Проф. Георги Николов, председател на Македонския научен институт, български историк и медиевист в интервю за "Фокус". 

Разговаряме с проф. Георги Николов, който е председател на Македонския научен институт, във връзка с последната новина, в която премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски обяви, че е готов да подаде оставка веднага, след като бъде приета конституционната промяна, с която българите да бъдат вписани в Конституцията. Здравейте.


Здравейте.

Как може да коментирате тази заявка на премиера на Република Северна Макадония?

Това според мен един отчаян ход да се изпълни искането от Европейския съюз, подчертавам от Европейския съюз, а не от България, както опозицията там твърди. По този начин да се изпълни и едно от главните условия на ВМРО-ДПМНЕ, а именно да има нови избори, които те се надяват да спечелят. Тук има вътрешна употреба на този въпрос и аз лично не съм оптимист, че ще се стигне до разрешението му по начина, по който очаква ЕС, а именно българите да бъдат вписани като един от държавотворните народи в Македония. В Македония много добре си дават сметка, дори най-върлите македонисти, че става дума за един народ. Там реално няма българско малцинство, а мнозинство. Трябва да се реши обаче как ще се нарича този народ - дали ще се нарича "македонци", дали ще се нарича "българи". В това е целият въпрос. Разбира се, ние сме тръгнали по този път, да говорим за малцинството, някои мои колеги не са съвсем убедени, че това той е правилният, но така или иначе - той е на масата и очакваме да видим какво ще направят отсреща.

Но ако властите в Република Северна Македония не предприемат съответните действия и не променят своята Конституция, е важно да отбележим, че има опасност за страната да бъде отделена от Албания в преговорите за присъединяване към Европейския съюз и по този начин да бъде затворена процедурата, което означава, че нашата съседка ще продължи да бъде извън рамките на ЕС.

Аз смятам, че това е и крайната цел на ултрамакедонистите, които само проформа декларират, че искат да влязат в  Европа, а в действителност, според мен в голяма степен се намират в зависимост от Белград. Белград в момента също е закъсал, до никъде е в едни подобни стъпки, които не се правят, напротив - там върви едно движение към Русия, и то точно в момент на война. Така че, аз мисля, че в това е "заровено кучето", както се казва. Решението не е в София или в Брюксел, решението на всички македонски въпроси на съвременната ни политика, се намира в Белград.

Ако приемем, че това е така, как биха могли властите в Република Северна Македония или поне управляващото мнозинство, което в момента заявява, че иска страната да бъде приета в ЕС като начин за просперитет и осигуряването на европейската интеграция за в бъдеще. Как бихме приели това, което се случва, защото опозицията наистина не иска страната да влиза по този начин в ЕС, правейки тези отстъпки към България. В последните месеци станахме свидетели на множество актове на агресия спрямо български граждани. А да припомним, че през 2017 г. България и тогава все още Македония подписаха договор за добросъседство. Можем ли да говорим изобщо за добросъседство в последните години?

Аз наскоро дадох едно интервю за една печатна медия, в която заявих, че в основата на македонизма е антибългаризмът. Те просто не могат да съществуват без антибългаризъм. Изчезне ли антибългаризмът от медиите, от общественото пространство, от политическото говорене, това означава, че с македонизма е свършено. Именно затова те поддържат тази нишка, и всъщност те как ще обяснят на хората? Всичко се прави така и така, за да се каже, че българите са виновни, че те не влизат в ЕС. Това е играта, която се играе от няколко години, като заблуждават народа, че българите поставяли нови и нови условия и т.н. Никакви нови условия не се поставят, те са казани ясно и по-грамотните хора в Македония разбират този въпрос. Там до такава степен българите са сатанизирани, че тези изцепки, които се правят по отношение на наши българите в РСМ, са само върхът на този айсберг. В основата лежи изцяло отричането на българите в какъвто и да е позитивен план. Тази пропаганда, която не е от вчера, разбира се, тя вече половин век сатанизира българите. Тя ги представя по подобие на хитлеристката пропаганда за евреите, че това не са хора. Няма нищо позитивно, аз съм бил там и не виждам нещо позитивно, което да се каже за българите. Единствено на нивото на обикновените хора, които идват в България, било на почивка, на екскурзия, на научна работа, те виждат какво е положението и си правят много добре изводите. Сближаването на народите според мен е единственият начин. Сближаването на хората от двете страни е единственият начин за преодоляването на тези противоречия. Още нещо, което искам да кажа, че никой в България не поставя под съмнение съществуването на държавата Македония. Много бързо те забравиха как ние им изпратихме дори танкове и въоръжение, когато се отделиха от Югославия, за да ни обвиняват, че едва ли не ние се държим като Русия по отношение на Украйна. Тази реторика, която се използва, нейната главна цел е да се поддържа антибългарското настроение, защото започва да губи почва тази политика, когато хората вече могат да прочетат български книги, да се срещат и с българи, да видят, че ние не сме татари, че не ядем сурово месо и т.н.

А какво ще се случи, ако в крайна сметка Република Северна Македония не успее да влезе в този преговорен процес и да се движи заедно с Албания за присъединяването към ЕС, тъй като това неминуемо ще има реакция в обществеността там, било то позитивна или негативна, по-скоро негативна?

Нищо няма да се случи, аз дори смятам, че точно в тази посока ще продължат нещата и Албания ще се откъсне, тъй като в Албания и опозиция и управляващи са едни хора с доста модерно мислене. Ние сме доста неинформирани за Албания и нашите представи за Албания са от времето на Енвер Ходжа. Това е една страна, която е като малко лъвче, което се готви за скок, с доста образована политическа класа и много добре ориентираща се в съвременната ситуация. А в Македония, това, което ще стане е, че вината, ако не започне преговорният процес, ще се хвърли на управляващите, защото те са основата. И това гарантира за останалите, за опозицията, че ВМРО-ДПМНЕ ще дойде на власт. Това е всъщност крайната цел и ВМРО-ДПМНЕ беше на власт преди известно време, и ние знаем каква реторика имаше, жалко че носи това име, което  е много символично в нашата история.  Но по времето на Груевски, такъв антибългаризъм не е имало. Аз очаквам, че на нова степен ще се върнем към едно негативно отношение към България. И пак казвам, не съм оптимист от случващото се там.

И все пак, председателят на тяхното Народно събрание Талат Джафери отложи заседанието, тъй като те нямат категоричен краен срок за приемането или съответно отхвърлянето на предложенията за конституционни промени. Трябват им 80 депутати, за да могат да прехвърлят тази бариера, дали ще успеят да ги намерят, тъй като пък крайният срок, сложен им от ЕС и ЕК, е есента, т.е. управляващото мнозинство, ако иска да покаже, че има политическа воля за промени в страната, промени не само проформа в Конституцията, но и чисто институционално, спрямо своя съсед, в лицето на България, това трябва да се случи. Иначе, най-вероятно ще има искане на оставката на премиера.

Какво да ви кажа, в такива ситуации, аз знам и в нашия парламент, когато 1, 2 или 3 не стигат, това е много сериозен проблем и обикновено в такива случаи се стига до търговия. За тези липсващи гласове се обещават постове, пари, нещо друго, и по този начин стават работите Но тук има една много силна разделителна линия между двете партии в Македония, и албанците са твърде заинтересовани. Те са може би по-заинтересовани от македонците за влизането им на държавата в Европа. Но според мен има и такъв елемент, че влизането на Македония в ЕС, като че ли изглежда по-важно за Съединените щати, отколкото за Брюксел. Защото не забравяйте, когато и ние с Румъния влязохме, отнесоха много критика тези, които ни присъединиха, че това са две държави неподготвени, със слаба икономика, със  редица несъстоятелности в законодателната система, съдебната система и т.н. И почти до миналата година, доколкото си спомням, продължаваше наблюдението над България. Македония в това отношение е още по-зле, тя няма някаква сила икономическа или друга, с която да подсили ЕС, напротив, тя ще се прикачи, така да се каже, на тия фондове, които само се отпускат за такива страни. И единственото, което може да се случи евентуално с нас, и което би зарадвало пък нашите управляващи, е, че България няма да е последна по доходи, а ще бъде вече предпоследна.

Да, но все пак това оставя проблема отворен и темата неразрешена, тъй като дори на институционално ниво, виждаме, че в последните месеци президента Радев има доста остър тон спрямо своите колеги в Република Северна Македония, както и актовете на агресия, най-пресният от преди няколко седмици, когато фен на футболен клуб от България бе наръган там по време на мач. Някак си в България не виждаме такова отношение на българите спрямо граждани на Република Северна Македония, нито актове на агресия, нито реторика, която по някакъв начин да бъде свързана с омразата. Тоест, проблемът остава и той трябва да бъде решен.

Аз ви казах, проблемът може да се реши само, ако този антибългаризъм изчезне. А той е двигателя на македонизма. Там има цели институти, които са почти с ранг на министерства, които се занимават с манипулиране на историческите сведения, с фалшификации, и това става в центъра на Скопие, в тяхната столица. Страната е осеяна с паметници, на които има надписи за български фашисти, български насилници, български убийци и т.н. И това не е направено случайно, всички знаем кой води Втората световна война, ама я да направят нещо такова спрямо германците, да видим какво ще стане. Не можем да се връщаме 100 години назад и заради елементи на насилие, които винаги има по време на война, цял един народ да се сатанизира. За мен това нещо продължава на високо ниво и особено вашите колеги от медиите там, които обслужват политическата класа, те имат много неприятна роля в цялата тази история. Нещата ще продължат, нека да наблюдаваме какво ще стане, но аз пак казвам, смятам, че Албания ще се откъсне, властта в Македония ще се смени, ще дойде другата класа. Хората, както и в България, трябва да стане ясно, че в крайна сметка, понякога започват да "гласуват с джобовете си", както се казва. А виждам и това, че надпреварата кой да плюе повече България все по-малко започва да интересува обикновените хора в Република Северна Македония. Това е моето мнение, няма какво да прибавя повече.

Благодаря ви за този разговор.

Моля.