е зле дефинираната фраза, че САЩ ще подкрепят Украйна "толкова дълго, колкото е необходимо“. Всички от президента и държавния секретар, до министъра на отбраната и много законодатели в Конгреса, цитират тази мантра постоянно. Никой няма дефиниция какво точно означава тя или съществен отговор за това как фразата защитава американските интереси.

Тези сложни, нецеленасочени и безконтролни усилия за подкрепа на Украйна с военно оборудване и пари на САЩ служат само за увековечаване на войната. Те не правят нищо, за да доведат до края й. Човек може да се надява, че болезнената — и съвсем скорошна — история на Америка за предоставяне на неограничена подкрепа за войни от маргинален интерес за националната сигурност на САЩ ще предостави ръководство за това как да се избегнат повтарящи се провали. Засега, за съжаление, подобни надежди изглеждат напразни.

Тъжната история за подкрепа на вечната война

Участието на Америка във войната във Виетнам привидно се корени в страховете от "теорията за доминото“, според която, ако комунистите от Северен Виетнам победят Юга, други азиатски правителства впоследствие ще паднат в хватката на комунизма. Никога не е имало стратегия за прекратяване на войната, нито концепция за постигане на победа. Както се оказа, Северен Виетнам наистина победи Юга, но страхът, че комунизмът ще помете Азия, така и не се материализира.

Както вече е изчерпателно описано, при катастрофата в Афганистан Вашингтон също нямаше стратегия за прекратяване на войната. САЩ знаеха как да влязат, знаеха много добре как да останат за неопределено време, но нямаха представа как да излязат. Само жалкото поражение реши това и две години след изтеглянето на САЩ от Афганистан сигурността на Америка не е по-лоша, отколкото бе по време на 20-те години безсмислена война.

САЩ трябваше да влязат във война в Ирак през 2003 г., увери тогава президентът Джордж У. Буш, защото в противен случай американците щяха "да живеят на милостта на режим извън закона, който заплашва мира с оръжия за масово поразяване“. Нямаше оръжия за масово унищожение, но дори след като това стана ясно, правителството на САЩ нямаше стратегия за прекратяване на войната и просто продължи да се бие. Оттогава американски военнослужещи служеха в Ирак, без перспектива или стратегия за прекратяване на тази военна мисия.

Смъртоносните военни операции в Либия, Сомалия, Йемен и Сирия също имаха ентусиазирано начало, но им липсваше визия за прекратяване на конфликта. Сега САЩ са на кръстопът в подкрепата си за войната в Украйна: да продължат шестдесетилетната тенденция на сляпо подкрепяне на войната без идея как да я прекратят, или да се възползват от многото научени уроци и да оформят стратегия за прекратяване на войната.

Честно казано, няма вероятен жизнеспособен път към военна победа за Украйна. Да продължим да подкрепяме Украйна "колкото е нужно“ изобщо не е стратегия. Това означава чисто и просто да продължаваме, месец след месец, да изпращаме оборудване, боеприпаси и друга бойна подкрепа на Киев. По този начин може да се предотврати пълно военно поражение за Украйна, но без значение колко подкрепа предоставят САЩ и НАТО, войските на Киев почти сигурно никога няма да прогонят Русия от украинската територия. Това, което обаче ще постигне подобна подкрепа, е да се продължи войната, понякога с цената на живота на много стотици украински войници.

"Подкрепете Украйна“ няма да ни предпази

Мнозина предполагат, че когато САЩ помагат на Украйна, всъщност помагат на самите себе си. Сенатор Линдзи Греъм, например, заяви, че подкрепата на Украйна във войната й срещу Русия "са най-добрите пари, които някога сме харчили“, отчасти, защото "руснаците умират“. Да видим Русия отслабена е изрична цел, формулирана от министъра на отбраната Лойд Остин. И все пак ето какво е критично да се разбере: отслабената Русия не подобрява националната сигурност на САЩ.

Американската национална сигурност сега не е по-добра, отколкото беше в деня преди тази война да започне или ще бъде в деня, в който тя свърши. Причината? Защото американската конвенционална военна мощ, както и тази на НАТО, превъзхожда всичко, което Русия е имала, има или ще има. "Убийството на руснаци“ не прави американците по-сигурни и и следователно е лошо използване на американските ресурси. Неограничената подкрепа за Украйна ще намали нашия конвенционален военен капацитет с течение на времето.

Според последните отчети на Пентагона САЩ са дали на Украйна изумителен списък с военно оборудване. Той включва системи за противовъздушна отбрана Patriot, NASАMS и Hawk; 38 системи HIMARS; 270 гаубици (155-мм и 105-мм) заедно с 2,8 милиона снаряда; и повече от 240 минохвъргачни системи с 400 000 минометни снаряда. Що се отнася до бойните машини (M1A1 Abrams, Bradley Fighting Vehicles, Strykers и други колесни и верижни платформи), САЩ са предоставили над 5000, заедно с повече от 300 милиона куршума от различен калибър.

Не само парите, които САЩ са похарчили, но намаляването на физическия им инвентар от оръжия, бронирани превозни средства и боеприпаси е довело до съответно намаляване на физическия капацитет на Америка да води и поддържа война. Мнозина предполагат, че САЩ ще продължат да предоставят на Украйна допълнителни бронирани превозни средства и боеприпаси за неопределено време. Това, което тези защитници обаче рядко споменават, е цената за собствения ни капацитет за национална сигурност, която подобни приноси налагат.

Ако САЩ внезапно се окажат в голяма война, армията им ще бъде изправена пред опасен недостиг на гаубици и артилерийски боеприпаси. Човек не може да намали запасите с почти три милиона за година и половина и да очаква нищо друго освен отрицателно въздействие върху способността за поддържане на война. В момента произвеждаме нищожните 24 000 снаряда на месец в Америка и се надяваме да стигнем до 85 000 на месец през 2025 г.

Ако САЩ спрат да дават на Украйна снаряди още днес, ще са необходими четири или пет години, за да се замени това, което вече е загубено. Човек трябва да се запита защо толкова много защитници на постоянната подкрепа за Украйна изглеждат незагрижени за постоянното намаляване на потенциала на САЩ. Да помогнем на Украйна да се защити е разбираем стремеж. Но има реални последствия от това с този темп и тенденциите определено са негативни за САЩ.

Заключение

САЩ необмислено се движат към повтаряне на много от най-лошите грешки, които Вашингтон е допускал през последния половин век. Ние се водим от нашите емоции и подкрепяме украинската страна във войната й с Русия – война, която не показва признаци за скорошен край – но без необходимия трезвен и честен анализ на това какво ще ни струва тази подкрепа, каква трябва да бъде нашата стратегия или какво определяме като постижим резултат. Ние просто се опитваме да изпращаме транш след транш подкрепа на Киев, без да мислим за кумулативния ефект върху страната ни.