Здравко Тодоров, мениджър на националния ни отбор по ръгби за мъже, след 13-ата поредна победа за тима на България, за предаването "Спортът във Фокус" на Радио "Фокус".



Здравейте, г-н Тодоров. България продължава със страхотните изяви в спорта ръгби. Тимът ни преди дни записа 13-и пореден успех, този път над отбора на Израел с 34:15 в среща на националния стадион "Васил Левски“. Как ще коментирате двубоя и колко силен беше този съперник?  


Двубоят много добре протече за нашия отбор. Съперникът наистина беше много труден – най-добрият в групата. Двубоят започна много силно за отбора на Израел, които започнаха наистина много твърда игра като истински фаворити в тази група, но в последствие нашите момчета взеха нещата в свои ръце, и така, взеха надмощие. Много важно се оказа в случая нашата физическа подготовка, тази на момчетата, които успяха да задържат едно и също ниво на представяне през целия мач, докато от израелския отбор малко във второто полувреме се усети, че се бяха поизморили и не им стигнаха силите да довършат мача на ниво.  

Този успех е втори пореден за българския отбор в Европейския конференция Юг след победата над Малта с 23:14. Какво значи като конференция, кое ниво е в европейски план да разясните на нашите слушатели?  

Това е всъщност Конференция 1 Юг, ние се качихме от Конференция 2 Юг, а преди това бяхме в Конференция 3, която е всъщност най-долната група. Ние като взехме отбора с френския треньор Ромен Балмис, бяхме на дъното. Бяхме също 95-ия отбор в световната ранглиста, сега сме 59-ти – изкачихме 36 места. Това означава, че сме общо взето в Трета европейска дивизия, като се има предвид, че в първа има Шестте нации, които не се броят за дивизия, тоест, тези големите отбори, които са на съвсем различно ниво и за някой от тях си е национален спорт. След това Първа дивизия, всъщност тя се казва "Елит“, и там има 6 отбора. Във Втора дивизия също има около десетина отбора. И след това ние сме Трета всъщност, само че сме тази част, която е Юг – Конференция 1 Юг, има и Конференция 1 Север, които са 5 отбори всяка.  

Значи общо 10 отбора са в тази Европейска конференция Юг и Север?  

Да, само че сме разделени на Юг и Север заради големите разстояния и недостатъчните финансови по отношение на нашите федерации и нашия спорт като цяло.  

Срещата срещу Израел изгледа и президентът на Българската федерация по волейбол Любомир Ганев. Той фен ли е на този спорт?  

Честно да ви кажа, от вас разбирам. Много се радвам, даже в момента тръпки ме побиха от тази мисъл, защото аз много го уважавам като състезател и изобщо като човек без да го познавам лично. Много се радвам, че е посетил и то е значително за нашия спорт. И надявам се да е фен, да, без да знам, силно се надявам да е фен. И ако не е бил досега, поне сега да сме го впечатлили с играта и занапред да посещава още мачове на българския национален отбор по ръгби.  

Националният отбор достигал ли е по-високо ниво в спорта ръгби от това, което в момента заема в Европейската конференция Юг? 

Не, доколкото знам, не сме откакто съществуват дивизии тези европейски шампионати не сме достигали по-високо ниво и не сме имали толкова много поредни победи. И така, мисля, че досега не сме имали толкова добре структуриран екип физически, тактически и общата дисциплина. Мисля, че това е най-доброто, което досега е имал българското ръгби.  

На какво се дължат победите, според вас, все пак този спорт не е популярен у нас? 

Да. Най-вече на всеотдайната работа на треньорския състав, начело както споменах с Ромен Балмис, който е от Франция. За първи път в треньорския състав имаме видеоанализатор, имаме статистик, имаме кондиционен треньор, имаме физиотерапевт, даже има няколко физиотерапевта, които ни помагат по време на лагерите и на мачовете. Дължи се също на самия начин на работа, който допадна изцяло на момчетата, някои от които, повечето даже от които са играли при предишни треньори в предишни формации. Но като цяло е начинът на работа и  всеотдайността на всеки един чисто на играчи и на треньорски състав. И също така да не забравяме и помощта от федерацията.  

Да, точно това щях да питам – как седят нещата с бюджета? Казвате нови статистик и т.н. Има ли финанси за покриване на тези допълнителни разходи?  

Само искам да уточня, че всички тези, които ги споменах, работят безвъзмездно, включително и треньора, и аз като мениджър, всички хора го вършат просто към любов към спорта и това, че нещата се вършат по по-професионален начин, ако мога така да го кажа, защото ние сме аматьорски спорт, нашето ниво е абсолютно аматьорско. Но откъм бюджет не са добре нещата, защото до миналата година бяхме на дъното на субсидиите от Министерството на спорта с 30 000 лева, които горе-долу покриват един лагер на национален отбор мъже, да не забравяме, че имаме и юноши, жени, и други формации, други разновидности на ръгби. Има Ръгби-7, което е олимпийската версия на нашия спорт. Търсим спонсори постоянно, най-вече получаваме помощи от самото начало от френски компании, които тук работят в България. Сега отскоро имаме и нов спонсор, от последния мач е официален, ще имаме нови екипи. Опитваме се да се справим някак си. Знам, че президентът прави много по този въпрос, взима заеми, тегли кредити доколкото знам, за да може да обезпечи състезанията, защото ние ако изпуснем едно състезание, ще бъдем изключени от тези формации, няма да имаме повече право на участие в каквито и да било състезания. Но всички, включително и играчите, го правят това безвъзмездно, никой не взима пари за какво и да било.  

Следващият двубой на националите по програма трябва да бъде в края на април 2023 година срещу Словения. Какъв отбор са те и има ли шанс да продължим серията от победи?  

Да, мачът е на 29-и април. Ще се постараем пак да е на "Васил Левски“. Словения в момента са в дъното на класирането на тази група след две загуби, ние сме лидери в момента с две победи. Кипър и Малта имат също по една победа, Израел също има една победа. Словения всъщност е единственият отбор, който ни би в тази ера, откакто ние сме взели националния отбор, защото от 14 мача имаме, както споменахте, 13 победи. Но това все още една допълнителна мотивация за нас и за момчетата, за играчите да ги бием подобаващо. Мисля и вярвам и си мисля, че всички вярват, че Словения няма да се окажат пречка по пътя ни към успехите. 

Казвате пътя към успехите – има ли шанс България да се изкачи на по-високо ниво в спорта ръгби, и то точно сега? 

Разбира се, има шанс. Остават ни два мача, които трябва просто да си ги вземем. Даже ако така се завъртят нещата, може даже да имаме с една загуба пак вероятност да се качим в горна група, защото ни чака много тежко гостуване на отбора на Кипър след това през май. Засега това не са ни амбициите, засега амбициите ни са да се задържим в тази горна, непозната и наистина силна за нашето ниво група, пък после… каквото сабя покаже, както се казва. За горна група мисля, че още е рано да се мисли, защото вече в горната група е съвсем различно нивото. Може би ще ни трябва още малко опит да натрупаме в тази група. Но ако все пак успеем да си вземем мачовете, да, ще се пробваме с пълни сили в горната група.  

Горната група означава второ ниво, нали така, втора дивизия? 

Точно така, точно така. Там вече са отбори с доста по-високи бюджети, с повече възможности, с полупрофесионални и професионални състезатели, които играят на високо ниво във високоплатени професионални шампионати. 

България, както казахте и по-рано, се намира на 59-а позиция в световната ранглиста в момента. Това ли е най-предното ни класиране, т.е. рекордно? 

О, да, да, със сигурност. Никога не сме били толкова добре пласирани. И всъщност сме и за последните четири години и половина най-бързо развиващият се и най-напредващият в класацията отбор в света, не само в Европа. Постижението е феноменално.  

Да поговорим за родния състав. Има ли българи, които играят на високо ниво в големи лиги по цял свят, или всички състезатели са от местни отбори? 

Имаме състезатели, има около десетина състезателя, които играят в чужбина, повечето от тях – във Франция, имаме по един в Италия, Шотландия и Англия. Но на най-високото ниво, на което участват, е полупрофесионално ниво, като не им се заплаща за тяхната игра. Просто се състезават в добри първенства и допринасят много с опита и с повечето практика, защото ние тук в момента имаме много камерен шампионат с много малко отбори – четири-пет отбора, даже в момента не се и провежда шампионат поради някакви вътрешни недоразумения. Както и да е. Но имаме състезатели, да, горе-долу 1/3 от отбора се състезават в чужбина и това ни е от огромна помощ. 

Ръгби стана част от Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г. в разновидността ръгби 7. 

Да. Ръгби си остава олимпийски спорт точно в тази разновидност – 7. И даже нашият отбор е в тази дивизия, която е над нашата дивизия в момента – 15. Имаме много добър отбор по ръгби 7. Добре се развива засега българското ръгби, трябва просто да продължи добрата работа и да видим откъде можем да намерим млади състезатели, защото детските школи наистина ги няма в България и вече много малко градове и клубове се занимават с юношеска дейност, с юноши. 

Можем ли да мечтаем за български национален отбор, който да участва на Олимпийски игри? 

Да мечтаем – можем, но ако сме реалисти, мисля, че това не би могло да стане в близките години поради огромната разлика в нивата. Просто тези държави, които участват там, наистина имат школи, почват да играят от 4-, 5-, 6-годишни, правят само това. Имат ужасно много специалисти на високо ниво, които са се занимавали цял живот с тази дейност, която им е професия. Така че далече сме от това ниво, професионалното. Засега можем само да мечтаем, както се изразихте.  

Добре, за финал да ви попитам – повишава ли се интересът към този спорт по света и у нас? 

О, да, да, повишава се и по света, и у нас, особено даже след Световното първенство в Япония, което се проведе преди три години, там получи много голяма публичност. Даже японците започнаха да създават много повече клубове и по цял свят се разчу, включително и тук, в България. При нас също започва да става по-известен с помощта на медиите, на вестници, на телевизията, с помощта на Васил Върбанов, който излъчи със съдействието на БНТ последните два мача, които се проведоха на Националния стадион. Имаше много публика, всички, които присъстваха, отзивите им бяха, че много им е харесало, пак ще дойдат, кога пак ще има мачове. Почват да се интересуват, започваме да придобиваме повече фенове в нашите страници във "Фейсбук“, в "Инстаграм“ "Ръгби България“. И така, мисля, че започва да става по-популярен този спорт. Пример за това е и присъствието на Любо Ганев, който е от друг спорт, доста по-известен и популярен тук, в България. Но се надявам и вярвам, че ръгбито ще придобие по-висока популярност и че хората ще започнат да правят разлика между ръгби и американски футбол, което е това с каските и протекторите, защото все още мисля, че около 80% от населението бъркат спортовете. 

Благодаря ви за това интервю. 

И аз ви благодаря.

Георги КУСИТАСЕВ