Ваня Джупанова от "Главна инспекция по труда" в интервю за Агенция "Фокус"

Как "Главна инспекция по труда" упражнява контрол върху недекларирания труд? 

Борбата с недекларирания труд е един от основните приоритети на Инспекцията по труда ежегодно. Затова постоянно се предприемат мерки, които да гарантират, че най-рисковете сектори и икономическите дейностите ще бъдат обхванати от постоянен контрол. Полагат се усилия да бъдат идентифицирани дори и конкретните обекти на контрол, в които има риск да се използва недеклариран труд. Организират се кампании на работодатели, при които вече са установявани такива нарушения. По проект  "Организация и иновация" беше разработена методика за определяне на рисковия потенциал на обектите, в която работата без трудов договор е сред нарушенията с най-висока тежест. Приоритетно се разглеждат сигнали, при които има данни за полагане на недеклариран труд, което също е начин контролът да бъде насочен приоритетно към най-рисковите обекти. Задължения на контролните органи същи при всяка проверка, независимо от тематиката ѝ и от икономическата дейност, която е в предприятието, е задължително да се проверява дали лицата, установени на работните им места, имат регистрирани в Националната агенция за приходите трудови договори. Отделно се планира специална мярка, проверките, по която са с акцент ограничаване на недекларирания труд. Планират се мерки от секторите "Строителство" и "Селско стопанство", тъй 25като данните от инспекционната ни дейност показват, че в тях работодателите са най-склонни да използват недеклариран труд, че планирането на мерките гарантира, че в тези сектори ще се осъществява целогодишен засилен контрол, планират се и кампании в обекти със сезонен характер, основно в хотелиерството и ресторантьорството, където отново рискът от работа без трудови договори е висок. Това ни са дейностите, в които най-често се установяват подобни нарушения.  

Каква е статистиката относно съотношението между деклариран и недеклариран труд за изминалата 2022 година, а и за началото на тази година?  

През 2022 година са установени 3 398 лица, полагащи труд без сключен трудов договор. От началото на тази година техният брой е 270. Трябва да се уточни, че под "недеклариран труд" не се разбира само работа без трудов договор, тук спадат всички установени нарушения по възникването на трудовите взаимоотношения, по заплащането на труда, по работното време, отпуските също така. Като през миналата година са установени 93 954 броя нарушения по осъществяването на трудовите правоотношения, като от тях най-голям дял се отнасят по заплащането на труда, като техният брой е 21 701. Като това има своето обяснение – работниците подават най-често сигнали за този тип нарушения, тъй като липсата на средства не им позволят да задоволяват жизненоважни потребности. Затова и Инспекцията по труда използва повода да напомни, че сключването на писмен трудов договор с реални клаузи и регистрирането в НАП гарантират в най-пълна степен правата и на работещите, и на работодателите.  



Какви са загубите за работника и за държавата при наличието на такъв вид труд?
 

Трудно могат да бъда изчислени загубите на нещо, което не се декларира и съответно не може да бъде събрано достатъчно достоверна информация за него, още по-малко Инспекцията по труда да изчисли тези загуби, тъй като нашите анализи се базират на резултатите от контролната дейност, а тя обхваща само част от действащите предприятия. Ние отделяме голямо значение на информационната дейност на Инспекцията на труда, с която се опитваме да обясним на хората, че когато се съгласяват да работят без трудов договор или договарят по-кратно работно време от реалното, и по-ниско възнаграждение от получаваното, те всъщност губят трудови и осигурителни права. В тези случаи те или изобщо не трупат осигурителен стаж, както например е при работа без трудов договор, или той е по-малък от практически изработения, което ги лишава от правото за обезщетение при безработица, временно нетрудоспособност и майчинство. Осигуряването върху по-ниски възнаграждения от друга страна намалява размера на тези обезщетения. Фиктивните клаузи в трудовите договори ограничават и възможностите за защита на правата, тъй като контролните органи са възпрепятствани да събират безспорни доказателства, че работниците или служителите са полагали труд за даден период назад във времето, или че са работили повече за по-голямо възнаграждение. Колегите от НАП са разработили специален калкулатор на сайта на "Заплата клик", чрез който работниците биха могли да изчислят какво биха загубили като обезщетение и пенсия когато се осигуряват върху по-ниско възнаграждение. А работодателите от своя страна губят от санкции, които ще им бъдат наложени, от невъзможността да участват в обществени поръчки за 3 години, ако имат работници без трудов договор. При тях има и други загуби, които рядко се сещат, но некоректността им често е причина те да губят квалифицирани работници и да не могат да привличат такива. Това се отразява и на конкурентоспособността им.  

Кой носи по-голяма отговорност в случаите на недеклариран труд – работникът или работодателят? 

Работодателят е този, който има законовите задължения и съответно възможности да не допусне работникът до работното му място преди да е сключил с него писмен трудов договор. Именно затова законодателят е вменил цялата отговорност на работодателя. Той има задължение да предостави на работника преди започване на работа екземпляр от сключения трудов договор и копие от уведомлението му за регистрация в Националната агенция по приходите. Срокът за регистрация е до три дни от сключването на договора. В Кодекса на труда изрично е отбелязано, че работата без трудов договор не може да бъде маловажно нарушение. Затова винаги за него се налагат санкции, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лева. Използвам повода да напомня, че всеки може да провери има ли риск да работи недекларирано чрез специален софтуер, разработен от Главна инспекция по труда, по трансграничния проект "Сътрудничество за достойни условия на труд". Той е финансиран по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 г. На интернет страницата на Агенцията е осигурен пряк достъп до софтуера през банера "Провери дали работиш недекларирано". По проекта са разработени и други информационни материали, чрез които всеки може да разбере какво би спечелил, ако работи декларирано. Ако работниците смятат, че правата им са нарушени, могат да подават сигнали към Инспекцията по труда или на горещия ни телефон 0700 17 670. Честа практика е в Инспекцията по труда да постъпват сигнали от работници, които са работили без трудов договор и не им е платено, след като са освободени. В тези случаи контролните органи на Инспекцията по труда са възпрепятствани да се възползват от правомощията си да обявят съществуване на трудовото правоотношение. Често се получават сигнали и за неизплатени възнаграждения след прекратяване на трудовото правоотношение, но при проверките се оказва, че работодателят е изплатил сумата, договорена писмено. . Инспекцията по труда може да задължи работодателя да изплати основното трудово възнаграждение, договорено писмено в трудовия договор, както и допълнителните възнаграждения с постоянен характер към него. Такова е например допълнителното възнаграждение за придобит стаж, професионален опит. За да бъдат защитени в най-пълна степен трудовите права, работниците и служителите следва да не се съгласяват да работят при условия, договорени устно, тъй като след това те не биха могли да докажат правата си и съответно да получат адекватна защита от контролните органи и дори от съда. Инспекцията по труда апелира също да подават сигнали докато са още на работните си места и може да бъде установено безспорно, че полагат труд. 

Предвиждат ли се някакви стимули за коректните работодатели, които не допускат недеклариран труд във фирмата си? 

Задълженията на работодателя са ясно регламентирани в трудовото законодателство и когато те ги изпълняват, печелят, защото няма да бъдат санкционирани. Няма да загубят право на участие в обществени поръчки и най-вече може да разчитат на лоялни квалифицирани и обучени работници и служители, които ще помогнат на бизнеса им да бъде печеливш.