Сега ще си поговорим за полезна и вкусна храна с изпълнителния директор "Ел Би Булгарикум“ Николай Маринов.

Добър ден.   

Добър ден.   

Как се чувствате в днешния ден?   

В днешния ден се чувствам оптимистично и зареден с енергия за работа, за развитие и за създаване на вкусна храна.   

Чудесно. Млечните продукти и българите имат доста обща и дълга история. На трапезата ни винаги има сирене, кашкавал, кисело мляко. Обаче колко е сложен процесът на производство в днешните модерни и технологични времена?   

Млечните продукти са традиционен продукт за България още от древността. Ние, като българи сме свикнали да ползваме всякакъв вид млечни продукти, като това не е никак лесен процес за тяхното създаване. Първо трябва да започнем от суровината. Суровината съответно млякото, било то краве, овче или друг вид, трябва да бъде с нужното качество. За съжаление в днешно време в България все по-малко се произвежда краве и овче мляко, особено и козе, но пък от друга страна то е с доста високо качество. Макар и малко, поне качеството е доста добро. След като млякото дойде при нас в цеха за производство, там текат различни процеси на множество машини. От него се произвежда сирене, кашкавал, кисело мляко, топено сирене, прясно мляко и други млечни продукти.   

Добре. Нека да влезем сега малко в детайли и да поговорим за това съкровище, което имаме ние, българите. Говоря за бактерията Лактобацилус булгарикус. С какво е толкова специална и защо е популярна в целия свят?   

Бактерията е открита през 1905 година от д-р Стамен Григоров, който първи я изолира. Кръстена е първоначално на негово име и е добавена страната на произход. Т.е. оттам идва бактерията Лактобацилус булгарикус, като тя е една от основните съставки на киселото мляко. Тя спомага за неговата ферментация и съответно тя е основната за традиционния вкус на нашето българско кисело мляко, и затова е известна в целия свят.   

А с какво е толкова полезна за нашия организъм?   

Киселото мляко е полезно за всички функции на човешкия организъм. И именно затова България е една от страните с много дълголетници, защото ние масово консумираме кисело мляко, а и както знаете, че нашето кисело мляко по света също е много популярно, особено Япония, където имаме 50-годишна традиция да се продава българско кисело мляко.   

Добре. Искам да ви попитам и нещо, което е може би като слух – вярно ли е обаче това нещо, че бактерията не може да вирее, да живее извън България?   

Бактерията е традиционно българска и тя е изолирана от щамове, които са характерни за нашите географски ширини, за нашата държава. Тя може да бъде изпращана в чужбина и от нея да се произвежда кисело мляко. Но характерното изолиране на бактерията може да стане тук.   

Само и единствено в България?   

Да.   

Г-н Маринов, какви са плановете на компанията за разрастване през новата година? Предполагам, че имате идеи за разширяването на това, което сте постигнали до момента?   

Тази година ние, като ново ръководство на "Ел Би Булгарикум“, си поставяме амбициозна бизнес програма, като тя включва разширяване на производствените мощности във Видин, където основно произвеждаме нашите млечни продукти, но и подобряване условията на труд и в производствената ни база в София, където произвеждаме пробиотици и закваски. Амбицията ни е да разширим капацитета на производството във Видин, като освен да увеличим мощностите, да вкараме и нови продукти. Новите продукти ще са насочени към различни групи от хора, включително деца и спортисти, като в млечните продукти ще добавим и пробиотици, които да помагат за подобрената функция на организма. И нещо интересно според мен – предвиждаме създаването на ретро серия от продукти, която да се доближи до спомените на всички българи за традиционния вкус на млечните продукти от близкото минало.   

Имате нови серия, която се "PROWAY“. Кое я прави здравословна и полезна за хората?   

Серията "PROWAY“ това е кисело мляко с пробиотици. И както ви казах, пробиотиците допринасят за по-добрата функция на организма, в комбинацията с кисело мляко е научно доказано, че е изключителен ноу-хау. И много хора го харесват, съответно и го консумират.   

Полезно и вкусно.   

Полезно и вкусно, да.   

Споменахте, че се връщате към ретро вълната и пускате ретро серия, която ще се казва "Вкусът на традицията“, нали така?   

Точно така.   

А как ще потопите потребителите, консуматорите всъщност, в спомените за традициите ни с млечните продукти?   

Амбицията ни е да ги потопим с автентичен вкус и качество. Това, което търсим, е традиционната рецепта на кашкавал "Балкан“, кашкавал "Витоша“ и овче и краве сирене в метални малки тенекиени кутии. Както всички помните, в близкото минало това беше традиционен продукт, и всички наши сънародници го познават, а и не само, и по целия свят. В момента подготвяме тази ретро серия, като на първо място нашите клиенти ще могат да я открият във фирмените ни магазини във Видин и София.   

Добре. С храната си правите ретроспекция към старите традиции, но и смело гледате към бъдещето. Както казахте вие, в момента учените ви работят по нови закваски, които ще използвате за продукти, подходящи за деца, за спортисти, за хора с различни заболявания. Кое го прави толкова специално?   

Ние, освен че сме единствената държавна компания в млечната индустрия, ние сме и единствената компания с научно-изследователски център. Там работят изключителни специалисти от професори, доценти, лаборанти, които ежедневно търсят различни щамове, които да подобрят функциите на млечните продукти, и чрез тях и на човешкия организъм. Работят върху различни идеи, вече сме защитили два нови патента, имаме колекция от над 800 различни щама и ежедневната работа там е към откриването и създаването на нови продукти и щамове.   

Добре, но каква точно е целта на създаването на толкова огромен фонд? Как той е полезен за вашата работа?   

Този огромен фонд е наследство от над 60-годишен труд на нашите предци. И това е богатството на България, защото този фонд се пази само и единствено при нас. И целта на този фонд е да бъде използван за нови продукти.   

Благодаря много за този разговор, г-н Маринов.   

Благодаря и аз.