Над 42 хиляди осигурени лица са се възползвали от програмата на Националния осигурителен институт (НОИ) за профилактика и рехабилитация през 2022 г., като 60 процента от тях са жени. Това съобщиха от пресцентъра на НОИ, като се позовават на данни в Информационния бюлетин на Националния осигурителен институт. Бюлетинът е достъпен на интернет страницата на институцията. 

Дейността по профилактика и рехабилитация, финансирана от НОИ, се изпълнява дори и в условията на пандемията от коронавирус през 2020 г. и 2021 г. След двете кризисни години се наблюдава тенденция на увеличение на броя на лицата, възползвали се от програмата, отчитат от НОИ. През 2022 г. те са с около 5000 повече спрямо предходната година. 

От провелите профилактика и рехабилитация лица с най-голям относителен дял са тези със заболявания на опорно-двигателния апарат (71,41%) и на периферната нервна система (22,66%). 

Разпределени по възрасти, най-голям е относителният дял на хората над 51-годишна възраст (72,08%), което кореспондира с по-високата заболеваемост за тази възрастова група. На второ място с 27,07% е делът на тези от 31- до 50-годишна възраст. Несъществен е относителният дял на преминалите през програмата лица под 30-годишна възраст – 0,85%.  От ползвалите паричната помощ лица 61,03% са жени.

В бюлетина на НОИ са представени още и данни за потребителската удовлетвореност от качеството на административните услуги на института. Анализ представя в динамика за периода 2017 – 2021 г. основните показатели при т.нар. "вдовишки добавки“, като данните показват, че това са най-многобройните добавки, изплащани по Кодекса за социално осигуряване.

В бюлетина акцент е и "битката" на експертите от столичното териториално поделение на института с измамни схеми в страната. Сред опитите за измами, които срещат и преодоляват експертите, са случаи, в които затворени предприятия използват фалшиви документи, други назначават 150 души на една и съща длъжност, както и случай на подписан трудов договор с покойник. 

НОИ предоставя всеки месец и информация относно касовото изпълнение на бюджетите на социалноосигурителните фондове, администрирани от института по силата на законова делегация. Според данните над 14 милиарда лева са годишните разходи за пенсии от Държавното обществено осигуряване (ДОО) към края на ноември.