Проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурност, бивш секретар на МВР и народен представител, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус“ "Това е България“

Полицай на 23 години от Специалните полицейски сили на Столичната дирекция на вътрешните работи е задържан на Автомагистрала "Тракия“, превозващ 31 нелегални мигранти, вероятно ескортиран и от полицейска кола. И отговора на  въпроса става много ясен, защо държавата не може да се справи с бизнеса с мигранти. Поканихме за коментар проф. Николай Радулов – експерт по национална сигурност, бивш секретар на МВР и народен представител. Защо държавата не може да се справи с бизнеса с мигранти? Наивно ли е да питаме, след като в него вече участват и полицаи. Един е хванат, но дали е само един?

То е ясно, че не е само един – да започнем отзад напред. Става дума за група поне от трима души. Тепърва вероятно ще се изяснява, кой е ръководителят на група, но имаме организирана престъпна група – това е факт. Защо държавата не може да се справи – защото държавата е механизъм, който механизъм не се подчинява на принципите на държавната структура. Той работи сам за себе си, огромната част от този механизъм работи по корупционни схеми и няма как да очакваме нещо друго, освен това, което се случва. Трябва коренна реформа, трябва коренна промяна, трябва замяна на тези хора, които работят в тези структури, и трябва да се започне от ръководния състав, защото както казва народът, рибата се вмирисва откъм главата.

Проф. Радулов, този казус до каква степен е свързан с организираната престъпност при трансфера на мигрантите?

Аз мисля, че заловеният полицай е много дребна риба. Той по-скоро няма отношение към организираната престъпност в този вид, в който когато говорим за организирана престъпност, ние разбираме за големи организации, за големи организирани престъпни групи. Просто това е една малка структура, която е създадена за конкретни услуги. Най-вероятно даже този полицай не е свързан във веригата, която извършва по-мащабни трансфери на мигранти, и може би това е причината, поради която той е задържан, тъй като несъмнено е за всички, които следят процеса – този поток от мигранти не би било възможно да бъде реализиран, ако няма поддръжка от най-високо ниво.

Какво имате предвид под "най-високо ниво“? Докъде стига?

Имам предвид над средното ръководно ниво в "Гранична полиция“ и според мен, докато прожекторите не се насочат към тези, които взимат решенията в "Гранична полиция“, няма шанс да бъдат извършени реални промени. Мигрантският поток ще продължава да си тече, ще продължаваме да ги залавяме или в центъра на границата, или ще ги залавяме на сръбската граница, или въобще няма да ги залавяме, защото това, което ние си представяме като мигрантски поток, е представата ни, свързана със заловените в рамките на страната. Колко обаче не са заловени, е просто въпрос на нашето въображение. Аз имам някаква концепция за това, колко са регистрираните престъпления спрямо нерегистрираните и пропорцията е 1:3. Ако този похват го употребим спрямо мигрантите, вероятно три пъти по толкова, колкото са заловени, са тези, които са преминали успешно страната и са се насочили към Западна Европа.

Ами те ни ги преброиха в Австрия и в Нидерландия.

Не, вижте, Австрия е една от страните, които не са толкова привлекателни за мигранти. Най-привлекателна е Германия със своята социална система, която те източват. Но дори Австрия говори за това, че от 75 000 мигранти, които са регистрирани при тях, около 7-8% произхождат от преминали през българска територия и през българо-турската граница. Така че Австрия има своите доводи да не желае да ни срещне в "Шенген“, докато не се коригираме по отношение на пропускливостта на границата.

След като премиерът на Нидерландия Марк Рюте каза тарифата – че за 50 евро можела да се мине границата, какво остава?

Вижте, това беше хипербола или метафора, както искате го наречете. Той просто искаше да покаже, че срещу заплащане се преминава границата. Иначе някои го възприеха като обидно ниска цена, която подбива цените на трансфер на мигранти през границата. По-простичките хора решиха, че това е начинът да им се намали печалбата. Всъщност срещу заплащане всичко става. Вие виждате, че и при това задържане става дума за хора, които са си платили да бъдат прекарани до сръбската граница.

Какво може да се направи, проф. Радулов, как може да се опази тази граница, освен да се смени ръководството от средния ешелон нагоре на "Гранична полиция“?

Това, че ръководството трябва да се смени – тук аз мисля, че вече няма противници на тая идея. Не е възможно с това ръководство, което доказа, че не е в състояние да реализира дори минимална непропускливост на границата, няма как да се продължи и да се постигнат тези задължителни за "Шенген“ липси на потоци от мигранти, минаващи през зелена граница. Това е несъмнено. Но става дума за подбор, става дума за заплащане, става дума за социални придобивки, т.е. тези хора, които са в най-ниската част на системата, работят най-много и получават най-малко. Системата, за да работи, трябва да се постигне някаква пропорция, т.е. тези хора, които рискуват, които са на терен, които са заплашени – вие видяхте, че се стреля по наши гранични полицаи, те трябва да са достатъчно обезпечени, семействата им да живеят спокойно и самите те да знаят, че ако се случи нещо с тях, семейството им ще бъде финансово обезпечено и няма да се чуди как да свърже двата края. Много отдавна се говори за такива неща, но като че ли извън сферата на пожеланията и на декларациите не можем да излезем.

А за самата граница какво трябва да се направи?

Вижте сега, с тази част от Шенгенската система, за която ние декларирахме, че е готова, но тя всъщност е готова чисто планово…

Какво значи "чисто планово“ – на хартия?

Това значи, че на хартия е направен проектът, това значи, че са намерени средства, с които да се закупи оборудване, даже част от техниката е закупена, в момента се обучават тия хора и през 2026 г. Шенгенската информационна система – "влязъл-излязъл“, ще започне да работи. Това значи. Но тази система е свързана с граничните пропускателни пунктове, т.е. кой влиза и излиза там все пак и за момента има контрол, въпреки че има и сериозни пропуски и там. Но всъщност границата е едно цялостно понятие. То включва и зелена граница. И в световен размер вече има държави, които успяват доста успешно да се справят поне с намаляване на мигрантския поток. Това е тази система за "умна граница“, която концепция съществува в Европейския съюз.

А защо не я приложим?

Ами не, тя започва да се прилага, но много бавно става. Тази система "влязъл и излязъл“, за която говорим, че изпълняваме задълженията си по нея и би трябвало да бъдем приети в "Шенген“, е част от системата за "умна граница“. Само че това е една малка част от системата, която не гарантира, че през зелената граница, т.е. през граничната полоса няма да минат хора. И този много сложен комплекс от мерки, от уреди, от високотехнологични устройства – става дума за "умни“ датчици, за безпилотни летателни апарати, за хеликоптери, за гранични полицаи, които са оборудвани с най-съвременната техника, така, че когато се заподозре, че някъде става опит за преминаване на границата, светкавично екипи патрули, които са съоръжени с най-модерните технологии, отиват на място и просто пречат да се премине българската граница. Защото когато те влязат в страната, вече те са със съвсем друг статут и по друг начин трябва да се работи, а това натоварва безкрайно административната и финансова система на страната.

И какво се оказва – ние сме евтини на брашното и скъпи на триците?

Оказва се, че по принцип Европейският съюз е склонен да даде доста средства за укрепване на европейските граници, но също така ние сме си извоювали славата на хора, които умеем да усвояваме средства без да реализираме краен резултат. Вие си спомняте, че през 2013 г. едни 300 милиона бяха дадени за съвременни комуникационни, информационни технологии, които трябваше да укрепват границата. Те бяха използвани и в крайна сметка нямаше ефект. Нещо повече, оказа се, че по тези проекти се плаща и електричеството, което захранва тези съоръжение, което беше неправилно, и по тези проекти не би трябвало да е възможно. Щом се изчерпаха парите по проектите, границата просто се превърна в длъжник на електрификационните дружества и всъщност те й спряха тока, така че те спряха да работят. Същевременно аз не трябва да коментирам даже качеството на системите, начина, по който бяха проектирани и монтирани, и компрометирани от самото начало. Но както и да е, техника има, технология има, тя е неправилно монтирана, разпределена и управлявана и Европейският съюз, който има средства за укрепване на граничния капацитет, се колебае дали е възможно и дали въобще е целесъобразно отново да довери гигантски средства на хора, които веднъж са се провалили с това управление.

Постоянно повтаряме, че сме изпълнили техническите критерии за "Шенген“, но някак си не казваме, какви са видимите резултати от тях. Досега не съм чула, какви са видимите резултати от тези технически критерии.

Видимите резултати, за съжаление, при едно прекрасно изпълнение ще се видят чак след 2026 г., защото тази система "Влязъл-излязъл“, за която говорим, за която формално сме готови с инструментариум, с подготовка, която върви в момента, не работи в момента. Тя ще започне да работи през 2026 г. Т.е. ние можем да гарантираме, че правим всичко възможно и сме усвоили средства, но резултатите ще дойдат в недалечното бъдеще, след няколко години. Така че и това не може да се гарантира. Всъщност това, което е важно за европейските чиновници и за тези, които ръководят процесите, свързани с опазване на европейската граница, е минават ли през границата хора и как става това, дали става легално, през установените за това места, през системите, които ги проверяват, или става спонтанно, на тълпи, през места, през които трудно може да се реализира някакъв контрол.

Проф. Радулов, работи ли реално системата на Министерството на вътрешните работи?

Реално системата на МВР работи на своя санитарен минимум, т.е. колкото да не бъде закрито министерството. И за това има и обективни предпоставки. Тези, които са ходили в районни управления и са разговаряли с полицаи – става дума за 280 районни управления, които са в периферията на системата, разбират, че полицаите са натоварени с безкрайно много неполицейски задължения. Всъщност основното им задължение е да ни пазят, да обезпечават нашето спокойствие, нашата неприкосновеност, неприкосновеността на нашите имоти, а те се занимават в 85-90% от времето със съвсем странични неща, които може и да са важни и полезни, но не са тяхното задължение, нещо, за което ние не им плащаме. Примерно проверки на НАП по пазарите в София всеки път са обезпечени от голямо количество полицаи от районните управления. Аз не виждам, защо се прави това, с какво са застрашени служителите на НАП, че трябва преди проверката още да бъдат обезпечени с охрана или с някаква група, която да представлява физическа заплаха за тези, които отказват да се подчиняват. Няма основание за такъв подход. Това е единственото, което може да постигне – източване на системата, източване на ентусиазма, на възможността, на желанието на полицаите да работят, тъй като това не е полицейска работа.

Трябваше ли да избухнат скандалите с преминаването на мигрантите през границата, с убийството на български граничен полицай, за което сега се говори, че бил убит заради крадене на животни и допускам, че като професионалист гледате на това с насмешка? Трябваше ли това да се случи, за да разберем, че МВР не работи?

Вижте, по този случай с убития полицай и досега има безкрайно много неясноти, не отговарят обстоятелствата на това, което в последствие се появява. Ту беше застрелян с карабина, която стреля като полуавтоматично оръжие, сега се оказа, че става дума за ловна пушка. И много несъответствия. Но хайде да не коментираме това. Нужни ли бяха тези скандали? Очевидно, че бяха нужни, защото това, което се случи, и това, което тези скандали осветиха, беше предварително известно. И аз, както и други мои колеги експерти, които сме работили дълги години в службите за обществен ред и сигурност, сигнализирахме за тези неща, но като че ли обществото не беше готово да ги изслуша. Те по-скоро си мислеха "А бе, това са някакви бивши служители, които са обидени, и затова така говорят“. Е, сега времето показа, че ние не сме обидени, ние просто желаехме хората да знаят, какво може да се случи при едно некомпетентно управление.

Цоня Събчева