Валентин Николов, бивш изпълнителен директор на БЕХ, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус" "Това е България".

ДАНС влезе в "Булгаргаз“ и Министерството на енергетиката заради газовите сделки на правителството на четворната коалиция. Националното следствие е изискало документи от Българския енергиен холдинг (БЕХ). Какво факти и обстоятелства за доставките на природен газ биха могли да включват материалите на ДАНС? Въпросът е към бившия изпълнителен директор на БЕХ Валентин Николов. Г-н Николов, през последните седмици бяха оповестени данни, че българските власти използват официални руски представители на "Газпром“, например "Винтерсхал“, за закупуване на руски газ. Вие многократно сте говорили по темата, казвахте го и за "Това е България“, че всъщност от предишното правителство са купували и продължават да купуват руски газ, което продължава дори и сега. Какво е заинтересувало ДАНС?

Първо, това е факт. Всеки, който малко разбира и се порови в сайта на Асоциацията на европейските оператори на газ, ще види, понеже там стоят публични капацитетите, ще види колко газ влиза в България в момента. Влиза някъде около 460 гигаватчаса на ден, а към Гърция в момента не излиза нищо, т.е. или на  Гърция й е спрян газа от "Газпром“, или гърците просто остават да го вземат. И двете не са верни, разбира се. Просто газът остава в България, а съответно този газ най-вероятно е купен чрез посредниците и е препродаден фактически на "Булгаргаз“. Така че в крайна сметка ясно е, че ние потребяваме руска газ. Това се наблюдава през последните месеци, понеже ние досега знаем само за един евентуално кораб, който е дошъл – говоря преди това, от предишното правителство, още когато беше договорен, реално погледнато, той беше продаден в Турция и де факто беше направена суапова сделка, пак беше потребена руска газ. Всъщност ДАНС, слава Богу, рано или късно ние знаем, че трябва да провери тези сделки, защото беше ясно, че тези сделки фактически не бих казал, че са чисти от търговска гледна точка и от гледна точка на закона. Защо? Защото Законът за енергетиката, в чиито изменения съм участвал аз, даже бих казал, че са мои предложения, когато създаваме газовата борса, написах, че всички сделки, които са на обществения доставчик – визирам "Булгаргаз“, трябва да се осъществяват през газов хъб "Балкан“ или алтернативните газови платформи, където в България вече са две. Освен газов хъб "Балкан“ имаме и още една частна и от там де факто трябва да се правят всъщност публичните търгове. Те какво са направили – разменяли са си едни имейли между близки до тях фирми. Това са официални документи от комисията, която беше временно направена в Народното събрание във връзка с проучване на обстоятелствата за спирането на доставките от "Газпром“ и всъщност там, в доклада пише, че някои от офертите, които са доставени на фирмите, са дошли преди запитването, т.е. явно са получени офертите, след това е направено запитване, което е ясно, че има абсолютно уговаряне. Всичките тези факти и обстоятелства, включително тоя доклад и изтеклите фактури, навеждат на обстоятелството, че тук има користна цел и фактически разликата между цените на "Газпром“ от договора, който е с България, и тази, която ни доставят, най-вероятно отива някъде и тези пари фактически може би се употребяват или за користни цели, или във вид на някакъв вид информационна пропаганда. Така че рано или късно ние трябваше да очакваме такава проверка. Тази проверка всъщност беше вече направена по сигнал на двама народни представители  - Делян Добрев и Радомир Чолаков, и фактически беше пратена на Върховната касационна прокуратура. По нея това, което излезе, е, че е образувано досъдебно производство и в момента се събират нужните доказателства за неизвестен засега извършител, така че очаквано, вече институциите са тръгнали да събират данни за евентуално извършено престъпление.

Г-н Николов, от думите ви разбирам, че става дума за икономически необосновани и с неадекватни действия на пазара договори. Така ли е?

И противоречащи си със закона, защото ние говорим не за някаква си фирма, а за обществен доставчик. Този обществен доставчик реално погледнато трябва да купи на най-ниската цена газ, който може да се осъществи на пазара, за да може да не страдат потребителите. Защото в крайна сметка всяка стотинка повече се плаща от всички потребители в България, това съответно вреди на икономиката, вреди съответно на покупателната способност и увеличава инфлацията. Така че при всички случаи институциите не могат да пренебрегнат това нещо и както виждаме, не стоят безучастни, слава Богу.

Г-н Николов, интересът на ДАНС сега е свързан с договори, подписани и изпълнени от правителството на четворната коалиция, нали? Те засягат ли предишни периоди?

Точно така. Предишни периоди няма за какво да засягат и ще ви кажа защо. Защото имаше двама доставчика. Единият беше Азербайджан, другият беше "Газпром експорт“. Тези двама доставчика бяха с  договори от КЕВР и КЕВР следеше за тяхното изпълнение, съответно и за цената на газа за  потребителите. След като спряха доставките "Газпром експорт“, незнайно защо – всички очакваха, че може да се получи такова нещо – не се тръгна към изясняване на ситуацията и евентуално преодоляване на пречките, както направиха други компании, а се прибягна до съдействието на явно приближени фирми, не до всички, не беше направен публичен търг, а до определени фирми.

Цоня Събчева