Лидерът на АБВ Румен Петков в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

Серия от въпроси по изборите за 48-то Народно събрание трябва да получат отговор. Това каза пред медиите вчера председателят на АБВ Румен Петков. При въвеждане на резултатите в Централната избирателна комисия (ЦИК) пък, при анализ на несъответствията коалицията "Български възход“ губи 4000 гласа. Румен Петков подчерта, че това е сериозен показател на възможността "Информационно обслужване“ да манипулира крайния изборен резултат. "Информационно обслужване“ обаче категорично се противопостави на тези твърдения, като заявиха, че не искат да бъдат въвличани в политически тези и внушения. Лидерът на АБВ Румен Петков, чиято формация е част от коалиция "Български възход“ на Стефан Янев и която ще бъде парламентарно представена, е мой гост тази сутрин. Г-н Петков, защо поставихте под въпрос изборните резултати, какви нередности видяхте?


Аз поставих под въпрос работата на "Информационно обслужване“ седмица преди изборите и за съжаление, всичко, което поставих като въпроси, беше потвърдено в деня и в следващите изборни процеса. Продължавам да питам защо на сайта на ЦИК активността стоеше до 16.00 часа два дена след изборите. Няма кой да отговори. Продължавам да питам: информацията, която се получава, никой не я гарантира, че е същата, която идва от машините. Помня, на някой от "Информационно обслужване“ му беше отнет достъпа до класифицирана информация преди един-два избора и никой нямаше съмнение, че тогава изборите са честни, когато този измамник нямаше достъп. Не всичко е ясно. Така че на нито един от моите въпроси "Информационно обслужване“ не дава отговор. Напротив, задълбочава проблема. По какъв начин примерно твърденията на "Информационно обслужване“, че е отказал достъп до ЦИК, е вярно, след като няма достъп на ЦИК до изходния код? Точка. Питайте ЦИК. Защо ЦИК мълчи?

Г-н Петков, според вас тогава по какъв начин може да се урегулира това, работата на "Информационно обслужване“?

Честни хора и стриктен контрол от правителството. И двете неща днес ги няма.

Какви са вашите очаквания за 48-я парламент?

Да се свика на 19 октомври. Аз други очаквания в общи линии нямам.

Да, той е свикан вече за 19 октомври, но какво ще се случи според вас? Ще имаме ли функциониращ парламент?

Много е важно това, което ген. Янев предлага – да се съберат всички и да намерят решения за структуриране на парламентарното ръководство, защото за съжаление, разумът, достойнството го носи Стефан Янев. Другите се замерят с "Аз с този не искам, аз с онзи не искам“. Ами "На ти куклата, дай ми парцалките“ – етюд, който би трябвало да е завършил края на 1989 година. А ние сега искаме да го започваме. Ами като не се искате, стойте си вкъщи.

Да, обаче как биха се отразили едни нови избори? Няма ли да имаме от същото отново?

Разбира се, че първо ще имаме вероятно от същото. Аз не знам нашата аудитория дава ли си сметка, че 500 000 българи на отминалите избори си купиха самолетен билет за линията София-Скопие. Това е невероятна оценка за нашата интелектуална немощ. Да оставим настрани самолетната линия – това е измамата на десетилетието. Но ако ние не разберем сега, че се нуждаем от активен диалог, нищо не разбираме. Онези не харесвали тези. Повтарям – седете си вкъщи! Даваме ли си сметка, че най-голямата политическа сила в момента разполага с 9% от подкрепата на активните българи? Даваме ли си сметка – 9%?

Да, избирателната активност беше наистина много ниска, това е така.

Ами след като си купуваме самолетен билет София-Скопие, тя ще стане още по-ниска.

Г-н Петков, какво е вашето мнение за присъствието на Елеонора Митрофанова на първото заседание на Народното събрание – спор, който възникна също през вчерашния ден?

Измислен спор. Елеонора Митрофанова е посланик и е редно да бъде поканена и да участва, както всички посланици. Че като ние участвахме в убийството на десетки хиляди сърби, когато нашите братя от САЩ преди 22-23 години бомбардираха Белград, някой да е поставял въпроса? Когато ние участвахме в Ирак в избиването на десетки хиляди иракчани, мирни жители, някой да е поставял въпроса? Не, разбира се. Големият проблем на Европа и на света днес е не кое е най-честното, а кой обяснява кое е най-честното. И докато ние търпим някой да ни обяснява кое е най-честното, ние ще бъдем участници в такъв тип военни действия. Притискайки, притискайки Русия, какво очакваме? Русия да клекне? Аз лично не очаквам Русия да клекне. И неслучайно края на февруари ние от АБВ казахме ясно: незабавно преустановяване на военните действия и активна дипломация. Какво казва Урсула фон дер Лайен, която ще остане в историята на света с това, че продава най-вече ваксините на мъжа си? По-голяма корупция от това няма, само че Европа не иска да я види. Фон дер Лайен казва: "Ще се реши на бойното поле“. Тя къде е? С 60 000 евро заплата тя си седи на покрива на Европейската комисия. Само че аз искам моята България, нашата България, европейска България да има сигурност, която очевидно Урсула фон дер Лайен и онзи измамник, външният министър, не могат да ни дадат. Те искат война. Ами като искат война, да идат да я водят, само че те я водят от гледна точка на техните 60 000 евро заплата. Ние даваме ли си сметка, че 1,5 милиона българи разнасят с усилия остатъка от живота си? Това разбираме ли го?

Г-н Петков, казахте "Няма да се случат нещата, докато понасяме това някой да ни обяснява, а е нужен диалог“. Кого визирате, кой ни обяснява и кой ни въвлича във всичко това?

Е как кой?! Фон дер Лайен, която ни продава насила ваксините на мъжа си, казва, че война на всяка цена е война докрай. Решението според нас от АБВ и ние го настояваме като част от коалиция "Български възход“, е диалог и дипломатически път.

Вчера вие връчихте на сръбския посланик декларация, осъждаща незаконните санкционни режими от Европейската комисия срещу Република Сръбска.

Да, разбира се.

Защо според вас режимите застрашават националната сигурност и икономиката на западната ни съседка?

Не само нея. Вие давате ли си сметка, ако Сърбия преустанови доставките на газ през България, какво ще изригне там? И там, и в Унгария, защото следващата държава е Унгария. И Европейският съюз налага санкции. Оставям настрани, че се абсолютно незаконни. Повече от 15 000 санкции ние сме наложили на Русия. Ние, Европа, Западна Европа. Само че сега удряме Сърбия. Защо? Някой да даде разумен отговор. И заради това считаме, че сръбският посланик много честно благодари на президента Радев пред нас за ясната и категорична позиция, но той много честно сподели как Европа притиска Сърбия да признае Косово. Даваме ли си сметка ние, Европа накъде вървим? Аз държа да приемем незабавно Афганистан в НАТО и в Европейския съюз. Защо се бавим?

Защо?

Ами защото така. Нашите братя от САЩ допреди няколко месеца бяха там. Има ли някой разумен отговор на въпроса защо САЩ се изтеглиха от Афганистан месец преди да започне конфликтът Русия-Украйна? Точно защото те планираха конфликта Русия-Украйна. Даваме ли си сметка, че буквално миналата седмица лидерът на АБВ в Бургас Антон Коджабашев ме информира, че 500 афганистанци са задържани в Родопите. Само че ние тези неща ги подминаваме, защото идват от нашите братя в САЩ. Ние не сме ли убийци? Ние не сме ли хора, които съсипваме държави – Либия, Сирия? И когато подминаваме тези неща, ще живеем в един свят на убийства и насилие. И ние ще бъдем част от убийците и насилниците.

Какво ще означава за вас, ако не бъде съставен 48-я парламент?

Лошо решение за България. Аз мисля, че служебното правителство прави катастрофални грешки в енергетиката. Екипът на министъра е по-слаб от предния. Казвам го като човек, който е критикувал изключително свирепо предния екип, но това, което прави сегашният министър, е катастрофа. Обявяват търгове, в които слагат ограничители – да не участва този, този и онзи. Т.е. корупцията е свише. На четири пъти това служебно правителство уволнява директора на ВиК-Стара Загора. Ами човекът не дава рушвети. Точка. Но ние се нуждаем от парламент и от правителство, което да бъде контролирано от парламент. Не както "Информационно обслужване“ лъжат във вчерашния си отговор, че всичко ставало пред очите на обществото. Всичко беше пред очите на обществото, когато Агенцията за национална сигурност беше отнела достъпа на един от измамниците в "Информационно обслужване“.

Г-н Петков, допускате ли, че политическата нестабилност би ни превърнала в слаби и уязвими членове на Европейския съюз и НАТО?



Слаби и уязвими членове в очите на гражданите ни. Какво означава слаби и уязвими в очите на някой си? Ами че фон дер Лайен продава ваксини. Аз искам да бъдем слаби и да не си купуваме ваксините на мъжа й. Тази корумпирана лейди, тази очевидна слугиня на САЩ няма място в Европейската комисия. Самата Германия я разследваше за корупция. Така че тук слабост и сила са доста трудно обусловими, но ние като държава трябва да бъдем силни в очите на българските граждани. И заради това мисля, че това, което Стефан Янев излъчва, е доброто, силното.

Дано. Ние ви пожелаваме успех, г-н Петков. Благодаря ви за този разговор!

И аз на вас.