Директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане“ – Смолян в интервю за Агенция "Фокус“ за осиновяванията в област Смолян през 2022 г., предпочитанията на осиновителите и приемната грижа в региона.

 

Госпожо Пампорова, колко са осиновяванията в област Смолян през 2022 г.?

През 2022 г. имаме 27 осиновявания с български кандидат-осиновители и 8 деца, които са осиновени чрез международно осиновяване в чужбина. Ако трябва да направя равносметка в годините назад, през 2017 и 2018 г. сме имали повече осиновявания, а  през 2019 и 2022 г., има почти еднакъв брой осиновявания. Различно е през различните години.

Запазва ли се тенденцията, да се осиновяват по-малки деца и бебета или и по-големи дечица намират своите семейства?

Българският кандидат-осиновител предпочита да вземе бебе по възможност в най-малка възраст – между 6 месеца и 2 години. Той иска детето да е здраво, без фамилна обремененост. Осиновителите от чужбина няма тези претенции. Те вземат и по-големи деца, вземат в биологични двойки и тройки – братя и сестри. Не ги притеснява тъмния цвят на ромския произход, не се притесняват да вземат деца с различни заболявания.

Това означава ли, че чужденците са осиновили по-големи деца и има ли сред тях такива със заболявания или увреждания?

Да, точно така. Всичките тези международни осиновявания са на деца в по-висока възраст, от ромски произход и част от тях са и със заболявания.

Поддържате ли връзка със семействата на осиновителите, за да знаете как се чувстват децата, адаптират ли се добре в новата среда?

След влизането в осиновителското семейство, тече двегодишен срок на наблюдение на адаптацията на детето в това семейство. Ние получаваме периодично доклади от дирекциите "Социално подпомагане“, в чиито район са осиновени децата. С част от осиновителите, по тяхно желание, поддържаме и лични контакти. Изпращат ни снимки и видеоклипове и ни показват колко са пораснали децата.

Има ли изоставени деца, родини в област Смолян през годината?

Няма изоставени деца от родители от област Смолян.

Колко са кандидат-осиновителите от област Смолян, които искат да осиновят дете?

На територията на областта имаме кандидат-осиновители, които чакат да ги споходи най-голямата радост – да осиновят дете. Към момента вписаните в регистъра за осиновяване са 22-ма. 20 са вписани предходни години, а две семейства сме вписали през януари.

Дълъг ли е процесът на осиновяване, колко време отнема?

Различно е. Колкото по-ясни са исканията на едно семейства и неговите желания, толкова по-бързо им се случват нещата. Със сега действащата система за осиновяване процедурата е максимално облекчена и не е мудно, тромава и бавна, както си мислят хората. Ако кандидат-осиновителите са запознати с информацията какви деца се вписват в регистъра за осиновяване като произход, здравословно състояние, възраст и фамилна обремененост, нещата се случват бързо. Ако семейството е достатъчно отворено към това, което ние имаме в регистъра като деца, им се случва бързо осиновяването. Ако обаче са решили категорично, че искат дете от български произход, момиче или момче, русо, бяло със сини очи – чакането е голямо.  

А колко са приемните семейства в област Смолян, отглеждат ли се много деца при тях?

Приемната грижа е най-добрата грижа за деца в риск. Тя дава временна грижа, която осигурява нормална семейна среда по време на периода за намиране на постоянна семейна грижа за детето. Не всички деца, които влизат в приемни семейства, стават автоматично деца за осиновяване. Тези деца се отглеждат там докато биологичното семейство си стъпи на краката и може да си вземе детето. Тоест част от децата от приемна грижа впоследствие се реинтегрират в биологичното си семейство. Към момента имаме 55 приемни семейства на територията на областта, в които има настанени 51 деца. В едно от семействата се оглеждат две деца. От началото на годината пет от семействата полагат грижа за деца с различна степен на увреждане. Съответно семейството е преминало през различни модули на обучение и подкрепа и грижа за деца с различна степен на увреждане и различни дефицити. Най-много приемни семейства, които отглеждат деца в ниска възраст, имаме в община Рудозем – 22 семейства.

Има ли случаи през изминалата година на семейства, които са отглеждали деца и привързвайки се към тях, пожелават да ги осиновят?

Нямаме такъв случай. Приемните семейства преминават първоначално и периодично през обучения и супервизия и са наясно, че тези деца няма как да ги осиновят, защото първо, за да може да се осинови детето, то трябва да е вписано в регистъра за кандидат-осиновители. Семействата са обучени да полагат временна грижа към това дете?

Каква е практиката след навършване на 18 години, продължавате ли следите тези деца, как се вписват в обществото, поддържате ли връзка с тях? Каква е тяхната съдба?

Децата, които завършат училище, влизат в обществото и част от ези деца имат връзка с биологичните си семейства и по един или друг начин се свързват с тях. Имаме един случай, при който момче от приемно семейство завърши средното си образование и стана студент. Приемното семейство продължава да полага грижи за него, въпреки че не получават заплащане, както са получавали преди, когато са го отглеждали.

Нели ГЕРГЬОВСКА