Настимир Ананиев, зам.-председател на ПГ на "Продължаваме промяната", в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

Дни наред държавата и обществото говори за кодовете на машините. Въпросните кодове станаха обект на интерес заради изказване на Кирил Петков от "Продължаваме промяната“ и депутата на БСП Георги Свиленски по време на среднощен дебат в петък по измененията в Изборния кодекс. Какви кодове държи Кирил Петков? Какво разкри този скандал? Защо държавата стои без парламент, пътят към който става все по-страшен и стръмен? И когато става дума за път, ще обърнем внимание и на друг голям казус – какво се случва с текущите ремонти и проверки на пътищата в страната? Тези и още въпроси ще коментираме в следващите минути с г-н Настимир Ананиев – заместник-председател на ПГ на "Продължаваме промяната“. Г-н Ананиев, сюжетът с кодовете събуди любопитството на всички. Какъв е вашият коментар на тази казус? Какви кодове държи г-н Кирил Петков?  

Това е поредната лъжа на ГЕРБ, поредната "борисовка“. Знаете, че излезе и премиерът Гълъб Донев, и ЦИК с много конкретна информация, която потвърждава, че няма, по никакъв начин не може да се случи фалшификация на машинното гласуване, тъй като има две тройни защити, по които няма как с един код човек да може да има достъп до тях. Кодовете се държат от ЦИК – това е Централната избирателна комисия. Знаете, че "Продължаваме промяната“ нямаме представители там. Там имат представители ГЕРБ, БСП, ДПС и "Има такъв народ“. Така че аз мисля, че това е нещо, което просто се вдига, за да отвлече вниманието от важните проблеми: че ГЕРБ не могат да съставят правителство, че в момента – вчера предполагам сте следили извънредното заседание на Народното събрание – вместо да гласуваме бюджет за 2023 г., където да се вдигнат пенсиите от 1 януари с 10%, от 1 юли – с още 10%, минималната работна заплата да стане над 900 лева, ние обсъждахме удължаване на бюджета, което е в нарушение на закона, който казва, че до 31 октомври Министерски съвет трябва да внесе държавен бюджет, който да бъде гласуван в Народното събрание, а вместо да внесат такъв, те внесоха удължаване и казаха, че този Министерски съвет нямало да прави политики. Не мога да разбера как можеш да управляваш държавата и да нямаш политики към българските граждани, към българския бизнес. Много неотговорно и всъщност заради тези неща мисля, че просто се отвлича вниманието. Ето, вижте даже и скандалът, който се опитаха да вдигат – още една лъжа, свързана с АПИ, пътните фирми и разплащанията. 

Да, ще стигнем и до там, г-н Ананиев. Обаче преди това бих искала да ви питам – казахте, "това е поредната "борисовка“, искат да отвлекат вниманието на хората“, обаче изказването тръгна от г-н Петков. Какво искаше да ни каже той всъщност с това "Имаме кодовете. Оттеглете законопроекта, ако искате, ще ви ги дадем“.   

Ама не, не, чакайте. Вие цитирате БСП, не е тръгнало от г-н Петков. Той не е казал такова нещо. БСП твърдят – те са част от "хартиената коалиция“. Знаете, че те отвориха изборното законодателство и в момента тяхното предложение за промяна в изборното законодателство беше тотално променен от ГЕРБ. Тяхното предложение беше няколко параграфа, в момента са 50 параграфа – всичките на ГЕРБ и ДПС, които променят изборните правила изцяло. Нека да кажа за вашите слушатели, защото това е много важно. Всъщност някои хора казват: "Защо? Аз искам да имам избор между хартия и машини“, за което ние нямаме от "Продължаваме промяната“ нищо против това. Проблемът е, че аз гласувам машинно, аз лично. В момента, с новите промени на ГЕРБ и ДПС, когато гласувам машинно, машината ще издава една хартиена бюлетина, която влиза в урната и след това тя ще се брои от човек, след това някой ще пише на ръка – пак човек, протокол от това нещо, вместо както беше досега – машината преброява, натиска се едно копче, излиза машинният протокол и по този начин се знае, че моят глас ще бъде отразен. Сега вече моят глас може да не бъде отразен. Една от техниките, които използват ГЕРБ, ДПС и всякакви други хора от манипулациите на Прехода, са… "Продължаваме промяната“ знаете, че беше 25-и номер на изборите – когато попълниш протокола, слагаш числото на "Промяната“ – например 100 гласа за тази секция, на 26-и номер. И това вече се води техническа грешка, просто човешка грешка, някой се е объркал. И точно заради това ние искаме да спрем тези промени в Изборния кодекс, които ще ни върнат в Прехода. Спомняте си, че имахме 2019 г. 500 000 невалидни бюлетини, 500 000! Това са две или три партии, които биха влезли в Народното събрание. Така че затова ние се борим с всичките фалшиви новини, които излизат. Но тук от другата страна партиите на Прехода – това са ГЕРБ, ДПС и БСП, се опитват да уронят престижа на машините. Затова всъщност е тоя целият скандал, защото когато вмъкнеш съмнение в самата машина, хората започват да се притесняват. Но аз призовавам всеки да си помисли – ние сме заобиколени с машини: на банкомата, на телефона, на iPad-а, който ползваме, и т.н. Машините са сертифицирани и имат тройна защита. Между другото, в тази тройна защита например "Продължаваме промяната“ никога не е участвала, защото както ви казах, ние нямаме представителство в ЦИК. Всички хора, които мислят с главите си, те виждат през тези провокации лъжи. Въпросът е, че има и други хора, които се подвеждат. И аз призовавам хората да четат повече, да се информират и да не вярва на фалшиви новини.  

Добре, вие искате да оттеглите целия законопроект за Изборен кодекс, нали така? 

Абсолютно, искаме законопроектът да се оттегли. Въпросът е, че това имаха тази възможност БСП до влизането му в зала, а той вече влезе в зала. Те като вносител можеха да го оттеглят, имаше такава възможност. И това вече не беше техният законопроект. БСП отказаха да оттеглят законопроекта на ГЕРБ. Разбирате ли, Изборният кодекс стана Изборният кодекс на ГЕРБ с всичките промени, които всъщност… БСП бяха казали "Искаме просто да има опция за хартиено гласуване“. Добре, нека да има опция. И в един момент на 18-часовото заседание в Правна комисия, знаете, ГЕРБ вкараха още 40-50 параграфа, които тотално променят изборните правила. Всъщност търси се служебна победа. Мисля, че в една медия Тома Биков беше казал "Да, не ни достигат гласове“ – всъщност те искат по втория начин да си докарат гласове. Това е целият опит на ГЕРБ, ДПС и БСП да се върнат в някаква коалиция може би обратно на власт и затова даже ги призовавам да направят кабинет сега и да управляват заедно, да не се крият. Те избраха председател на Народното събрание, сега променят изборните правила, те всъщност сега гласуват това удължаване на бюджет, вместо да се входира истински бюджет, за да вкараме истински мерки, които са адекватни за 2023 г., а не за миналата година, за да подпомогнем всички граждани, малкия бизнес, големия бизнес. Трябва да се държим отговорно. Нито служебното правителство, нито тези парламентарни формации в момента се държат отговорно.  

Добре, по какъв начин според вас може да бъде върнато доверието на гражданите в изборния процес? 

Връщането на доверието на гражданите като цяло зависи от всички политици. Ние виждаме политиците на Прехода – те искат, те са се вкопчили във властта, те са се вкопчили в държавата, пият кръвта на държавата, защото знаете милиардите, които изтичаха през управлението на ГЕРБ в различни посоки, в чекмеджета и т.н., в чували, сакове, какво ли не, вместо да стигат до гражданите. Спомняте си, че по времето на управлението на ГЕРБ Борисов подхвърляше по едни 50 лева на Коледа и Великден на пенсионерите, вместо трайно да им вдигне пенсиите, тъй като всички, които са работили със стаж, имат по 40, 45, 50 години някои стаж, те са си отработили това, което заслужават. Това и ние искаме – всъщност да има един справедлив модел, парите да стигат до хората. Защото пари има в държавата, въпросът е да се разпределят и правилно да се харчат. А това, което искат от другата страна всъщност, е парите непрозрачно да стигат до различни форми на икономически интереси.  

Тези дни станахме свидетели и на друг политически сблъсък – ГЕРБ обвиниха ръководството на Българската банка за развитие (ББР), назначено от г-н Кирил Петков в качеството му на министър на икономиката, за нанесени щети от 1 милион лева или тези пари били дадени от банката за консултантски и адвокатски услуги по повод емитиране на облигации, пак от банката, за 1 милиард лева, без емитиране. Защо според вас обвиненията за злоупотреби в ББР са поредната димка на ГЕРБ – така ги определихте вие вчера? 

Ами да, поредната лъжа, поредната "борисовка“. Всъщност пак искат фокусът да не бъде върху важните проблеми, а върху измислени скандали. Да не говорят за 2,4 милиарда, повтарям – 2,4 милиарда лева, които са дадени за незаконно строителство, а се опитват да вдигнат тема за 1 милион лева през ББР. А ние вчера излязохме с много конкретни данни – че всъщност този облигационен заем е започнал по време на второто служебно правителство на Румен Радев, когато "Продължаваме промяната“ нямаше представители, и беше прекратено сега от текущото правителство на Румен Радев. И много ясно се каза, че когато е започнал процесът да се взима, този заем, лихвите са били 1%. След като започна войната, лихвите са скочили шест пъти – на 6%. И затова този облигационен заем е бил прекратен. Така че аз не виждам… Разбирате ли, опитват се под вола теле да изкарат и затова ви казвам – поредната "борисовка“, която се опитва да отклони вниманието от големите теми, които са важни за всеки един български гражданин и за всеки един предприемач и собственик на бизнес. 

Конституционният съд обяви за противоконституционно решението на Народното събрание от април, с което бяха спрени пълните плащания към пътните фирми от страна на Агенция "Пътна инфраструктура“. През пролетта парламентът позволи да се платят половината от парите за текущ ремонт и поддържане на пътищата, а другата половина трябваше да се плати въз основа на доклад на междуведомствената работна група, която да установи какво и как е свършено и струва ли си цената. Това е една болна тема за вас – текущите ремонти и проверки на пътищата в страната. Вие казахте – "пари има“, но какво ще се случи тепърва предстои да разберем. 

Всъщност е важно да кажа на вашите слушатели, че този междуведомствен доклад откри, че от едни възлагания, които са били 700 милиона, последните два месеца на управлението на ГЕРБ набъбват на 3,4 милиарда, с една дума, те раздуват всички възлагания за пътно поддържане. Това е пет пъти – от 700 милиона на 3,4 милиарда. Междуведомствената комисия излезе с доклад, в който установи, че от тези 3,4 милиарда, 2,4 милиарда са незаконно строителство. Между другото, служебният министър Шишков на блиц контрол преди месец потвърди, че ДНСК е установила, че повечето от тези неща са верни по начина, по който са установени от този доклад. И сега, в момента Конституционният съд – само да обясня на вашите слушатели какво казвам – Конституционният съд казва: не може Народното събрание да решава, трябва да си реши Регионалното министерство и АПИ. С една дума, това решение, което е взело Народното събрание, не може да бъде направено по този начин. Трябва Министерството на регионалното развитие и АПИ да решат как да се направят плащанията. Въпросът, който е тук, е много важен: биха ли текущото Регионално министерство и АПИ да плати за незаконно строителство? Защото точно това визираше предният министър Караджов – спомняте си, той публично беше казал "Аз няма да се разплатя без решение на Народното събрание, защото иначе ще вляза в затвора“, защото има незаконно строителство, което не трябва да се плаща с публичните средства. Ние всички сме данъкоплатци и това са нашите средства. Защо да се плащат за незаконно строителство, което няма разрешително за строеж, няма гаранции за него? Защото под формата на текущ ремонт са се правили основни ремонти, защото когато има основен ремонт, има много по-тежки изисквания, свързани с гаранция и други изисквания по закон. Когато е текущ ремонт, няма такива тежки изисквания и всичко останало. Така че много е важно да стане ясно на всички, че от "Продължаваме промяната“ се опитваме да защитим публичния интерес, когато става въпрос за такива огромни суми. 

Г-н Ананиев, защо обаче пътят, пътят към парламента, към правителството, съставянето на правителство става все по-прашен и стръмен? Какви проблеми извади на дневен ред 48-то Народно събрание?  

Показа, че всъщност в ГЕРБ няма никакво лидерство и е много трудно, всъщност в политиката в България няма лидерство. Спомняте си, в 47-то Народно събрание Кирил Петков и Асен Василев обиколиха всички потенциални партньори лично, за да могат да преговарят за съставянето на кабинет. Къде е Борисов? Борисов играе футбол, Борисов обикаля напред-назад в страната, разбира се, не смее да стъпи в София, защото тук, в центъра на София, ще чуе доста истини, които го е страх да ги чуе. Но в ГЕРБ не се проявява никакво лидерство. Много ми е интересно ще могат ли да съставят те кабинет. Не забравяйте, че предният парламент с 67 депутати – те имат точно толкова в момента, ние съставихме правителство, с тежки компромиси, но съставихме правителство, защото знаем, че България е в кризи, нужен ни е редовен кабинет, трябва да се вземат много важни решения, които да решат проблемите на хората. Проблемите не ги интересуват, а оправданията на ГЕРБ – защо нямало да има кабинет. Те искат някой да поеме отговорност. След като си първа политическа сила, поемаш отговорност. ГЕРБ бягат от тази отговорност. 

А на какви компромиси сте склонни вие от "Продължаваме промяната“? 

Ние бяхме, между другото, ние пак показахме лидерство. Спомняте ли си, преди една седмица излязохме и казахме: готови сме на кабинет на малцинството, тези 10 неща ще ги направим. "Демократична България“ ни подкрепиха и казаха, че ще се включат в един такъв кабинет. Много конкретни неща, които ще решат текущите кризи, свързани с пенсиите, свързани с подпомагане на малкия и среден бизнес, свързани с подпомагане на семействата с работещи лица, вдигане на минималната работна заплата. В момента тя е 710 лева, което я прави около 550 лева чисти пари. Ще ви напомня, че прагът на бедност е около 505 лева. С една дума, минималната работна заплата скоро ще падне под прага на бедност. Няма как това да се случи и трябва да се подпомогне. Ние искаме да стане 50% от средната работна заплата, за да бъде вързана със средната работна заплата, която в момента в България е 1860 лева. Ако това наше предложение бъде прието, това значи, че минималната работна заплата ще стане 930 лева. Трябва да се подпомогне самия бизнес. Микро и малкият бизнес също е доста притеснен от инфлационния натиск и всичко останало. В цяла Европа държавата подпомогна този бизнес, защото той е много важен – произвежда икономика, произвежда работни места. И ние искаме да подпомогнем микро и малкия бизнес. Аз не виждам служебният кабинет да прави нещо за микро и малкия бизнес.