Интервю на политолога Слави Василев за обзора на годината на Радио "Фокус". 



Каква 2022 година изпраща президентът Румен Радев?   


Не съм сигурен дали трябва да давам оценка точно каква е годината, но той със сигурност се оправи с множеството предизвикателства, които в крайна сметка не изгряха 2022 година, но продължиха да бъдат на дневен ред. Президентът успя не само да остане като единствен политически играч на терена с устойчиво присъствие, което вдъхва по-скоро внушение за стабилност при положение, че цялата политическа система се клати и благодарение на него в крайна сметка успяваме да преминем през това множество кризи, което ни връхлита. И то не само, няма да говоря за икономическата, за енергийната, но най-вече за политическата криза. По-скоро 2022 година е белязана с известен успех за него, но той компенсира за несгодите на системните проблеми на политическата ни система.  



Ако не бъде обаче съставено правителство и президентът, както го упрекват, продължи да управлява чрез служебна власт, това как би се отразило на репутацията му?   


Не смятам, че това ще отрази по един или друг начин на репутацията му, освен все повече хора да виждат, че президентът успява чрез аварийния режим на държавата, предвиден в Конституцията, защото служебните кабинети са авариен режим на управление, но този авариен режим не само че очевидно може да действа като постоянен режим, но и неговите служебни кабинети, особено последният на Гълъб Донев, се справят много добре. Той няма да има проблем с репутацията си.   



Последната година наблюдаваме изострени взаимоотношения на държавния глава с почти всички парламентарно представени партии. На какво се дължи и разрива с "Продължаваме промяната", и с БСП?   


Ами много е удобно да ползваш президента като боксова круша, за да осмислиш собственото си политическо съществуване, когато не успееш да го направиш посредством реални аргументи. И понеже и "Продължаваме промяната“, в известна степен и БСП, те са различни причините, поради които назряха конфликти с президента, но в случая на "Продължаваме Промяната" – необходимостта от посочването на враг, за да може те самите да придобият плът и съдържание, защото без този враг те нямат причини да съществуват.   



В този ред на мисли предстои през новата годината евентуално се стигне до трети мандат, той да бъде връчен. В чие лице виждате потенциален кандидат за третия мандат?  
 

През годината винаги формулирах хипотезата, че най-вероятният получател на третия мандат е Стефан Янев. И то логиката е тази, която аз и мнозина други коментатори сме казали, а именно, че вероятността за създаване на правителство в 48-ото Народно събрание изисква да се намери път, който реално представлява най-малкото съпротивление пред консенсуса, а това е най-малката политическа формация. Стефан Янев е изключително консенсусен и той очевидно е показал, че е готов да работи с всеки един. Така че шансовете са по-скоро на негова страна. Но дали там ще се увенчае с успех или не, съм по-скоро скептичен.   



Добре, да се върнем отново на президентската институция. Преди малко повече от година на президентските избори през 2021 година Румен Радев спечели втория си мандат с 66.72%. Ако изборите бяха днес, според вас, какъв би бил резултатът?   


Още по-силен, дори по-силен от първия път, от 2016 година, когато хората избраха Румен Радев, когато негов опонент беше Цецка Цачева.   



Движим ли се според вас към президентска република?   


Не мога да кажа дали се движим към президентска република, защото вие виждате, че едно редовно избрано Народно събрание не може вече известно време, ние дори не можем да формулираме хипотеза, при която ще има едно дългосрочно коалиционно управление, камо ли да има необходимия консенсус, за да се промени политическата система. Защото каквото и да си говорим, промяна на политическата система в България не може да се осъществи без да има консенсус между политическите партии. Но разликата между моята гледна точка и тази на мнозина други наблюдатели, е тази, че аз смятам, че консенсус не би трябвало да се роди сред политическите партии първо, а консенсус би трябвало да се роди у хората, в широкия знаменател граждани. А ние виждаме, че и самият факт, че вие задавате този въпрос показва, че хората не могат все още да осмислят каква точно промяна на политическата система трябва да се осъществи, но могат да осмислят обстоятелството, че тази политическа система е изчерпана. За мен това е първият необходим етап от развитието на нашата политическа система, защото парламентаризмът е замислен със сравнително благородни идеи 1990 година при Седмото Велико Народно събрание, но аз смятам, че жизненият му път приключи с 12-годишното управление на Бойко Борисов, който успя да концентрира в себе си огромно количество власт. И е дошъл моментът, в който ще трябва да я преосмислим тази политическа система. Хората разбират, че сегашната не функционира, и аз ви гарантирам, че тя ще продължи да не функционира през 2023 година. Обстоятелството, че президентът Радев управлява със служебни кабинети, които работят ръка за ръка с независимо избирано от него Народно събрание, където той няма мнозинство, което по същество е президентска форма на управление, а и все повече хора ще разберат какво означава президентска форма на управление, защото това не е авторитарен модел и режим на управление, това е модел на управление, в което изпълнителната власт се държи от президента, той е отговорен политически за нея и е длъжен да работи със законодателната власт, което е съвършено различен периметър на действие от неговите. Та, за да отговоря кратко на вашия въпрос: не мога да кажа дали се движим към президентска република, но със сигурност сме започнали да се отклоняваме от парламентаризма. Политическата практика, отново казвам, е, че ние все повече сме в аварийния режим, който е президентски в сегашната форма на управление, и хората ще продължат да го виждат, да го осмислят докато не се роди консенсус сред тях. А за да се осъществи това, ще трябва да се появи политически лидер, който да може да формулира тази теза, да могат хората да я припознаят, и около този политически проект или политически лидер да се започне да се върви към пътя на промяната на политическата система.   



Добре. Достоен завършек на нашия разговор. Нищо друго не ни остава, освен да си пожелаем една по-добра 2023 година, г-н Василев.  


Бъдете здрава! Здраве за всички! И оттам нататък аз съм сигурен, че ще намерим устойчив път да се развием напред.   

Веселка ИВАНОВА