Тодор Джиков, заместник-министър на земеделието, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус“  "Това е България“.

Има ли внос на опасно зърно от Украйна? И защо липсват ефективни действия за защита на българското зърнопроизводство и българските потребители от засиления внос на зърнени и маслодайни култури от Украйна, заради което от Националната асоциация на зърнопроизводителите обявяват за сряда протести? Отправих тези въпроси към Министерството на земеделието. За отговор наш гост е неговият заместник-министър Тодор Джиков. Всъщност какво количество зърно от Украйна е внесено, г-н заместник-министър?

До момента в България са внесени около 1 милион тона слънчоглед, който е постъпил в най-големите преработвателни предприятия. Пробите, които са взети, засега не показват отклонения в радиационен фон, в опасни пестициди, остатъци или тежки метали. Получава се така, че Европейският съюз и ние солидарно си отваряме границите за държави като Молдова и Украйна, а на практика страдаме по различен начин. Това, което може да се направи, сме го направили. Разяснили сме проблема. И то не само ние – това е и Румъния, това е и Полша, това е и Чехия, това е и Унгария. На 26 септември има официален съвет, на който е внесена като извънредна точка за разглеждане и възможността по Член 219 да се отвори кризисния резерв на Европейския съюз, с който да се компенсират нашите земеделски производители. Зърнопроизводителите имат абсолютното право да стачкуват. Това е изконно право на демократичните държави, не са само в България. Знаем, че ще се стачкува утре в няколко европейски страни – това са именно страните, които изредих, които сме засегнати най-сериозно. Вярвам и се надявам всички държави членки от Европейския съюз на Съвета на 26 септември да отчетат това, че солидарността трябва да се измерва не само когато помагаш, а и когато трябва да ти се помага. Отговорно трябва да понесем тези последствия всички.

Като казвате, че отговорно трябва да се понесат последствията, г-н Джиков, как?

Аз пак ви казах – на практика има един прекрасен инструмент, който е предвидила Европейската комисия. Това е кризисен бюджет, който при взимане на решение при гласуване в Европейската комисия, се освобождава и за да можем ние да компенсираме, да ни се разреши да компенсираме нашите земеделски производители, които в момента, отново ще повторя, понасят на гърба си, лично, финансово решението на целия Европейския съюз да си отворим безпрепятствено границите и да се превърнем в единен пазар с украинските и молдовските производители.

Утре ще има ли протест на българските зърнопроизводители?

Заявили са, че ще има протест. И пак казвам, те са си в пълното право.

А вие срещнахте ли се с тях, г-н заместник-министър?

Министърът, политическото ръководство не спира въобще контактите, не спираме комуникациите. Постоянно коментираме, говорим, следим, какво става на пазара, какъв е вносът. Проверките не спират. Въобще, работим изцяло и постоянно в посока да предпазим българските потребители от евентуално нездравословни или вредни суровини, а и правим всичко възможно и каквото зависи от нашето ръководство, за да можем да активираме възможността да подпомогнем и да компенсираме зърнопроизводителите.

До неотдавна действаха различни ресорни съвети по сектори от земеделието. Имаше Съвет за зърното – този съвет работи ли сега?

В момента такъв Съвет на зърното няма, и то го няма доста отдавна на практика. Това, което правим, това е, което изредих преди малко. Т.е. след провеждане на консултативния съвет със зърнопроизводителите се създаде една система на работа да се уведомява и Националната асоциация на зърнопроизводителите какво се случва, какво се прави, как се вкарва, как се контролира. По най-бързия начин, пак казвам, администрирахме процеса, изпратихме писмо. Така че вярвайте ми, правим всичко, каквото е възможно в момента.

Имаше ангажимент преди още три месеца от предходния кабинет да се направят проверки за опасно зърно по складовете. Какви са резултатите?

Правят се съвместни проверки. И в момента текат за смесимост на продукцията – украинска и българска, взимат се проби, включително и от складовете, включително и от камионите, забележете, които вече са влезли и са стигнали до предприятията. Пак казвам, до момента – и преди половин час ми дадоха сводките, до момента не е установена проблемна суровина, в която има наличие на тежки метали или остатъчни пестициди или пък не дай си Боже, и ГМО следи.

Т.е. няма радиоактивност.

Засега…

Към момента вие това можете да декларирате – че зърното, което идва от Молдова и от Украйна, е абсолютно здраво и нямат основание потребителите да се тревожат?

Нямат основание. Зърното е основно от Украйна. От Молдова очакваме да започне внос на грозде, на сливи, които също биха могли да създадат напрежение на пазара за българските производители на плодове. Там пък всекиднвено също следим ситуацията и получаваме информация от Агенция "Митници“, и сме в готовност, започне ли внос на плодове от Молдова, незабавно да започнем проверки за здравното състояние и безопасността на продуктите, които ще влязат на българския пазар.

Много ви благодаря за това, че откликнахте да отговорите на тези наболели въпроси, които стоят в основата на тревогата както на българските зърнопроизводители, така и на българските потребители, защото на никой не му е все едно, с какво се храни.

Вярно е.

Ние сме солидарни със ставащото в Украйна, но смятаме, че трябва все пак да се полага и необходимия контрол, нали?

Не само необходимия контрол. Останалите държави от Европейския съюз, които в момента нямат този пограничен проблем, този пазарен стрес, така да го нарека, би трябвало да бъдат пак солидарни. На 26-и септември очакваме гласуването относно активирането на Член 219 за допълнителни европейски компенсации за нашите земеделски производители, защото за нас, пак казвам, са важни не само българските потребители, изключително са важни и земеделските производители, тези, които ни произвеждат храната.

Цоня Събчева