Енергийният експерт Явор Куюмджиев в "Това е България" на Радио "Фокус"




В студиото вече е енергийният експерт Явор Куюмджиев (бел.ред.: 27 октомври т.г.). Ще говорим до новините в 18.00 часа, затова няма да говоря много, аз искам неговото експертно мнение. Г-н Куюмджиев, луди направиха хората за 36 часа с това, че ще има една тарифа на тока, ще има две тарифи на тока, тези с басейните ще плащат повече, вие пък ще плащате по-малко. В крайна сметка?

В крайна сметка, не знаем какво ще стане, защото в последните вече 13-15 години се доказа, че енергетиката може да се управлява и от счетоводител например или от други хора, да не изброяваме всички, които се пробваха.

Визирате бивши министри в предишни правителства.

Точно така. И го докарахме дотам, докъдето го докарахме, експеримент след експеримент, грешка след грешка, глупост след глупост. Ако трябва да говорим конкретно по темата, ние и в момента имаме две тарифи – дневна и нощна. Защо трябва нещо да се пипа в система, която работи перфектно? Всъщност това е много плах опит, според мен и много глупаво направен, да се въведат в България изискванията на новия регламент на Европейската комисия, който казва, че трябва да се диференцира подпомагането. Тези, които нямат нужда, да не бъдат подпомагани, тези, които имат нужда - да бъдат.

Помощта за бизнеса и гражданите, както го разделят.

Да, да. Ние в момента сме остров на спокойствие и на сравнително ниски цени, в сравнение с другите части на Европа, за някои и те са непосилни, но това е друга тема. Искам да кажа, е, че в момента системата работи перфектно. Всички са щастливи, ние всички плащаме най-ниската цена на електроенергия в цяла Европа, бизнесът плаща 250 лева, оттам нататък се компенсира до пазарната цена от държавата – перфектно работеща система, няма никакъв смисъл да се пипа. Най-голямата глупост и щуротия, която могат да направят, е да пипат през цените. Години вече аз се изморих да повтарям, че не може да се прави социална политика през цените на електроенергията. Социална политика се прави през социалното министерство. И крайно време е да седнат и да дефинират енергийно бедните. И не трябва да измислят топлата вода, има си методологии, по които се определя кой е енергийно беден.

Аз оставам с впечатление, че вече нарочно се мотае това години наред, защото както казвате, то не е да измисляме топлата вода.

Аз мога да ви кажа и защо е замислено това. Но да си довърша мисълта – че дефиницията за "енергийно беден“ е различна, но примерно да се спрем на една от тях. Ако повече от 30% от месечния доход на дадено лице отива за покриване на енергийните нужди, ама в енергийните нужди не влиза само токът, влиза топлина – дърва, пелети, там кой с каквото се отоплява. Дефинирайте ги тези хора, помогнете им чрез ваучери, чрез директни плащания, вземете им сметките. Има електронни системи на всички ЕРП-та, всички търговци на електричество. Дефинирайте ги хората и им плащайте директно сметките. Пари в държавата има колкото искате за тази задача, но не пипайте цените, защото пипането им, въвеждането на тая щуротия – няма да се уморя да го наричам, ще доведе до няколко проблема. Проблем №1: как помагате на хората, които не ползват ток за отопление, а ползват дърва?

Аз съм на газ – ето пример.

Или на вас – пример. Нищо не решавате, в смисъл, да помогнете на енергийно бедните. Защото ако е енергийно беден, ама ползва дърва, той си остава енергийно беден, защото не му стигат парите да си купи дърва. И втори проблем – много голяма част от хората, които даже не са енергийно бедни, насила ще ги направите енергийно бедни, защото тези, които се отказват от парно или минават на ток или от газ и минават на ток, насила ще минат в горната тарифа, която цената е тройно и четворно по-голяма. И насила ще ги накарате да станат енергийно бедни. Защо събирате пари от хората? Не ни трябват. По някои изчисления държавната енергетика, за щастие… И отварям една скоба – България се оказа с една от най-развитите енергийни системи в Европа и благодарение на това, че значителна част от енергетиката все още е частна собственост. Държавата може спокойно и прибира огромни печалби от енергийните си предприятия. АЕЦ "Козлодуй“ тази година вероятно ще бъде на 8 милиарда лева печалба. НЕК има над 2000 мегавата водни централи, които също направиха колосални печалби. "Марица-изток“ 2 работят всички блокове на максимална мощност. Въпреки всичките изземвания на пари, за първото полугодие регистрираха 350 милиона лева печалба. Американските централи за пръв път за всичките години, откакто съществуват, понеже имат договори за фиксирани цени – по пазарната цена сега е много по-висока, разликата между фиксираната цена и пазарната я прибира пак НЕК. И по различни изчисления – между 12 и 15 милиарда тази година държавата ще събере от собствените си енергийни предприятия.

Но обяснява евентуално, че обикновеният, редови българин трябва да отиде на свободния пазар.

Това ще бъде поредната глупост. Само да си довърша мисълта. Цялостното подпомагане, както работи в момента, между 7 и 8 милиарда лева на година струва 140 лева – за битовите потребители, 250 лева – за бизнеса. И няма никакъв смисъл тази фина система, която е изключително сложна, да я пипаш, защото като я пипнеш тук, на другия край нещо се случва друго. И ако не знаеш какво правиш, ще стане страшен хаос. Абсолютно безсмислено е и не виждам на кого му трябва. Всъщност, аз има медна теория, че особено като се гледа начина, по който ще се разпределят тези надвзети пари, защото примерно ако кажем, че в момента приходите в държавата общо от гражданите са около 15% от всичките приходи в енергетиката – толкова плащаме ние, сега точната цифра не мога да си я спомня, но ако се въведат двете тарифи, тези пари ще нараснат с около 1 милиард заради това, което ви обясних. Интересно е как е предвидено в законопроекта да се разпределят тези пари. Да не спекулираме излишно, но на пръв поглед изглежда, че ще отидат в ЕРП-тата. Защо трябва да им помагаме?

На кой тогава?

На никой не трябва да се помага. На тези хора, на които им се помага. Така или иначе, държавата в момента помага и на бизнеса, и на гражданите.

Явно нещо се прави – щуротии, щуротии, както го нарекохте буквално, защото не намирате друга дума, по-правилна, се прави в полза на някой или някой има идея това да се случва. Да мине през служебно правителство.

Аз ви казах кой би могъл да има полза от това. Така че моето скромно мнение е, че служебното правителство не трябва да се занимава с толкова сложни и хаотични действия. В крайна сметка, това е груба намеса в политиката на държавата. Служебното правителство, въпреки че има всичките правомощия на нормално правителство, даже сега си има и парламент в момента, но не смятам, че е редно да прави и приема проектозакони, които да повлияят толкова тежко на една прекрасно работеща система. Другото, което в този законопроект са предвидили, е въвеждане на таван на цените на всички производители, не само на държавните, ами и на частните. И вместо регламентираните от Европейската комисия 360 лева, те ще се опитат да въвеждат по-нисък праг – 320. И това само по себе си е пак колосална щуротия. На никой не му трябва. Това ще доведе до минимум три големи проблема.

Нали е според регламента на Европейската комисия обаче?

Да де, ама регламентът е толкова широко отворен, всяка държава може да си го тълкува, както си пожелае. За нас най-елементарното и най-редното решение е да се каже: ние си изпълняваме регламента, ние си имаме нашата помощ, подпомагаме всички, така сме решили. Имаме пари, може да си го позволим. Това отнемане има смисъл за някои други държави, но като цяло той е само за шест месеца – от 1 декември до 31 май този регламент. За какво, на кого му трябва да въвежда каша в системата? Второ, те предвиждат въвеждането на тази горна граница, но по много порочен начин. В регламента императивно е записано, че отнемането на свръхпечалбите – Комисията бяга от термина "свръхпечалби“, тук още има разни хора у нас, които казват това. Въпреки че какво значи "свръхпечалба“? Човекът е инвестирал, рискувал, дошло му е времето – пазар. Какво значи свръхпечалба? Ако тръгнем по тази логика, да отнемаме свръхпечалбата на фармацевтичните компании. Има лекарство, което струва 5 лева, те го продават за 500 – защо не им сложим цена 6 лева? Или да сложим таван на цените на строителите. 500 евро себестойност на блока – 550, независимо дали е в "Надежда“ или в центъра. И какво става после? Влизаме в плановата икономика, създаваме веднага сива икономика, защото цената пак ще си остане 3000 евро в центъра и 1500 в "Надежда“, но просто ще се отчитат едни 550 за пред държавата и останалите ще се върнем в началото на 90-те години с едни торби пари по колите. Много е умно.

Торби пари по колите, разбрах ви, чували и пари. Кажете ми сега, не ни остава много време, но въпросните ТЕЦ-ове твърдят, че не са ги затворили, само че имаме един ангажимент до 2026 г. за намаляване на въглеродните емисии.

Точно така. Те пак много йезуитски говорят. Да, няма ангажимент за затваряне на ТЕЦ-овете предсрочно, преди 2038 г., което беше договорено от правителството на ГЕРБ, но има ангажимент в Плана за възстановяване и устойчивост – не ТЕЦ-овете да се затворят, да се намалят емисиите на въглероден диоксид в нашата държава. Единственият начин това да бъде постигнато е като се затворят ТЕЦ-овете. Друг начин няма. Най-големият замърсител – замърсител не знам дали е точната дума, но да кажем производител на въглеродни емисии, са точно ТЕЦ-овете. Т.е. ние, за да изпълним ангажимента за намаляването, трябва да ги затворим. Ако затворим ТЕЦ-овете…

Ние имаме ли правилен ход?

Не, край. Като затворим ТЕЦ-овете, ние приключваме, свършва всичко. Нещо повече, в момента, точно в конкретния момент, заради недалновидните решения в последните десетилетия дори германците си отварят отново ТЕЦ-овете, защото няма ток.

Факт.

То просто няма. Затварянето на германските атомни централи, недостатъчното финансиране и инвестиции във френските атомни централи, безогледното развитие на зелената енергия през годините. Колко хора повтаряхме, че не може да правиш тоя преход под формата на скок. Подготви се, създай си базова енергия. Те чак преди половин година осъзнаха, че трябва да строим атомни централи. 30 години в Европа атомна централа беше нещо порочно.

Докато тук имаше референдуми, в Румъния и в Турция по това време се строяха нови. Спомняте ли си? Да.

Румъния – не. В Турция се започна.

Турция сега ще го завърши. Ама междувременно, докато ние се помотваме и си правим референдуми, строим централа, после се обявяваме за гьол и какво ли не, централи си построиха Беларус, Обединените арабски емирства, в момента са на финала, Бангладеш прави атомна централа, Египет прави. А ние? Нямам думи!

Какво да кажем в заключение? След като сме вкарани в тая щуротия, както вие казахте, очаквате ли нови експерименти? И пак питам – кой има интерес от това?

За съжаление, всичко е възможно. Не знам, даже не съм убеден, че някой има интерес. Просто е стандартното да се напъваме да бъдем повече католици от папата. Да излезем най-отпред и да кажем: виждате ли, ние сме много по-яки от вас, ей сега ще вземем, на всичките тия гадове ще им вземем парите. Вие ще им вземете, ама после няма да има инвестиции. Като нямаме инвестиции, няма да има електричество.

И как ще я караме прословутата зима?

А, зимата ще я изкараме, ще я избутаме някак си, ама после става страшно.

Няма да е по-страшно от Жанвиденовата, както ни плашат? Няма?

Не вярвам, ток има. И пари има. Горе-долу ще се справим.

Ще се справим. Оптимистичен разговор с един енергиен експерт от топ експертите – Явор Куюмджиев. Не се притеснявайте, ток има, ток има и пари има, така че има откъде да се дадат.

Държавата има пари, хората нямат.

Държавата. Но Социалното министерство да гледа тая подробност.

Да.

Благодаря ви.

Петя КУЗЕВА