Тихомир Безлов, главен експерт "Национална сигурност“ в Центъра за изследване на демокрацията, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус“ "Това е България“ 

Още в началото на септември миналата година служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев разказ, че корумпирани служители на "Гранична полиция“ участват в трафика на нелегални мигранти, подпомагат каналджиите, дори има случаи, когато полицаи осигуряват ескорт на транспорти с мигранти и пропускат такива транспорти през контролните пунктове. Очевидно откровеността тогава го стресна, защото в последствие разясни, че ескортът не бил точно съпровождане с полицейски автомобил по пътищата, но патрулите прекарвали време с мигрантите без да предприемали действия, за да се стигне до днес, когато никой от висшите полицейски служители вече не крие, че две пилотни коли са придружавали буса с 31 нелегални мигранти по магистралата, шофиран от жандармерист. След като каналджийството е превърнато в доходоносен бизнес, включително за органите на реда, логичен става въпросът: ще се справи ли държавата с мигрантския наплив. Наш гост е Тихомир Безлов – главен експерт "Национална сигурност“ в Центъра за изследване на демокрацията. Накъде ще продължим? Ще успее ли Министерството на вътрешните работи (МВР) да се пребори с "гнилите си ябълки“?

Ако говорим за темата "Миграция“ или ако говорим по принцип?

За темата "Миграция“ – нека да се концентрираме върху нея, пък ще минем и по принцип.

Хубаво е да кажем, че проблемът с нелегалната миграция е огромен проблем както на страните от Европейския съюз, така и на САЩ. В момента в САЩ – виждате политическите сблъсъци на тема "Нелегална миграция“, на тема "Процент на миграция, която влиза в САЩ“. Подобна е ситуацията и в Европа. Големият проблем на миграцията, каквато я познаваме днес, е, че от обикновено развиващите се, бедните държави от Северна Африка, от Африка, от Близкия и Средния Изток, ако щете от страни като Индия, Бангладеш и т.н., тя няма да спре, защото е инструмент за спасение. Това, което се случва, е, че семейството решава да изпрати сина или някой да кажем по-успешен негов член в Европа или в САЩ и той е изпратен, за да се уреди и да изтегли впоследствие семейството си в тези богати страни. И това, което се случва на по-следващ етап е, че финансирането на мигрантите започва да се извършва от тези страни, примерно дали ще е Германия, Швеция, Франция. Т.е. имате един такъв основен проблем, че в Европа вие продължавате да не можете да решите как да спрете и да ограничите този процес. Това е огромен принципен проблем. И за съжаление страни като България попадат на един от трите входа на миграция към Европа. Единият е Испания, вторият е Италия, трети са балканските страни и България си дели заедно с Гърция двата основни потока на мигранти, който продължава през Западна Европа, респективно до Унгария и Австрия. Така че вие може да правите огради, може да слагате инсталации, да изпращате допълнително гранични полицаи, във вътрешността да използвате армия, ФРОНТЕКС, чужди полицейски структури, но не може да го решите принципно въпроса, защото и този натиск, това финансиране ще продължи. Сега това, което можем реалистично да направим, е да ограничим този поток. Едно от нещата, които може да направите, ние го бяхме направили след 2016 г., е да се договорите с Турция. И горе-долу това, което виждаме в момента е някакво усилие да говорим с Турция и като че ли се договорихме. По отношение вътре в страната вече едно от нещата, което се случва, е свързано с политическите кризи – такава политическа криза като сегашната ние не сме имали за тези 30 години след 1990 г., тогавашната криза. В момента вероятно тази криза с невъзможността да изберем правителство прилича на нея. Когато имаме такива политически кризи, естествено вероятно едно от най-уязвимите места е МВР и приходната администрация. В момента МВР е много по-видима от приходната администрация и съответно това, което наблюдаваме от 2021 г., е едно по-директно или по-недиректно, по-брутално или не толкова брутално използване на мигрантския поток за допълнителни високи доходи на служителите от МВР. Сега дали вие можете с инструментите на МВР, да кажем "Вътрешна сигурност“ и Инспектората да го решите – не можете без политическа воля. Вие в момента нямате никаква политическа сигурност.

При това положение тези процеси как ще се развиват? Накъде ще вървят?

Ами нека да видим какви ще са данните след споразумението с Турция. Това, което се случи – то се случва в момента, със сигурност ще имате по-ниски нива на мигранти просто заради зимния сезон, нищо че зимата е толкова топла. Предполагам, че ако Ердоган изпълни обещанията си, каквито публично даде и според турските медии, вероятно този поток значително ще намалее. Сега виждате, има някакви усилия от страна на Австрия, защото тя има сериозни вътрешнополитически проблеми. Тя се опитва да накара Сърбия, респективно Хърватия, Румъния да засилят мерките си, Унгария също. Така че вероятно ще има известно затихване на процеса, но това е от моментна гледна точка. Какво ще се случи в рамките на следващите три-четири месеца е сложно да се каже, т.е. пролетта какво ще се случи. Но прогнозата общо взето е, че би трябвало този процес да започне да се нормализира. Разбира се, много неща зависят от Турция. Разликата от периода 2015-2016 г. е, че Турция е в предизборна ситуация, има избори за президент, а пък една от основните теми на опозицията е незаконната миграция в нея. И Ердоган прави усилия да реши този проблем. Ако позволява на мигрантите да излизат, както позволяваше, това ще създава проблеми вътре в Турция.

Имате ли информация приблизително колко мигранти минават през България?

Ние имаме един такъв метод, с който изчисляваме мигрантите. Гледаме данните на Сърбия, гледаме данните по Балканския път, данните на Гърция, защото ние горе-долу се конкурираме с Гърция, и нашите данни на изход колко от мигрантите имат биометрични данни, т.е. приема се, че ако вие нямате биометрия, т.е. ако не са ви хванали на вход в България и вътре в страната, това означава, че сте имали някакви канали, които са ви осигурили това минаване – може да изчислим какъв е процентът на мигранти, които не са регистрирани. И ако имаме да кажем в момента някъде към 18 700 мигранта за 2022 г., а процентът на нерегистрирани е някъде около 50%, то умножават се тези 18 700 по две и горе-долу това е бройката на мигрантите, които са минали през страната.

37 400?

Да, нещо такова. Но нека да не изпадаме в такива точни числа, защото сметката е доста условна. Да кажем нещо от типа на 35 и 40 хиляди.

А, г-н Безлов, възможно ли е да се ограничи все пак излагането на МВР с участието на техни служители в каналджийския трафик?

Опитът, който имаме от предишната вълна, показа, че имате инструменти за това. Значи това, което трябва да направите и бе направено навремето – обикновено контролирате с втора линия полицаи или войници, в смисъл части, които са пратени от армията, правите допълнителни линии на външна граница, т.е. на изход, и съответно наблюдавате, откъде са минали мигрантите, които са без регистрации, т.е. къде вероятно е имало подпомагане от страна на "Гранична полиция“, на "Охранителна полиция“, на "Жандармерия“. И другото, което правите – опитвате се да контролирате бежанските центрове, т.е. средата около тях, защото мигрантите обикновено стигат бежанските центрове, след това продължават, това е като спирка, почивка. Но тази инфраструктура около бежанските центрове се опитвате да я наблюдавате и да я разрушите, което се правеше навремето. И разбира се, работа по самите групи, което също имаше доста добри резултати. Вие дори и да имате корумпирани полицаи, които защитават групите, едните едната група защитават, другите – друга, вие, ако дублирате структурите, обикновено успявате да го разрушавате това. Т.е. дори да имате много корумпирана правоохранителна администрация,  нямате проблем с инструментите, които имате, с ресурсите, които имате, да разрушите основната инфраструктура на незаконната миграция.

Кои са най-уязвимите места в сектори в МВР, в системата на министерството?

Е, вижте, за това трябват данни, аз нямам такива данни.

Вие обаче в Центъра за изследване на демокрацията работите сега върху такова изследване за миграцията. Върху какво се фокусирате?

Нашият фокус е по-скоро международното сътрудничество, т.е. мигрантските, каналджийските мрежи как си комуникират със съседните страни: как се случва договарянето, съответно координацията да кажем с Турция, която е основният хъб за разпределение и организация за незаконна миграция, как се продължава в Сърбия, също така в Румъния, какво се случва от Сърбия нататък. В смисъл партньорите ни покриват Западните Балкани, ние се опитваме да проследим, как се случва през различните страни, каква е горе-долу организацията.

И как си комуникират каналджиите, каква организация имат?

Много е дълго за едно радиоинтервю, но така, накратко мога да кажа няколко неща. Първо имате така да ги наречем най-високият слой, който е свързан с криминалните координатори, лидери или там авторитети, от които по-голямата част са в Турция, преди всичко в Истанбул, малко в Бурса. Имате такива да ги наречем пак ключови фигури в мигрантските общности, които координират всъщност преминаването през България. Примерно в България имате сирийска общност, която се занимава с извеждане на сирийци, афганистанска с афганистанци. Сега новата вълна са мароканци, които извеждат включително алжирци, тунизийци, имате и  кюрдска. Т.е. няколко такива структури имате. И те съответно наемат превозвачи, водачи, хазаи, включително такива хора, които ескортират мигрантските групи, да кажем като се превозват. Обикновено комуникацията се извършва през класическите приложения на социалните мрежи. Най-популярни са Telegram, WhatsApp, но рекламирате услугата си включително да кажем през Facebook, TikTok. Между другото Signal е много характерно приложение, което използват по-високите слоеве на каналджиите. Това, което прави впечатление, е, че имате огромно количество чужденци, които участват в каналджийските мрежи, много голяма част от тях са бивши мигранти, които са заседнали по пътя и работят. Имате много чужденци, които са от съседни държави, включително и от далечни държави. В България примерно има към двайсетина националности, които са задържани като участници в мрежи, като се започне от руски граждани, македонски, сръбски, украински – украинците много активно се включиха, полски имате, грузински. Т.е. едно от нещата, които се случиха, сравнявайки с 2015-2016 г., е, че имате изместване на българските участници от чужди участници. И това между другото не се случва само в България, а във всички балкански страни.

Т.е. от България само логистиката ли идва?

В част от ролите. Примерно да кажем тези, които превозват, са съответно посредници, които ви осигуряват полицейски служители, хазаи, т.е. които осигуряват преспиването. Горе-долу това. Разбира се, имате тези финансови услуги, които обаче са пак от чужди граждани. Обикновено те са някакви от Близкия Изток като произход хора.

Г-н Безлов, имат ли връзка тези мрежи със сродни такива на европейско ниво – централно и западно?

Да, да, аз това ви казвам. Вие няма как да работите само на локално ниво. Мрежите, осигуряват различни етапи, но горе-долу завършват в Германия или в някоя от северните държави.

Т.е. баш тарторите са в Германия или в Англия?

Или в Англия завършват, или във Франция, да. Примерно алжирци, мароканци – те предпочитат да отидат във Франция, Испания и така.

И всъщност мафиотските глави на тези мрежи са в тези държави и надолу се разплитат?

Не, не, по-скоро бих казал, че основните центрове на координация са в Турция.

Основните центрове. Може би там е средището на мафията на каналджиите, така ли?

Ами вижте сега, "мафия“ е едно понятие, което е свързано все пак с италианската класическа престъпност. То е популярно, но мафията си има други специфики. Това бихме казали е нов тип организирана престъпност, много по-хлабава като организация, много по-гъвкава, много по-мрежова.

И може би много по-печеливша?

Ами да, имате доходи, но сега проблемът с тоя тип доходи е, че една от спецификите на незаконната миграция е, че голяма част от услугите се извършват от социалните мрежи на самите мигранти, близки, които са приятели и т.н., които им осигуряват безплатни услуги. Т.е. доходът го понижават тези приятелски мрежи, да ги наречем.

И как можем да се противопоставим в България на тези мрежи на мигрантския трафик?

Ами аз ви описах горе-долу какво трябва да се направи по отношение на договореността със съседни страни и вътрешните мерки.

А по линия на "Шенген“ нещо да получим, с нещо да ни подкрепят?

Ние би трябвало да може да си го поискаме. Това, което имате в момента е, че за съжаление хората не се ориентират как да мотивират и съответно да поискат добре подобна финансова помощ.

Има ФРОНТЕКС.

ФРОНТЕКС е много ограничена като острота на мерките заради различни кризи в самата ФРОНТЕКС. Например бе сменено два пъти ръководството им, защото те не се противопоставяха на гръцкото изблъскване на мигранти.

Не звучи много окуражаващо това, което ни казвате.

Е, аз казвам какво мисля.

Това означава, че тепърва ще има да си виждаме заловени мигрантски автобуси по магистралите и т.н.

Ами зависи, зависи. Едно от нещата, които се случиха след 2016 г., е, че потокът се измести към Гърция, защото тук общо взето стана по-трудно да се минава, което означава по-скъпо. Мигрантският поток се опитва да мине с минимални разходи. Това са все пак небогати хора.

Какъв типаж е каналджията като престъпник?

Някакъв сериозен процент от тях не са професионални престъпници: това са бивши мигранти, могат да бъдат всякакви хора, които имат затруднения. Например ето, този жандармерист, той се оказа, че просто човекът има заеми и се опитва да ги върне. Имате таксиметраджии, имате магазинери, всякакви хора имате, които не са професионални престъпници. Разбира се, имате и хора, които са от криминалните организации.

И в заключение – какво можем да кажем? От МВР служебният министър Иван Демерджиев анонсира акции, полицейски акции срещу нелегалната миграция. С тях ще може ли да разчитаме на някакъв успех?

Казвам ви какво си мисля в тази посока.

Цоня Събчева