Станислав Владимиров, кмет на община Перник, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус" "Това е България"  

Започна 29-ия Международен фестивал на маскарадните игри "Сурва“ в Перник. Припомням, че той беше прекъснат за 3 години заради водната криза в града и пандемията от КОВИД-19. Минути преди откриването наш гост е кметът на Перник Станислав Владимиров. Добър ден, г-н кмете, и честит фестивал!  

Здравейте. Честит фестивал! Благодаря ви.  

Във време на всевъзможни кризи как се решихте да повишите настроението ни с вашия прекрасен фестивал, с вашата "Сурва“?  

Наистина в последните 3 години нямахме възможността да проведем нашия фестивал, който е празник не само за нашия град, той е празник за България по редица причини, редица предизвикателства, през които трябваше да преминем. Преминахме ги. И днес е голям празник за града ни. Очакваме над 10 000 участника, очакваме стотици хиляди, които ще посетят Перник в днешния ден, в утрешния и в неделния. Настроението е приповдигнато, очакванията са огромни. Организацията е на невероятно ниво и ни очаква един наистина голям празник.  

В отсъствие на бюджет за общините, работите с бюджет дори не от миналата, от по-миналата година, как се справяте?  

Ами трудно. Това е една неприятна тема за всички общини. Наистина във време на инфлационни, КОВИД кризи, с всички трудности, с които трябваше да се справи местната власт, липсата на бюджет, който да даде по-голям хоризонт, е ново предизвикателство. Но животът трябва да продължи, трябва да се справяме, хората са ни гласували доверие, нямаме повод да се оправдаваме. Търсим варианти, намираме ги. И всички тези събития, които трябва да се случат в нашата община, ще се случат в тази година.  

Г-н кмете, как посреща Перник този фестивал?  

Вижте, в този фестивал има много емоция, много дух, много енергия, много традиция. И перничани го показваме вече толкова много години откак сме съхранили традицията. Очакванията ви казах, особено с това голямо прекъсване, са огромни. В момента неслучайно има и рекорден брой участници. Хората се готвят вече толкова време за този фестивал. Радостното е, че все повече млади хора искат да облекат маските, тези страшни маски, но зад тях се крият едни големи усмивки, искат да разтропат чановете, да прогонят злото и наистина да се случват само хубави неща и в нашия град, и в нашата Родина.  

Чановете от Перник дали ще изгонят злините на кризата, на политическата несъстоятелност, на хаоса в държавата?  

Всички се надяваме да предстоят по-добри дни за България. Надявам се тази сплотеност, която ние перничани показахме в последните години в различни предизвикателства, които съдбата ни постави, да дадем пример за цяла България, че колкото повече търсим обединителните пътища, толкова по-добре ще е за всички нас, защото разделителните линии виждате до какво водят – до несигурност, до нестабилност, до обедняване. Така че пожелавам едни по-хубави дни за България, и нека нашият празник да е началото на тези по-хубави дни.  

Вашият фестивал и вашият празник е буквално в навечерието на поредната кампания, пета, за предсрочни парламентарни избори. Вие какви очаквания имате от тях, перничани какви очаквания имат?  

Казах ви, ние всички се надяваме политическата класа да има повече зрялост, повече мъдрост, повече разбирателство, повече солидарност, защото предстоят тежки дни не само за България, за Европа, в условия на война, виждате пред какви предизвикателства сме изправени постоянно. Така че трябва да много повече мъдрост и разбирателство. Надявам се поредните избори, които ще ни се стоварят на главите съвсем скоро, да дадат някакво решение на патовата ситуация, в която се намира парламентът.  

Вашият фестивал минава под патронажа на президента Румен Радев. Кога го очаквате?  

Всеки момент го очакваме. Потвърди, че ще присъства. Той е патрон на нашия празник. Ще го разведем и в Минната ни дирекция, защото той беше в основата тя да бъде отново в държавни ръце и да я ползва Община Перник – един шедьовър не само за нашия град, една уникална сграда за цяла България. Вътре ще разположим картинните ни галерии, ще разположен част от музейните ни експонати. Ще бъде отворена за перничани и за всички наши гости да видят, какво има като богатство нашият град.  

Когато ви попитах как Перник посреща фестивала, имах предвид и това: с какви придобивки? Вие не само с фестивал влизате в новата година.  

Най-голямата победа за всички перничани, аз ви казах, е Минната ни дирекция. Това е невероятно богатство. Мината, в най-богатите си години когато е давала голямата част от БВП на нашата държава, е построила един шедьовър, който ще остане и след нас. И е хубаво, че вече е в публични ръце и се стопанисва по най-добрия начин. Придобивките, аз ви казах, в условията на криза очакванията към нас, като екип, и в мое лице, като кмет, са огромни. Ще направим всичко възможно до края на мандата всичко това, което сме си го поставили като цели, като мечти, да се случи. Ако перничани решат да ни гласуват доверие на есен, ще продължим, ако не – ще си пожелаем на добър час.  

Сред тези 10 000 участници, кои са официалните гости, освен държавния глава?  

Ще дойдат вицепремиера, министри, народни представители, представители на различни институции, посланици, чуждестранни гости и чуждестранните групи са значително повече отколкото на предния фестивал. Ще имаме много гости, казах ви енергията е невероятна в момента. 

Вашият фестивал събира – той събира политически, събира социално, събира национално. Какво послание ще отправите тази година със "Сурва“? 



Нашият фестивал събира много. Перничани показахме, че можем да бъдем като голямо семейство, като голямо туптящо сърце в редица кризи, през които трябваше да преминем в последните месеци и години. Пожелавам на всички политици, на всички перничани, на цяла България да живеем като едно голямо семейство. Да, по някой път можем да се караме, но наистина големите, стратегическите неща могат да ни обединяват, за да може нашата държава да върви напред.  

Благодаря ви, че в тези напрегнати минути се съгласихте да бъдете гост в ефира на Радио "Фокус“. На добър час и прекрасен фестивал!  

Благодаря ви. И на добър час!  

Цоня Събчева