Александра Кисова и Вилислав Славев от онлайн платофрмата за удължаване живота на дрехите Unboxd в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

Днес ще си говорим за една много положителна и хубава тема. Мои гости са Вилислав Славев и Александра Кисова от платформата Unboxd. Всъщност аз и в началото на предаването я нарекох кауза, защото тя не е само платформа, тя има цели и точно поради тази причина искам да ми разкажете малко повече за нея и по-скоро на нашите слушатели. Ние с Алекс се познаваме и аз знам малко повече за проекта, но сега нека запознаем и тях. Здравейте. 

Александра Кисова: Здравейте, за нас е много приятно да сме тук. Благодарим ви за поканата да разкажем малко повече за нашата мисия. 

Вилислав Славев: Здравейте. Благодарим.  

Какво представлява платформата? 

Вилислав Славев: Unboxd е мисия, както ти спомена преди малко. Ние буквално удължаваме живота на дрехите и предоставяме възможност на хората да се запознаят с устойчива мода чрез една платформа, на която всеки от комфорта на дома си може да качи обяви – дрехи, които вече не използва, но са в добро състояние, и от друга страна има хора пък, които могат да си купят тези дрешки и да ги носят по-дълго време. 

А как се зароди идеята? 

Вилислав Славев: Идеята започва още 2018 г., когато Никол – нашата съоснователка, идва в България, Никол Пеева. Тя, като всяко едно момиче, има доста дрехи в гардероба си, които в един момент й омръзват, и решава да ги препродаде някъде, за да си купи нови. В момента, в който идва в България от Америка, тя вижда, че към момента на българския пазар няма нещо като удобна платформа, която е изцяло за дрехи, където всеки да може да си качи наличните неща, които вече не носи, и остава меко казано разочарована от платформи, които са за по-масово ползване. Тогава в главата й се заражда идеята да създаде своя собствена платформа, в която всеки да може да удължи живота на дрехите. Малко по-късно, 2021 г. Никол събира екип и заедно тогава се впуснахме в Акселератор към Американския университет, където дадохме начало на платформата.  

А всъщност тя как се използва, има ли някакви ограничения кой може да качи дрехи? То е сайт, нали така? 

Александра Кисова: Да, точно така. Всеки може да си направи профил, да разгледа наличните обяви и да качи свои, като са му необходими само снимки, описание и цена, която да определи, като отнема по-малко от минута да се качи една обява. Ние се фокусираме върху младите хора и по-точно генерация Z. Голяма част от тях вече харесват и са фенове на устойчивата мода и имат навици, които са обвързани с кръговата икономика и са по-информирани и загрижени съответно за опазването на околната среда и са отговорни към своите действия.  

И всъщност те качват своите дрехи и в момента, в който някой реши да ги вземе, свързват се направо с него пряко или минава през вас по някакъв начин? 

Александра Кисова: Минава през платформата. Когато някой разгледа и си хареса например дрешка или даден аксесоар, клика директно "Купи“ в платформата и по този начин се свързва, дава своята информация и съответно продавачът изпраща продукта през куриерска фирма.  

Удължаване живота на дрехите – това е като една от основните цели, но каква е каузата, каква е мисията, какви са точно целите на платформата, а не само начина, по който я описваме, като платформа за удължаване живота на дрехите?  

Александра Кисова: Искаме да предоставим и да покажем, че всеки има възможност да допринесе за минимизирането на негативния отпечатък от бързата мода чрез вземане на по-осъзнати решения, като се стремим тя да отговаря на нуждите на потребителите за онлайн продажби и покупки. Основната й цел е да събере на едно място продавачи и купувачи, като тук е добре да споменем, че освен платформата, ние имаме и допълнителна дейност, като организираме Pop up базари, на които по същия начин събираме продавачи, които си носят дрешки и излагат, и купувачи, които идват да разгледат, като сме организирали пет през последната година – в София, Пловдив и Благоевград.  

И това наистина е един много по-улеснен начин, в който хората могат да продадат дрехите си. Знаем, че имам много такива фейсбук групи, но там първо трябва да обясниш защо я продаваш, ставаш по някакъв начин "жертва“ на хейтърски коментари, а там знаем, че платформата си е предназначена именно за това и наистина е много добра идея, в която улеснявате хората да могат да продадат ненужното. 

Александра Кисова: Да, със сигурност събираме на едно място любители на пазаруването втора употреба и по този начин дори и се създава миниобщество, към което всеки има отговорност и е един активен участник. 

Искам само да засегнем за малко темата точно за дрехите втора употреба, тъй като знаем, че българското общество, някаква част от българското общество все още има предразсъдъци, колкото и да се популяризира все пак тази мода. Как ще коментирате?

Александра Кисова: Да, за жалост няма достатъчно гласност покрай тези проблеми. Ние се целим точно чрез постовете, които споделяме, и съдържанието, лекциите, които водим, и събитията, които организираме, да образоваме аудиторията. Като има три основни проблема, свързани с околната среда, върху които се фокусираме с това, което правим. Първият е, че около 85% от текстила и дрехите биват изхвърлени или изгорени. Модната индустрия сама по себе си е вторият по големина консуматор на вода в света, като е отговорна за 20% от разхищението й. И също така тя се свързва с 10% от глобалните емисии въглероден диоксид в атмосферата. 

Наистина много наболели проблеми и много важни, на които сякаш невинаги се дава толкова голяма гласност, а именно ние, медиите, сме институциите, така да го кажа, които могат да направят свръзката между платформи като вашата и като много други, които се опитват, които действат за дадена кауза. Сега искам да ви попитам какви са основните предизвикателства, пред които е изправена платформата. 

Вилислав Славев: Първо, както споменахме преди малко, със сигурност все още в България забелязахме, че има стигма към разбирането за second hand и дрехи втора употреба, като разбира се се опитваме да покажем на аудиторията чрез образователни постове в нашите канални в социалните медии ползите от пазаруването втора употреба и как това може да доведе до една по-чиста околна среда и съответно планета. Резултатите наистина могат да са огромни и вярваме, че решаваме световен проблем. Друго нещо, което видяхме, че го има в България, е, че доверието към онлайн пазаруването все още е ниско, особено при по-големите поколения, и това се опитваме – да повишим доверието, като насърчим хората да видят отново удобството, леснотата на ползване на платформата и че всеки от комфорта на дома си наистина може да прави поръчки или да качва своите обяви. 

Да, това е хубаво да се знае, тъй като както каза и ти, наистина една голяма част от хората все още не вярват толкова много в онлайн пазаруването, или по-скоро има известен скептицизъм към него, може би заради всички проблеми, които настъпват при някои от сайтовете, в които трябва да се намеси Комисията за защита на потребителите и проблеми от този тип. Но пък е хубаво да се доверяваме все пак и е хубаво да знаят, че тази платформа не е от този тип сайтове, които ние наричаме "лъжливи“ да кажем. Какво постигнахте към днешна дата?  

Вилислав Славев: Цялостният принос  на платформата до днешна дата е около 609 000 литра спестена вода благодарение на всички продажби, които сме направили онлайн или на нашите базари, което също се равнява и на 2000 кг въглеродни емисии. Това е от началото на платформата досега. Също така успяхме да накараме много хора, които преди не са пазарували дрехи втора употреба, да дадат шанс на този тип артикули и да видят, че устойчивата мода може да е нов вариант за техните покупки. 

И да имат малко повече вяра в тези дрехи, защото някак си понякога изниква идеята, че щом е втора употреба, то значи не става. А пък не е нужно, нали така? Не е нужно. Има и нови дрехи, които просто да кажем не ни харесват. 

Вилислав Славев: Да. Има и много често находки, които са уникални, те могат да се намерят в подобни платформи, в нашата платформа, в магазини. И също така материалите, от които са изработени, са много по-качествени от тези, които са за съжаление сега в моловете и в бързата мода. 

Защо е важно хората да знаят повече за идеята? 

Александра Кисова: Когато един човек е информиран за даден проблем, има по-голяма вероятност да потърси решение. Ние искаме да помогнем на хората да разберат как те могат да допринесат за това заедно с ползите, които би имало за тях, възможността за даване на втори живот на дрехите, по-ниските цени на артикулите, също така уникалните находки, които и Вили спомена. Наша цел е да споделяме полезно и интересно съдържание, обвързано с проблемите, които споменахме по-рано. Всеки може да стане част от нашата кауза и да взима по-осъзнати решения с цел да намали отпечатъка от бързата мода. 

Т.е. наистина всеки, който има интерес и който иска по някакъв начин да допринесе за опазването на околната среда, може да се регистрира в платформата и чрез нея да продава това, от което няма нужда и което не носи.  

Александра Кисова: Да, точно така. 

Вилислав Славев: Абсолютно. 

Много ви благодаря за интервюто и за отделеното време. Пожелаваме ви много успех, защото е страхотна каузата. 

Александра Кисова: Много благодарим.  

Вилислав Славев: Много благодарим.