Проф. Димитър Димитров, заместник-председател на ЦИК, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус“ "Това е България“

Защо се получи така, че Централната избирателна комисия (ЦИК) няма да оспорва решението на Върховния административен съд (ВАС), с което пък в петък бе отменено решението на самата нея за отчитането на резултатите от вота на 2 април? Очакваме подробностите от проф. Димитър Димитров – заместник-председател на ЦИК.

Да си спестим "професор“, за да не дразня колеги – г-н Димитров съм за вас. Радвам се да ви чуя и разбира се, да имам възможност да се обърна към вашите слушатели.

Добре, г-н Димитров. Миналата седмица в ЦИК одобрихте варианти на изборните книжа, които не позволяваха да се отчитат поотделно гласовете от двата вида хартиени бюлетини, които ще използваме на предсрочните избори на 2 април – класическите хартиени и машинните. Решението бе обжалвано от няколко формации, Цветозар Томов подаде оставка като говорител на Комисията. Откъде дойдоха подозренията?

Подозренията дойдоха от една група, как да кажем, квазиексперти, които са свикнали да следят изборните резултати, т.е. да контролират – обръщам внимание, "контролират“ е важният глагол в случая, като легнат на дивана, застанат пред компютъра или пък следят телевизията. И смятат, че ако това се случи по начина, по който те си го представят, резултатите ще бъдат честни. Ако не са – няма да бъдат честни. Нещо като масово вселилия се в българската публика дух на Доналд Тръмп. Това беше една хибридна атака според мен, тъй като никой никога не е казвал, че няма да бъдат публикувани такива резултати. Въпросът е кога, при какви условия и какъв е смисълът от тях, защото публикуването на тази информация очевидно ще превъзбуди всички, които започват да твърдят кой за кого и защо е гласувал, ако искате нека да бъде така, и разбира се, да подготвят масово публиката за неприемане на резултата, ако разбира се, тях не ги устройва.

И какво ще се случи, г-н Димитров?

Аз мисля, че все пак ще се публикуват бързо, в смисъл, вечерта още, в момента на натоварването на файловете, ще се публикуват тези резултати, тъй като нямаше мнозинство за оспорване на това решение на ГАС, по-скоро част от хората преценихме, че няма кой знае какъв смисъл да се поддържа огъня на територия, която е не кой знае колко смислена. Дори и да беше останал вариантът на протокол, който ние приехме, т.е. мнозинството прие, не всички, разбира се, този вариант не е всичко в изборния процес, тъй като флашките, т.е. резултатите, които са получени от машините, ще стигнат до ЦИК и след като стигнат, ще бъдат качени в масив. В България няма изборен резултат, който да не е максимално публичен. Не са много страните измежду тези, които познавам, които да поддържат на страницата си изборните си резултати протокол по протокол. И то за последните  18 години за всички възможни избори – говоря за тези, които са по два-три пъти в годината, няма значение дали са европейски, местни, президентски или въобще избори, които може да си помислите като избори. Всеки протокол от секционна комисия се публикува на страницата на ЦИК. Той може да бъде разглеждан, обсъждан и прочие и хората, които имат малко повече опит, ако искате и повече мотивация, правят всякакви възможни анализи, включително и съществува вариант на машинно четим формат на тези протоколи.

Следователно вие няма да обжалвате съдебното постановление пред по-висока инстанция, така ли, пред ВАС?

Най-вероятно няма да обжалваме, въпреки че аз не зная, дали днес не изтича срокът за обжалване, но ако днес изтича, автоматично заради изтеклия срок няма да бъдат обжалвани мотивите, с които съдията е преценил, че протоколът във вида, в който ние го бяхме утвърдили, е нещо си дефектен.

Т.е. в крайна сметка се получава едно успокоение.

Ама то и това успокоение би съществувало. Единствената разлика – повтарям – нямаше да има протокол или част от протокол, която да не се появи на страницата на ЦИК. Въпросът беше кога и от какъв момент тези, които желаят да обжалват резултатите, ще се втурнат да ги обжалват. Все пак не забравяйте, че в България при цялата тази прозрачност – първо, всяка секционна комисия се състои от партийни номинации, след това има застъпници на партиите, наблюдатели, които са в голямата си част свързани с определен кръг партии, ако не с конкретна партия, има застъпници и т.н. Това е масив от около 120 000 души. Да се твърди, че тези 120 000 души са мошеници, е доста по-обидно. Защото това е петно върху нацията.

Г-н Димитров, приключи ли регистрацията на кандидат-депутатите? Приключихте ли регистрацията на листите?

Листите не се регистрират в ЦИК, ние само следим процеса. Листите се регистрират в районните избирателни комисии, всяка районна комисия регистрира тези листи, които са и представени в срок и съобразно формалните критерии, упълномощени лица и прочие.

А имате ли информация?

Разбира се, че не е приключила. Тя ще приключи на 1 март, ако не се лъжа. Имайте предвид, че това е формалният край на подаване на заявки за листи, след което ще последва контрол върху това, дали всички, които са заявени като кандидати, изпълняват условията по Изборния кодекс, и евентуално дали някой няма да оспори да кажем това, че ще бъде заличен от някоя от листите. Така че формално имаме още няколко дни, докато научим крайния вариант, но големите партии рядко, в смисъл водещите, парламентарните, рядко стигат до съдебни спорове по повод на регистрациите на листите. Това се случва в малки, периферни партии, въпреки че от гледна точка на закона, те са еднакво тежащи или участници с еднакъв статут, нека така да кажем, правен. Мисля, че ще разберем утре вечер кои са кандидатите. Те всъщност обилно се обсъждат по медиите, включително и тези, които са проблемните. 

Г-н Димитров, ако някой кандидат все пак реши да оспорва мястото си в листата или отпадането от нея, това как ще повлияе на изборния процес?

О, то ще засегне само локално съответната партия в съответния район, предполагам, разбира се, ако от това не се случи медийно събитие, което да бъде отразено в цялата страна.

В смисъл такъв, то ще забави ли процеса на работа?

Само да кажа – нали знаете, че ако нещо не се е случило по телевизията, в смисъл на екрана, все едно то се случва само за тези, които са присъствали, каквото и да е събитие, на самото събитие.

Моят въпрос беше, г-н Димитров, дали регистрацията няма да забави по някакъв начин изборния процес, било то в съответния район?

Не, не, не, не. Това няма как да се случи. Вижте, ние правим за пети пореден път в рамките на две години избори, така че поне от гледна точка на изпълнение на всички изисквания и стъпка по стъпка движение на целия процес едва ли ще има проблеми, каквито и да са.

Започвате процедура по лицензиране на машините. Там очаквате ли обаче проблеми?

От 2019 г., за пети, дори шести път ще се занимаваме с т.нар. процес на установяване на съответствие, тъй като в Кодекса има определени изисквания за машините, които се отнасят до софтуера и до всички съпътстващи възможности за допускане на грешки в този софтуер. Има процес, който се нарича удостоверяване на съответствието. Включени са няколко държавни институции, най-вече Българският институт по стандартизация и по метрология, както разбира се, в основната част Министерството на електронното управление. И когато те приключат процедурите, с които изследват софтуера и установяват, че той съответства на изискванията, записани в закона, се пристъпва към натоварване на този софтуер в машините. И това е вече процес от последната седмица, последните три-четири дни преди изборния ден.

Не допуснахте присъединяването на "Обединени земеделци“, по-известни като "земеделците на Мозер“, към коалицията "Продължаваме промяната“- "Демократична България“. Формален е поводът – 40 минути закъснение. Толкова ли не можеше да се прескочи тоя повод?

Е, вижте, формалните критерии се наричат законодателна норма и тогава, когато тя се наруши, няма как да си затворим очите, просто няма как. Но всъщност, дори и закъснели, те изпълниха ролята си да изразят гореща подкрепа за коалицията, към която не се присъединиха. Това е смисълът на публичните дейности около заявяването и недовършването на регистрациите.

Има ли нещо около тези избори, заради което в ЦИК да се тревожите, нещо, което да ви притеснява?

Самият аз съм разтревожен от първия ден и навсякъде, където съм присъствал в публични форуми съм го заявявал, ако има нещо, което ме притеснява, то е видеонаблюдението, тъй като ще се прави за първи път. Всичко останало е в известен смисъл отработено и едва ли може да се очакват някакви сривове. Докато ние никога не сме правили видеонаблюдение. Дори и в момента все още се обсъждат два-три варианта на възможно създаване на т.нар. стрийминг за деня на гласуването, както и на видеоархива в края на изборния ден.

Разполагате ли с необходимата логистика, сиреч имате ли достатъчно апарати и апаратура?

О, нека да кажа, че този път законодателят е бил малко по-мек към ЦИК и е възложил тази дейност на Министерски съвет.

Така че в крайна сметка поне тази тегоба ви пада от плещите.

Техническата част със сигурност няма да е нещо, с което да се занимаваме, но ние ще трябва все пак да изпробваме и в някаква степен да кажем "Да, това е начинът“.

Зная, че вие не сте склонни да коментирате – това законът ви го забранява, прогнозите за 2 април…

Разбира се, че не бих желал, тъй като това е една много голяма собствена тема, но е очевидно, че съобщаваните резултати понякога са по-скоро част от хибридната атака. Оня ден чухме, че една уважавана и популярна агенция направи прогноза върху 808 респонденти. Всички знаят, че с такава извадка, ако не се говори за мажоритарен вот, плюс-минус грешката може да бъде до 5%. Толкова е малка извадката.

Все пак, какъв изборен ден очаквате?

Засега няма причини да очаквам различен от предходните, които ние няма как да забравим, тъй като понякога сме го правили и два пъти в годината, но поне няколко пъти от април месец 2021 г. насам.

Цоня Събчева