Директорът на Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора“ – Кюстендил в интервю за Агенция "Фокус“

Господин Господинов, в Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора“ беше открита годишната изложба на кюстендилските художници, какъв заряд носи тя?

Това е изложба на творци, чийто живот и творчески път е свързан с Кюстендил и района. Темата на експозицията е свободна и всеки от авторите представя своите творчески търсения с изразните средства на скулптурата, живописта и приложното изкуство. Изложбата поддържа жива традицията в изобразителното изкуство. Едновременно с това показва актуалното в художествения живот, новите имена в него и развитието на познатите. Експозицията е равносметка на всеки от творците, които представят най-новото от себе си. 

Казахте, че това е и една равносметка, какво показва тази равносметка?

Смятам, че тази равносметка е много добра и като цифрово изражение, както и като качествено изражение, защото залата, която бяхме отредили за провеждането на тази изложба, за малко да бъде тясна. Журито журира 95 творби от 43 автора. В експозицията влязоха 57 творби на 37 автора. Вече излязоха анонси и мога да кажа, че изложбата наистина е много приятна, много интересна. Ще бъде интересна за всички посетители, които ще идват. Хубавото е това, че изложбата е една първа стъпка в едно задвижване и обновяване на кюстендилската група на художниците. Тази година се направи една промяна. Бяха пуснати заявления от 22 нови члена в тази група. Надявам се, че това ще вкара един нов импулс в двете изложби – "Годишната изложба“ и "Кюстендилска пролет“. Искрено се радвам, че това наистина ще се случи, защото в предните години галерията изземваше функциите на групата на художниците. Много съм щастлив и о друго, че качеството на изложбата не пада и винаги се появяват нови имена и нови присъствия, които обновяват пейзажа на това, което се случва обикновено.

В края на годината е време и за равносметка, какво е вашето виждане, каква беше годината за кюстендилската галерия?

Да, наистина ние също си правим равносметка за годината. Винаги тази равносметка е много прецизна, защото настина това е трудът на всички нас. Отражение на това, до колко хора сме достигнали. Тази година е една от успешните, след ковид кризата, защото този застой вкара едни съмнения, че малко трудно ще навлезем в нормалния си ритъм, но малко по малко се оказа, че набираме скорост и не само, а изпреваряме в цифрово изражение дори и най-добрите ни постижения. Ще споделя пред вашите слушатели, че за тези 9 месеца на провеждането на изложбата, свързана с отбелязването на 140 години от рождението на Владимир Димитров – Майстора, посещаемостта беше изключителна. По записани фактологически данни, а не просто по предположения, посетителите са 20 865 души. Наистина за една галерия е изключително добро постижение. Но това е едно от нещата. Галерията проведе и много други мероприятия. Сред тях са връчването на националната награда за живопис и връчването за втори път на голямата награда за скулптура на името на Иван Лазаров. Галерията участва в няколко изложби посветени 140 години от рождението на Майстора. Едната беше в Софийска градска галерия, както и две изложби в Националната галерия и в "Квадрат 500“. Гостувахме и с една изложба в Димитровград. Тя също беше посветена на Майстора. Имахме и представяне на пътуващата изложба "Майстора и кюстендилската изобразителна школа“ във Велико Търново. Изобщо, доста неща които наистина говорят за едно динамично движение в галерията, което вече не подлежи на съмнение.

Направихте ли и първите планове за следващата – 2023 година?

Да, календарът който подготвяме за нашите посетители е много интересен. Дори при почти подготвения календар дори се налага една голяма промяна, защото договорих и една голяма изложба на скулпторът професор Крум Дамянов, който преди няколко дни получи титлата "Доктор хонорис кауза“ на Националната художествена академия. (НХА). Има приятни изненади за хората, които ще посещават кюстендилската галерия. Искам да пожелая всичко най-добро на хората, които имат сърце към нашата галерия, хората които работят в нашата галерия, хората които са наши посетители. Пожелавам им много здраве и една ползотворна следваща година.

Венцеслав ИЛЧЕВ