Готови сме за протестни действия, просто трябва да определим датата. Това каза Костадин Костадинов, председател на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. По думите му слънчогледът ще се очертае като най-тежката жътва, не по прибирането, а по съхранението евентуално и продажбата му заради конфликта Русия – Украйна.

"Европа направи една пътна карта за преминаване на отблокирани количества зърно от Украйна към други коридори на света, не към Европейския съюз. Някои търговци се възползваха и този краен коридор се оказа България, като го купиха на доста занижени цени“, обясни той.

"Ние като членове на Европейския съюз изпълняваме определени изисквания по отношение на производството на абсолютно всички хранителни продукти. Подчертавам хранителни продукти, защото в Европейския съюз има забрана за използване на препарати, има и други ограничения, които в Украйна няма“, поясни Костадинов.

Председателят на УС на НАЗ отбеляза и, че в Украйна около 30 милиона от земята е собственост на американски фирми и обикновено се работи с ГМО. "Ние скочихме в тази посока, но определено не ни разбраха. (…)В голямата си част унищожава земеделските производители в европейските страни – говорим граничещите, в които влиза такова зърно, а те са България, Румъния, Полша, Словакия, Чехия“, добави той.

Той добави, че преди дни Управителният съвет на Асоциацията е взел решение за подготвяне на протестни действия. Костадинов уточни, че имат контакт с колегите си от другите страни, отговорът от Полша вече е дошъл. Очакват от Румъния и Словакия.

"И при първа възможност, получим ли отговор и от тях, ние съвместно ще ги организираме във всички тези страни. Целим да се спре безконтролния внос да кажем на слънчоглед, защото в монета той е проблемът в голямата си част“, каза още той.



Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Интервю"