Ренета Инджова, служебен министър-председател в 84-тото правителство, в интервю за Аудиокаста на "Фокус“ "Това е България“

Първото избрано по новите правила служебно правителство встъпи в длъжност в разгара на митническия криминално-политически скандал. Пред екипа на премиера Димитър Главчев стои задачата да даде началото на нормалността в една изцяло ненормална ситуация. Какво показват първите стъпки на министрите, дали ще успеят? Наш гост е Ренета Инджова, служебен министър-председател в 84-тото правителство и все още единствената жена министър-председател на България. Добре дошла в Аудиокаста на “Фокус" “Това е България", г-жо премиер.

Благодаря ви.

Вече казахте, че" това не е служебно правителство, а договорен трансфер на власт". От кого към кого се трансферира тази власт?

Да започнем с това, че вече втори ден разбираме, какви са характеристиките, какъв е профилът на новото правителство. Откъде се трасферира? Ами трансферира се от тези, които досега сам Кирил Петков наричаше, “че задкулисието е седнало на първия ред". Сега от първия ред то отива един вид в мизансцена. Отново ще бъде без профил видим или задкулисно, както е прието у нас да се казва. И може би смисълът за създаването на това ново правителство беше този: “Пускаме завесата, действащите лица се прибират кой през вратата, кой зад завесата и излизат нови лица. Тези сегашните отиват в миманса". Защо казвам така? Ами днес чувам, не знам дали съм разбрала правилно, че финансовият министър възнамерява да няма заместници. Знайно е обаче, че заместниците са важните фигури в едно министерство и са тези, които осигуряват непрекъснатостта и както викат при нас “плавния преход". Досега  било корупция, но сега ще правим плавен преход към ново правителство, а не че да прекъсваме. Така че вместо плавен преход чрез заместниците, самата нова министърка на финансите ще осъществява функциите и на заместници. Като се знае пък, че тя е била досега заместник, това само  означава, че в мизансцен ще пратим и някои други работи, нека така да говоря, ще ми позволите. Не е много точно, но понеже е втори ден само, нека продължа по този начин. На въпрос, какво е състоянието на хазната, която тя заварва...

За това имам специален въпрос по-нататък, защото се оказва, че едни 3 млрд. са се изпарили за една седмица, но нека да караме по ред.

А, добре, значи това не е на реда, добре.

А, не, не, това няма как да го пропусна. Според новите конституционни поправки обаче никой не носи отговорността за това правителство и то защо е оставено сираче? Само от недоглеждане или има нещо друго?

За миманса да продължим. Значи, онази отговорност, която би трябвало да носят тези, които наричаха себе си не коалиция, сглобка и т.н., сега трябва да бъде според мен, и те го правят това, да бъде представена като ничия отговорност. Вече беше заявено, че ГЕРБ не носи отговорност. ПП не може също да носи отговорност, защото само е предизвикало падането на не коалицията, сглобката или каквото искате още. ДПС не може да носи тази отговорност, защото то на една доброволна основа създаваше възможност да се приемат закони, които изискват квалифицирано мнозинство и т.н. Когато се отнеха правата, прерогативите на президентската институция да рекрутира чрез институцията президент, да прави  правителство, което е практически президентско правителство. Все едно той с делегирано лице осъществява власт, това нещо е отстранено от възможности за него и му се дава само един, знаете какво е, гумен печат. Правиш си подписа на гумен печат, за да може да бъде използван технологично винаги, когато е необходимо. Защото той няма възможността да каже: “Аз няма да създам правителство". Е, можеше да каже, ако се беше възпротивил на пасивността на Конституционния съд, който кой знае колко много работа има, че на жалбите на президента до този момент не е отговорил. Но той не е отговорил, защото ние много обичаме в съдебен смисъл да държим нещата на трупчета, за да може съответните заинтересовани страни да бъдат държани на къса верижка. Следователно нямаше възможността да се изчака отговор на Конституционния съд, той ще го даде, когато на него му е необходимо, може и въобще да не го дава. За да може отново да се смята, че това правителство има за отговорност една анонимна, незнайно каква такава структура на персони и институции. Нещо, което е последното дъно на краха на парламентаризма и на парламентарната република в България, което аз вчера нарекох като “полупарламентарна република". Това е, както поетът казва: “Две полушуби не правят шуба, две полуоси - ос, два полупроводника - проводник". Ей такава е нашата работа в момента. И ако обаче допуснем, че е възможно Конституционният съд, ако някой му каже или пък той сам прояви воля и каже, че конституционните поправки са антиконституционни и ерго отхвърлени, остава едно празно поле на всички изменения, които са правен нонсенс и които изискват попълването на това празно поле с нова законодателна дейност. Нали разбирате, че това, при сегашната криза и невъзможност да се формират мнозинства, е изключено, нищо, че парламентът работи. То е изключено и във вида и необходимостта да се свика Велико Народно събрание, ама те и затова не го свикаха, и затова направиха тази противоконституционна  дейност в поправяне на Конституция, която по същество е равносилна на суспендиране на Конституцията ни.

При това положение, ако се случи, какво ще стане с правителството? То легитимно ли е, не е ли легитимно? Въз основа на какво ще съществува? Кой ще го припознае?

При положение, че конституционната и правната и законодателната система се намират в крах, означава, че няма кой да припознае не легитимността. Тоест, единственият, който би могъл да направи това е Негово величество народът. Но ние знаем, че той от тези неща не се интересува. А това пък е нещото, което дава кураж да се правят такива работи, които в крайна сметка унищожават съществуващата политическа система, без на нейно място да формират нищо. Това е всъщност пустошта, която в последно време и с много силни темпове в последните три, вече четвърта година се осъществява - унищожава се държавата. Но и виден български политолог, социолог, историограф го каза това. “Свидетели  сме на унищожаването на петата българска държава". Да не мислите, че някой е реагирал на това?

Да, аз четох това интервю на доц. Валентин Вацев и нямаше реакция. Аферата с “Митниците" и контрабандните канали представителна извадка ли е в стила на работата на отишлото си вече правителство или е тенденциозен компромат, както ни убеждават и премиерът Денков, и ключови фигури от ПП-ДБ? Може ли да е тенденциозен компромат кражбата? Това се питам от няколко дни насам.

Ако тя е непрекъсната практика, традиция, нещо, което всички правят. И действително, когато дойдат избори, спокойно могат да казват, че това е, защото са дошли избори и се правят компромати. То по начало у нас думата компромат се използва само в оня смисъл, в който нещо не е вярно, обаче го обявяваме за престъпление, нарушение, а то всъщност означава, че личността е компрометирана, тя е пробита, тя вече няма интегритета, няма достойнството, няма онова, което прави почтена една личност. В нашия смисъл всичко би могло и всяко действие би могло да се нарича компромат, но това не премахва неговия не корупционен характер, а характерът на кражба и ограбване. Тук държавата работи и практикува ограбване на своите ресурси, фондове, публични средства. И ние можем да наречем това не компромати, а онова, с което се занимава държавния криминалитет.

Защо около всички контрабандни величия на прехода, досега витаят имената на най-високопоставени политици? От Косьо-Самоковеца насам като се започне, така на синджир са завързани - Доктора, Таки...

Нарекох го преди малко това държавния криминалитет. Това е една симбиоза, която неотменно придружава нашия политически, икономически и обществен живот, с която българският народ е свикнал. И обстоятелството, че наказани до този момент няма, само означава, че това е начинът по който ние съществуваме. Но специално сега това, че чрез една афера в “Митниците" се придружава кампанията на изборите, може обратно да се постави въпросът: възможно ли е да е свалено правителството, защото иначе в митниците ни и в държавния бюджет не е било възможно да се осъществят тези кадрови промени? Аз само поставям този въпрос.

Има и още един въпрос. Възможно ли е да бъде свалено правителството, защото по някакъв начин негови представители са съучаствали или най-малкото са наблюдавали битка между криминални кланове за овладяване на каналите?

Само преди секунда го формулирах по определен начин това. Както казвал ромът на жена си: “Детето се е изцапало, ще го мием ли или ново ще правим?" Тук и детето изхвърлихме, и мръсната вода от коритото, защото това е привидно удобният начин да представим и оттеглянето на определени лица вероятно, които имат отношение към аферата и да поставим нови. А пък и на външните хора ще кажем: вижте, как ние всъщност цели правителства сваляме, за да разчистваме нашите Авгиеви обори.

Колко сме принципни?

Да.

Новият финансов министър съобщи нещо изключително важно. Ето тук идвам на вашия въпрос. Към 29 март 2024 г. фискалният резерв е 9,9 млрд. лв., за което настоява и обяви, че се гордее нейният предшественик Асен Василев. Към 6 април обаче, фискалният резерв вече е 6,689 млрд. лв. За една седмица са се изпарили 3 млрд., за които Асен Василев нищо не каза. Как така без знанието на парламента са излетели тези 3 млрд.?

Не за пръв път е това. И не за първи път ги виждаме изведнъж да плеснат с ръце и да кажат: “Ах, какво стана?" А това, че на днешния ден не може да се направи сводка на това, каква е разликата и къде е отишла, е нещо, което не звучи достатъчно сериозно. Защото те знаят ние колко зъба имаме в устата, по линия на това, че операциите сега са технологизирани, а няма да знаят по дати в тези само 10 дни какви операции са извършвани от лицето Асен Василев. Така че неубедително звучи това, колко е сребърния фонд. Още по-неубедително звучи това за предстоящите вноски, които щели да дойдат по линия на европейските фондове. Ние знаем, че много от очакваните вноски от европейски фондове може никога да не дойдат, защото нас там вече почти ни разкачат, нищо че и те имат интерес ние да сме фондоусвояваща страна. И да не кажеш кои са датите, в които се очакват тези постъпления, само означава, че за тези 10 дни не можем да направим смислена сводка на салдо в това, което днес искаха да ни представят. За какво ги правят тези брифинги, в които нищо не се казва. Също и новия началник на “Митниците", който, забележете!, до този момент е заместник, също за днешния ден няма възможността, а участва в брифинг, няма възможността да каже какво е състоянието на системата, която иначе наблюдава, казва “много подробно".

Задавам си и въпроса: защо новият финансов министър запазва ръководителя на НАП Румен Спецов, при положение, че имаме рекордно ниска събираемост на данъците? И неговият заместник поема “Митниците"?

И доказана свързаност с досегашния финансов министър.

Да, това е нещо, което е много любопитно. Някакъв ход тип “Макиавели" ли е?

Значи, понятията “свързани лица" и “конфликт на интереси"  в последно време, в последните години в България се забравиха, какво означават тези лица. Никой не смята за необходимо по никой начин да иска да влезе в стандартите на несвързаност, на липса на конфликт на интереси, на връзки семейни. Ами вижте, там трима души бяха в някаква такава съпружеска ли, сексуална ли каква връзка, и държаха трите власти в страната. Тоест, въпросът за това, че не може роднински връзки да седят в основата на заемани позиции там, където има обвързана компетентност, там, където има конфликт на интереси, там, където като ги сложиш по места, всъщност всички хора да са твои. Както иска примерно Асен Василев в Хасково нам си кой да сложи в митниците. Това означава, че по всички възлови дистрибуторски, диспечерски, важни места, поставят хора, които да осигуряват канала да тече без шлюзове.

То вероятно и затова се искаше овладяването на ръководството на ДАНС и на Министерството на вътрешните работи и на КПКОНПИ?

По този въпрос нека да се каже, че до този момент операцията на ДАНС изглежда блестящо осъществявана. Именно поради това, че е осъществявана без тази обвързана компетентност на органите, които по право и по закон би трябвало да се съгласуват. Е, как да съгласувате всички правораздавателни и охранителни органи, като всички те се занимават с теч на информация и са приватизирали позициите, на които стоят. Не сме сигурни, това дали ще доведе от компромат до реално разкриване на схеми, но нека да се надяваме предвид на това, че този път е осъществено стигане до горни лица. Ето,  днес е освободен главният секретар на МВР. Вчера питах защо? Гледало се било, че той има правото една седмица след като си подаде оставката, в рамките на една седмица да я изтегли. Представяте ли си, каква широка възможност се дава да обмисля, да се връща. Става дума за лице, което осигурява на върха вътрешната сигурност на държавата.

Аз се изумих, че той си връща оставката при положение наличието на снимки и SMS-и. И той вече знае за тях.

Да. И аз това лице ще го гледам, където каквото отворя, в лежаща нудистка форма. И това лице с неговите партньори-бандити ще бъде гледано от цялото подрастващо поколение на страната. Това дават ли си сметка, какво означава за България, тези, които го правят?

Това се нарича, г-жо премиер, налагане на стил. Права ли съм?

Да. Стайлинг.

Много е любопитно, каква ще е реакцията след цялото това мазало на нашите партньори? Като прибавим и репликата, култова според мен, на нашия премиер, че “ДАНС протежира наркоканали".

С тази реплика на българския премиер възниква съставомерен въпрос: той ако е знаел, че за 10 месеца управлява една държава, в която контраразузнаването е приватизирало и управлява канали, той какво е правил в това време? Съучастник ли е бил или е прикривал това? И когато го казва това, събрал посланиците, те пък му благодарили, че са си хубаво сътрудничили. Това означава, че съзнателно, целенасочено се осъществява дискредитиране на репутацията на държавата в международен дипломатически план.

Каква е целта? Аз също се изумих, че той цялата тази история я разказва и пред посланиците.

Ами посланиците и те както вчера казах, използват страната тук за отдих и туризъм, че чак се застъпват и за туристическия ни министър. Нека да го повторя, вчера вече в ефир това прозвуча. Това само означава, че трябва да призовем посланиците да изпращат правилни отчети и доклади за мисиите, за които са акредитирани тук. Защото всичкото това нещо, да кажеш, че ДАНС прикрива канали, означава, че ДАНС във връзката, която  съществува с партньорски служби и т.н., е фактор, който нарушава и прави престъпления не само в страната, но и извън нея. Това е Денков, академикът, който имахме за министър-председател.

Какво ще се случи със сухоземния ни Шенген, с Еврозоната? Май те се отдалечават за необозримо бъдеще?

Възможно е тези неща да са били съзнателно дискредитирани и пращани в небитието. Казвам го като предположение.

За да може да се отдалечат двете членства? Какви резултати очаквате на изборите?

Изборите трябва да се правят, защото по 100 милиона на избори е нищо, ако са съпътствани с такива профилактиращи, саниращи операции на прочистване на определени афери. Защото по линия, както казахте, каква е разликата между компромати, корупция и кражба, по линията на това, че у нас кампаниите текат във вид на компроматни войни, все пак може да паднат такива полезни резултати във вид на жертви. Тоест, те помежду си като си мерят пехливанските сили, може ДАНС междувременно и другите наши служби да поразят някое корупционно звено. И това ще бъде положителният резултат от нашите избори. От гледна точка на това, какво като политически прогрес може да следва от нашите избори, вече съм предвидила, че в най-извратените, в най-абсурдните, и в най-вредните за обществото ни форми ще се извършва една трансформация на властта, олигархична по характера си, корупционна и крадлива по същността си, в нещо друго, може би мимикрия на съществуващото. Но така или иначе, за пред света ще демонстрираме промени. Тоест, продължаваме промяната.

Един от героите на промяната, малко преди да започнем интервюто, излезе информация, че е поредният с претърсване от жандармерията и т.н. Нестимир Ананиев вече е обект, специален обект.

Предвид на това, че нашата “Продължаваме промяната" са с международни афилиации играчи, аз много съм разчитала и продължавам да разчитам, че по външна линия, извън нашата страна, също ще ни бъде помогнато да се справим с някои от техните представители. Ако това е така, в случая счетоводна фирма, обикновено счетоводните фирми в международен план трябва да са или изключително репутабилни с голям престиж и реноме, тогава ги използват, тогава те имат клиенти, или може да е нещо отново фейк. Така че действително е необходимо да дойде нещо по линията на партньорство и връзки на България с организациите, в които членува: това са и ЕС, и НАТО, и ОИРС и всички останали. На Европейската прокуратура много вече не се надявам, защото много дълго време хранихме големи надежди там. Но и от там е възможно да дойдат положителни сигнали, особено ако митническият казус, аферата в митниците е по външни сигнали. Нека да се надявам, че тези, които са ги отправили, ще направят и необходимото да помогнат за разкриването им.

Много ви благодаря за това, че приехте да бъдете наш гост и за времето, което ни отделихте.

И аз благодаря.

Наш гост беше Ренета Инджова, служебен министър-председател в 84-тото правителство.