Проф. Румен Гечев, народен представител от ПГ на "БСП за България“, в интервю за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“

Националният съвет за тристранно сътрудничество се събира извънредно, като социалните партньори ще обсъждат различните предложения за промени и изменения на Кодекса на труда, Кодекса за социално осигуряване и Закона за семейни помощи за деца. Предложенията са общо 6, като повече от тях са внесени от лидера на БСП Корнелия Нинова. Сега за повече подробности, както и за коалиционните взаимоотношения сме поканили проф. Румен Гечев от "БСП за България“. Здравейте.  

Здравейте.  

Най-напред да започнем с това: това, че за момента все още не се работи по нов бюджет, няма внесени предложения, няма изгледи това да се случи, какво на практика означава? След Нова година какви промени ще настъпят и има ли опасности така да се каже минни полета, които да бъдат настъпени и от партиите и най-вече от българския?  

Ние от БСП сме много притеснени от политическото развитие и тук, в парламента, и от отношенията между партиите, тъй като от самото начало ние заявихме съвсем ясно за нас приоритет № 1 в сегашната ситуация е приемането на нов бюджет за 2023 година. Но приемането на нов бюджет е свързано с избор на редовно правителство или внасяне на проектобюджет от сегашното служебно правителство. За наша неприятна изненада, не само на БСП, но колегите от служебния кабинет отказват да внесат такъв проект, макар че бяха обещали, че имат даже 3 варианта, които да представят на вниманието на Народното събрание. Но нещо се е случило тук в последните 2 седмици може би, не знам поради каква причина, но те си промениха позицията на 180 градуса и заявиха, че няма да внасят никакъв проект на бюджет. Това ни поставя в много тежка ситуация, тъй като единственото, което можем да направим, и което те представиха все пак, е, те представиха едно параграфче вместо цялостно разработен бюджет, предложение на Министерския съвет за удължаване действието на бюджета от 2022 година, което все пак чисто юридически създава възможност в парламента при обсъждането на това удължаването на бюджета от 2022 година да опитаме да направим някакви промени. И точно това ще настояваме от БСП през следващите седмици да се върнем към приоритетите, които не само на БСП, те са на българското общество, и парламентът да работи активно до Коледа за приемането на такива промени в бюджета, които биха гарантирали на българските държавни институции, на общините, на българските семейства промени в бюджетните разходи и приходи, които биха съответствали на новите ценови равнища и покупателната способност, която е променена в България в резултат на високата инфлация. Та, с две думи, въпреки че не е внесен цялостен бюджет и не е изпълнен Закона за бюджета, ще се опитаме при тези минимални условия, които са създадени, все пак да вземем решения в парламента, които да са от полза на българите.  

Сега, знаем, синдикатите настояват за увеличение на минималната работна заплата, работодателите не са съгласни. Какво ще се случи? Имаше и протест на синдикатите, които изразиха своето недоволство именно от намалената покупателна способност на българина. Изобщо, ще има ли пари за социални плащания?  

Да, пари трябва да бъдат осигурени. Има възможности и ние сме показали конкретните източници. А увеличението на минималната работна заплата също е последователна наша политика. Това че работодателите не са съгласни е разбираемо, тъй като те си защитават техния интерес, но ние не сме партия само на работодателите. Между впрочем винаги сме стремели от БСП да отчитаме интересите и на работодателите, но в крайна сметка ние следваме политиките, които са в Европейския съюз, а там политиките са на гарантиране на минимална работна заплата, която да изключва т.нар. "работещи бедни“, какъвто е случаят с България, където минималната работна заплата е рекордно ниска. Следователно, минимална работна заплата има в преобладаващата част на страните в света, и развити, и развиващите, така е в Европейския съюз, така е и в България, но искаме това равнище да се повиши до 850 лева, имайки предвид и инфлацията, която тази година вероятно няма да бъде по-ниска от 12% на годишна основа. Така че искането ни е обосновано. Второ, аз съм разговарял с колегите от работодателски организации и винаги им задавам 2 въпроса: след като минималната работна заплата е най-ниската в Европейския съюз, след като вие плащате най-ниските данъци в Европейския съюз – 10%, в пъти по-малко от Данък "Печалба“ в другите страни, моля да ми отговорите уважаеми работодатели, защо имате най-ниска конкурентоспособност? Тоест, тяхното твърдение, че видите ли, ако се увеличи минимална работна заплата те няма да бъдат конкурентоспособни, просто противоречи на реалностите в Европейския съюз и извън него. Не е причината в минималната работна заплата, защото страните с най-висока производителност на труда, страните с най-висока конкурентоспособност имат най-високи минимални и средни работни заплати. Така че този аргумент няма как да го приемем. И наистина, минималната работна заплата касае по-малко бюджета. В смисъл, че минимална работна заплата се използва като критерий за формирането на определени социални плащания, в това число и майчинските, които също искаме да бъдат повишени, защото ние имаме и много сериозен, бих казал убийствен демографски проблем в България. И той няма как да бъде решен по друг начин освен чрез използването и на стимулите за работещите млади семейства. И от тази гледна точка сме последователни и твърдо настояваме за увеличението на минимална работна заплата. И да ви кажа, че от разговорите с нашите колеги тук, в парламента, които проведохме по бюджета, с на практика почти всички парламентарно представени партии до момента, ние имаме подкрепа от нашето предложение на БСП, и има изключително голяма доза вероятност, че нашето предложение за минимална работна заплата от 850 лева ще бъде прието, и то естествено се подкрепя и от българските профсъюзи.  

Проф. Гечев, как отговаряте на упреците, че вместо да се занимавате с жизненоважните проблеми на българите, вие се занимахте най-напред с промените в Изборния кодекс? Нарекоха ви дори и "хартиена коалиция“, "хартиен скандал“, най-различна терминология. Защо това беше най-важно да се случи?  

Ами това са така опорки на нашите опоненти. Първо, ние сме внесли множество проектозакони, бяхме готови с близо 40 проекта, вече 15-20 са внесени. И ние първото нещо, което настоявахме, беше бюджетът. А това, че тези няколко десетки проекта, които сме внесли, има и за изборите, не означава, че БСП е настоявала това да бъде въпрос, който да се гледа преди бюджета. Няма такова нещо. Кои въпроси да се гледат в парламента решава ръководството на парламента и Председателския съвет. Просто съвпаднаха интересите с други групи, които искат да бъде променен Изборния кодекс, който очевидно в това състояние, не само според нас, показа дефекти. И ние между впрочем отново сме последователни. Ние когато подкрепихме въвеждането на машините, от БСП, ето тук има протоколи в парламента, но ние категорично и тогава настоявахме да се запази и хартиената бюлетина и бяхме за смесеното гласуване. Следователно БСП не е променила нищо в своята позиция по хартиените бюлетини като втора възможност, знаем, с машините. И между впрочем, отново това, което предлагаме, съвпада с господстващата практика на гласуване в целия свят, особено и в Европейския съюз.  

Какво ще се случи оттук нататък с взаимоотношенията ви с бившите партньори от "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“? Вчера техен представител заяви в студиото на Радио "Фокус“, че почти всички мостове са изгорени, последната врата ще бъде затворена между БСП и "Продължаваме промяната“, ако се приемат тези промени в Изборния кодекс.  

Вижте, в политиката няма както се казва вечни приятели, има вечни обществени интереси, които различните партии защитават. Аз винаги съм казвал, че ние с бившите партньори от бившата четворна коалиция работихме доста добре в икономическата област, и това се посрещна добре от българското общество. И стъпките, които предприехме по доходите, по цените на електричеството, тавана, по другите енергийни носители, по "Топлофикация“, бяха стъпки, които ние предложихме, бяха подкрепени от нашите партньори. И те очевидно дадоха добър резултати, защитиха българи, може би не напълно, но тези изпреварващи мерки с доходите и с промяната в пенсионното осигуряване, все пак в една значителна степен стопиха инфлацията. Но ние имаме големи разминавания, още от лятото стана въпрос във външната политика, която така защитаваха и прокарваха нашите партньори. Ние категорично не приехме и се разграничаваме от тяхната антируска политика, която е на практика с антибългарски резултати икономически. Също така ние категорично се разграничаваме от тяхното желание да се включва в България в един чужд конфликти, който не е конфликт, очевидно за всички, между Русия и Украйна само, а вече е конфликт на страните от НАТО и Русия, и действията просто се развиват на територията на Украйна. И ние споделяме мнението на огромната част от българския народ, че ние нямаме работа в този конфликт, трябва да стоим неутрално, тъй като очевидно това е една братоубийствена война, от която никой не печели, а по-скоро губи. И поради тази причина беше неизбежно да са раздалечат позициите. Даже аз самият не виждах как ние можем да продължим сътрудничество с бившите партньори, да, разбираме се в икономическата област по повечето въпроси. Ние няма как да приемем действията, които не са в интерес на нашата страна, и които вече имат и икономически последици, и тепърва ще имат.  

Какъв е вариантът, има ли изобщо възможности да си сътрудничите и да взаимодействате с ГЕРБ-СДС и с ДПС? Вие вече декларирахте, че няма да подкрепите първия мандат. Възможно ли е обаче все пак посредством диалог да постигнете някакъв консенсус за определени политики да речем, нещо като програмно правителство?  

Да, това е логичен въпрос и той отдавна се обсъжда и ние сме заявили своята позиция. Ние коалиционно правителство с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане“ няма да правим, но сме заявили, че най-вероятно това ще стане, най-вероятно, макар че нещата се променят всеки ден, в крайна сметка няма значение кой е мандатоносителят – то има някакво значение, но при тая променяща се ситуация най-вероятно това ще стане при третия мандат, който може да бъде и при БСП, може да бъде и при друга партия. Това е решение и отговорност на президента, ние не искаме да се бъркаме. 

Така е. 

Но БСП ще направи всичко възможно, ако има вариант – дали ще се нарече програмно правителство, дали ще бъде антикризисно правителство, това няма значение. Но ако се приемат програма, цели, които съответстват на интереса на България, на нашата страна и които съответстват на някои основни принципи в нашата програма, а ние твърдим и имаме аргументи, че нашата програма съвпада с обществените интереси на България. Няма причина ние да не положим всички усилия за недопускането на избори през зимата, защото ето тук и с колеги говорим, и вътре в парламентарната група, и в Националния съвет на партията и сега, като се срещаме с хората непрекъснато, всяка седмица, в различни региони на страната, посланието е следното: че огромното болшинство от нашите избиратели искат да бъде съставено редовно правителство, което да решава проблемите на хората. И каквото зависи от нас, ще бъде направено. Следователно ние, въпреки тези влошавания на отношенията по принципни съображения с бившите партньори, по никакъв начин не означава, че ние сме се отказали от подкрепа на такова правителство, още повече че и партньорите ни от бившата коалиция, ако не всички, то поне някои от тях предполагаме също биха подкрепили, би трябвало да подкрепят цели и приоритети, които са свързани с интересите на България. В крайна сметка, затова сме изпратени в парламента. 

Досега президентът Румен Радев връчваше третия мандат на БСП. Видно е, че от вчерашните разговори на "Дондуков“ 2 между държавния глава и представителите на "Демократична България“ и острия тон, най-меко казано, на тази среща, може би "Демократична България“ няма да получи третия мандат. Разбира се, това са само предположения. Уверени ли сте, че и този път президентът ще даде мандата на БСП и готови ли сте? 

Не, нe сме уверени, защото това си е право и задължение на президента. Ние не се бъркаме в неговите правомощия и затова настояваме и президентската институция и тя да не се бърка, както понякога прави, в нашите партийни дела. Но в случая – каквото реши президентството, това ще бъде. Ние заявяваме, че ако бъде даден мандата на БСП, ние в рамките на правомощията си ще направим всичко възможно един реален опит с балансирани интереси за формиране на редовно правителство, пак казвам – дали програмно, дали антикризисно, защото очевидно ние няма как при тази конфигурация в парламента да направим стабилно коалиционно мнозинство при предварителните заявления, които сме дали. БСП ще изпълни своя ангажимент, ако президентската институция реши да даде на БСП. Но да използвам случая да кажа, че малко се усложнява политическата обстановка с това, че – вие правилно казахте, че президентът, президентската институция по принцип малко изостри тона и отношенията, колкото малко странно да изглежда, точно с партиите, които избраха президента и първия мандат, и втория мандат. Но както се казва, в политиката понякога се случват и неочаквани неща.  

Добре, ако предположим, че третият мандат отиде при "Български възход“, какви са отношенията ви с партията на Стефан Янев и имате ли допирни точки? 

Да, идва навреме вашият въпрос, защото онзи ден проведохме среща с партията на г-н Янев тук, в парламента, по проблемите на бюджета и предстоящите задачи. Аз участвах в разговорите с него и с неговия екип заедно с колегите от БСП и с председателите на двете партии и трябва да ви кажа, че от разговорите без никакви рискове мога да кажа, че ние няма да имаме проблеми – доста ни съвпадат целите, механизмите и стъпките, които са предвидени по новия бюджет, мисля, че ще можем да си сътрудничим. Така че ако изборът бъде партия "Български възход“, няма да има проблеми да водим разговори и да се опитаме. Пак ви казвам – най-важното е да се приеме бюджет от редовно правителство, което да създаде нормални условия и спокойствие в българския бизнес и в българските семейства, за да можем да минем през тия предстоящи трудни няколко месеца. 

Евелина БРАНИМИРОВА