Заместник-председателят на Комисията по транспорт в СОС Зафир Зарков в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

Наредба на Столичния общински съвет (СОС) спира старите автомобили в центъра на столицата от 1 декември 2023 г. Следващият ми гост е заместник-председателят на Комисията по транспорт в СОС Зафир Зарков. До какво ще доведе подобна мярка? 


На практика това е мярка, която вече в Европа в над 300 града се прилага. Тя е част от програмата на Столична община за борба със замърсяването на атмосферния въздух, на въздуха, който дишаме всички. В нея се предвиждат 82 мерки, които са в посока подобряване на качеството на атмосферния въздух. Това е една от тях. Касае ограничаване на движението на най-замърсяващите автомобили от така предложената технологична група първа, иначе казано, най-старите автомобили, тези, които предимно сме свикнали да виждаме и кълба дим след тях. Безспорно, ограничаването на движението на тези автомобили има две основни цели. На първо място – физически те да не присъстват поне в централната градска част, като по този начин демотивират техните собственици да ги използват, като по този начин могат да се пренасочат например към градския транспорт като най-екологичен начин за нашата мобилност в града. И на второ място, разбира се, те да бъдат във времето преориентирани към по-екологични автомобили, защото все пак здравето трябва да има предимство пред всичко останало. 

Казвате централната градска част – можем ли да кажем по-конкретно кои места ще обхваща евентуално тази мярка? 

Може да изброим конкретно зоната, която обхващат. Те са две. Едната е зона "Малък ринг“ така наречен – тя е между булевардите "Васил Левски“, "Патриарх Евтимий“, "Генерал Скобелев“, "Сливница“ и улица "Опълченска“. Това описва един кръг, това са рингови булеварди на града, които опиват така да се каже централната градска част на София, която забрана ще влезе в сила от 1 декември 2023 г. и ще важи до края на месец февруари 2024 г., както казах, за първа екологична група – всички тези, които имат стикери на предния прозорец "Първа екологична група“ всъщност ще ги касае. По-важното, разбира се, е, че това е цялостна политика. И знаете, че имахме желание дори от тази година да стартира тази мярка. Тя се работи отдавна с колегите – вече три години ще станат, защото ако трябва да припомня, в 2020 г. едва се приеха нормативните идеи в Закона за чистотата на атмосферния въздух, които дадоха възможност изобщо общините в България и кметовете на общини да ограничават определен тип автомобили по техния екологичен критерий например, защото преди това дори това не бе възможно. Това го установихме с колегите в Общинския съвет, които работим по тази тема, още с предлагането на механизма за ограничаване на движението на автомобилите в дните, в които има превишаване на фините прахови частици в града. Знаете, че в София това е нашето предизвикателство по отношение на чистотата на атмосферния въздух. И тогава стана ясно, че има два проблема. Първият – че нямаме единен критерий, по който да се ограничават автомобилите, защото не всички автомобили притежават Евро стандарт за екологичен клас – Евро 1, 2, 3 до 6. И второто беше, че законът всъщност не позволяваше да имаме тези утвърдени вече дори към онзи момент европейски практики за прилагането на такава мярка, която води до подобряване на въздуха. Всичко това се случи. За съжаление, знаете, че с колегите от ГЕРБ-СДС го предложихме още юли месец за разглеждане на сесия, но странно за нас е включително като ситуация, която се получи – останалите колеги дори не пожелаха да дебатираме по тази мярка за нискоемисионните зони, което налагаше нейното отлагане и в последствие на разговорите с останалите политически групи, въпреки техните заявки, че това е важна и утвърдена европейска и световна практика, нискоемисионните зони. Това, което се случи – след разговори с "Демократична България“ постигнахме с колегите конкретни параметри на програма, по която да влизат зоните, с което се надявам на 15 декември тази мярка да дишаме по-чист въздух, така да се каже, да постигнем по-чист въздух в нашия град да бъде приета и от следващата година да работи. 

Добре, г-н Зарков, обаче как ще насърчавате хората? Казахте, "ще ги насърчаваме към по-екологичен начин на придвижване“, но предвиждате ли някакви помощи? Все пак може би няма да се приеме много добре тази мярка от някои хора, защото може би няма да могат и да си позволят да си закупят по-нови автомобили.  

Така е, но това е разликата между популизма и когато трябва прагматично и разумните решения да се диктуват. В същото време знаем, че представители на различни политически сили гръмко изразяват мнението какъв мръсен въздух дишаме и колко хора страдат от това, включително и умират. Именно затова трябва приоритетите да са ясни и да се следват такива, каквито са, още повече когато имаме и добрите примери. Всъщност ние не откриваме топлата вода, това е нещо, което се случва в други държави, но трябва да си даваме сметка също така, че в случая неслучайно в последните 8-10 години специално внимание се отделя на градския транспорт и инвестициите, които основно вървят към него, с оглед на строителството на метро и градски транспорт. Така че градският транспорт към настоящия момент може да се каже, че е една наистина алтернатива на личния автомобил и ако ние не можем да си позволим дори един автомобил, който е все пак трябва да знаем, че е екологична група втора автомобилите са, има и от 3000 лева. Алтернативата градски транспорт винаги е насреща и както знаете, само за лев на ден с годишната карта от 365 лева вие имате целия градски транспорт на ваше разположение. Алтернатива има и не бива да търсим оправдание, когато караме автомобил, който отзад бълва черни кълба дим.  

Помислено ли е обаче как ще се следи за това да не се нарушават евентуално новите правила? Кой ще следи, ще бъдат ли санкционирани водачите на стари автомобили? 

Няма начин да не е помислено, защото знаем, че ако има някакъв режим, който не предвижда съответно контрол и санкции, той е мъртвороден. В този ред на мисли, Столична община е инвестирала в изграждането на система за видеонаблюдение с камери. Знаете, че техният брой е голям – стотици. На практика тези рингове, този голям и малък ринг са оборудвани с видеокамери за наблюдение, които имат опционално и възможността да разчитат номерата на автомобилите. Това на практика ще ни позволи по електронен път да бъде контролиран този процес и съответно в Закона за чистотата на атмосферния въздух, където всъщност са предвидени и санкциите, е предвидено, че глобата започва от 50 лева, или иначе казано, глобата ще е 50 лева, като знаем как се налагат санкциите.

Естествено, при рецидив или казано, ако някой нарочно реши да влиза или да излиза, тази санкция може да е и по-висока, но това е с оглед съответно спазването на тази разпоредба, която се предвижда с наредбата. Така че това е. Те са оборудвани, имат съответните възможности за контрол на автомобилите. И разбира се, това би следвало – за съжаление, пак казвам, не от този месец, а от 1 декември следващата година да започне да функционира.

Даваме си сметка, че само след няколко дни най-вероятно ще започнат и първите репортажи, когато имаме температурна инверсия и всички печки в София така да се каже заработят на пълни обороти, ще започнем да говорим и за чистотата на атмосферния въздух. Именно тези мерки и такива като тези, включително и други – знаете, че Столична община има програма за подмяна именно на тези отоплителни уреди на твърдо битово гориво, трябва да доведат до това тези дни с такова превишаване на фините прахови частици да стават все по-малко, както и в последните години всъщност се случва. С всяка година дните със замърсяване са все по-малко, което трябва да ни радва, но не бива да ни успокоява и трябва да продължаваме да работим в тази посока.  

Благодаря ви за този разговор, г-н Зарков. 

Благодаря и аз. И само едно важно уточнение, ако позволите. 

Разбира се.  

Трябва да е ясно, че всъщност зоните, които се обхващат, тъй като има вълнение от страна на живущите в тези зони – все пак автомобилите им домуват в съответните зони – тези ограничения не касаят живущите в съответния малък ринг в случая, който предстои 

О, това е много интересно. Т.е. те могат да си шофират, ако са живущи там, въпреки че са със стари автомобили – така ли? 

Да, на практика, ако са живущи в съответната зона, именно поради същността на това, че техните автомобили домуват там, няма ограничение за автомобилите на живущите, като това в следващите години може да се промени, като съответно спрат да се издават например – говоря например в момента, започват да се издават стикери само за автомобилите от екологичен клас втори, дори и за паркиране в града. Но това са следващи екологични политики. Нека да вървим, както се казва, стъпка по стъпка. 

Да, благодаря ви, много важно уточнение направихте за финал. 

Благодаря и аз.