Мирослав Найденов, министър на земеделието и храните в 87-то правителство, в интервю за Аудиокаста на "Фокус“ "Това е България“

 

Политическата нестабилност ще се отрази на икономиката, но най-потърпевши ще се окажат земеделските стопани. Те имаха големи очаквания и получиха точно толкова големи обещания. Какво от тях обаче ще се осъществи? Какво мога да очакват фермерите от служебния земеделски министър? Наш гост е Мирослав Найденов – министър на земеделието и храните в 87-ото правителство на България. Добре дошъл в Аудиокаста на "Фокус“ "Това е България“, г-н Найденов.

Здравейте.

Преди да преминем към проблемите в земеделието искам да ни разкажете за събитие, на което вече сте. В Седмицата на гората бе открито в Пловдив Международното изложение "ПРИРОДА, ЛОВ, РИБОЛОВ 2024“. Това е форум за индустрията на свободното време, където се споделят нови идеи, перспективи за опазване на околната среда и зелената икономика. Тазгодишното издание се провежда под егидата на Министерството на земеделието, а вие сте един от неговите гости. Какви са впечатленията ви? Какво предлагаме?

Първо ако позволите да поздравя със Седмицата на гората – традиционно всяка първа седмица от месец април е Седмица на гората, да поздравя десетките хиляди служители в горите с тази хубава традиция и да им пожелая крепко здраве и професионални успехи. А иначе конкретно за самото изложение, както вече споменахте и вие, то е ежегодно. Успях да обиколя щандовете, видях това, което е изложено. Традиционно шестте държавни горски предприятия са изложили свои експозиции от трофей от изминалата година. Има фирми, които се занимават с ловно и рибарско оборудване. Доста посетители има, тъй като знаете, че ловът и риболовът са хоби на много хора в България. Един прекрасен ден, едно прекрасно мероприятие, дано тази традиция да продължи и занапред. Така че моите впечатление са доста положителни от днешното изложение.

Какво е качеството на експонатите, което българските фирми и производители предлагат?

Доста добро, доста високо. Казвам го и като специалист – аз от години съм запален ловец, така че смятам, може нескромно да звучи, но смятам, че мнението ми е меродавно – доста добри трофеи имаме през миналата година. Това, което коментирах и с колеги от горските предприятия, завръща се, и това е хубава тенденция, завръща се богатият европейски ловец в нашите държавни ловни стопанства, разбира се, когато и трофеите са добри, а пък това, което видях като изложение, ме впечатли. Добра тенденция е, защото това е ниша в управлението на горите и, разбира се, на водите по отношение на риболова. Тази тенденция трябва да бъде запълнена и по отношение на бизнеса, и по отношение на държавата, на държавните институции. Трябва да се възползваме от това, което ни дава природата, защото конкуренцията в този сектор и на европейско, и на световно ниво е огромна. Но ние имаме изключително добри традиции, да дава Господ да бъдат съхранени, особено по-младите колеги, които са занимават с ловна и риболовна дейност, да запазят традициите и да ги подобрят с каквото могат, използвайки най-вече съвременните постижения в техниката и науката. Така че отново повтарям и с това да затворим тази тема: една хубава традиция, която се радвам и се надявам да продължи да просъществува и занапред.

Аз обаче имам още един въпрос към тази тема: адекватна ли е държавата към тези богати ресурси в един твърде скъпо струваща спорт за свободното време, какъвто е ловът, и съвсем не по-евтин риболовът?

Вижте, ще споделя нещо, което засяга държавните горски предприятия и нещо, което чух сега от колеги, които работят в тези държавни горски предприятия. Разбира се, те го коментираха малко под сурдинка, естествено опасявайки се да няма някаква реакция, но по инициатива на министъра на финансите Асен Василев се подготвя промяна в статута на държавните горски предприятия, те да бъдат променени като статут от държавни горски предприятия в еднолични търговски дружества. Това не е добре, това е и тяхното мнение, и като човек, по време на чийто мандат стана тази реформа със създаването на държавни горски предприятия, аз мога да го кажа и от гледна точка на политическия си опит: не бива нещо, което работи перфектно, нещо, в което годишно са съсредоточени около половин милиард лева оборот, така с лека ръка да му бъде променян статута с всички неясноти от подобна реформа, нито по отношение на професионалната част, нито по отношение на финансовата част. Така че споделям, разбира се, аз мога да си го позволя да го кажа на глас, те го казват под сурдинка, защото се притесняват за работните си места и това е разбираемо, но такава реформа не бива да бъде правена. И може, дето се казва, и да е за добро, че това правителство, което обмисля да направи тази реформа, ще продължи да съществува още няколко дена. Така че надявам се няма да успеят да направят това, защото само по себе си то е доста рисковано и би довело до голямо сътресение в този сектор.

Вчера министърът на земеделието и храните Кирил Вътев обсъди с производители на плодове и зеленчуци мерки за подобряване на конкурентоспособността на сектора. Участниците в Консултативния съвет обсъдиха постъпилите предложения от браншовите организации, включително свързани с промени в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони до 2027 година. Поставиха въпроси и по интервенциите по директни плащания, държавните помощи и регулации, проблемите с работната ръка в сектор "Земеделие“, напоителната инфраструктура, финансовото подпомагане и така нататък, и така нататък. Както се казва една камара от проблеми се е натрупала. Въпроси, на които да отговори се очаква от предтоящия служебен кабинет. Какви са основанията за тревогите на земеделските стопани? 

Естествено, че трябва да отговаря следващият министър ако, тук казвам ако, защото е възможна и тази хипотеза, възможно е министър Вътев да продължи своя мандат като служебен министър. Самия той заяви, че би го направил, ако му се предложи, защото и той е прав в това отношение, казвам го и аз като човек, който е работил в сектора. Той е започнал определени реформи, но за 9-10 месеца няма как да бъдат извършени тези реформи, нуждае се от по-дълъг период един министър и затова е нормално правителствата да бъдат по 4 години, не по 9-10 месеца. Трудно ще се справи служебен министър, още повече в рамките на 2 до 3 месеца, няма какво да направи, пък и по подразбиране служебното правителство е да организира предсрочни избори, а не да прави някакви широкомащабни реформи. Едва ли ще може да отговори на очакванията служебен министър в рамките на няколко месеца, очаквания на целия сектор, не само на "Плодове и зеленчуци“. Доста сериозно и тежко е състоянието на животновъдите, зърнопроизводителите за първа година са и те в доста тежко финансово състояние, виждате какво се случва с европейските земеделски производители по отношение на безумната реформа, наречена "зелена политика“. Така че моята прогноза е, че ако има нов министър, министър за няколко месеца, той едва ли ще може да отговори на големите очаквания, а честите смени не са добри за системата, не само за Министерство на земеделието, а въобще за държавата. Но какво да се прави, живеем в такива бурни дни, доста често се явяваме на избори, това само по себе си води до смяна на политическия кабинет, на министъра и на неговите заместници. Много често министър, който и да дойде, идва с амбиции да промени директорите на дирекции на съответните служби на Министерство на земеделието. Така че такова сътресение не е добро за системата, но това е, това са дните, в които живеем, това са законите на демокрацията, така че трябва да се съобразяваме с тях.

Кои са най-големите проблеми в сектора? Тези, за които неотложно трябва да се вземат мерки?

Аз мисля, че на първо място и неслучайно вече го казах: изключително тежки са проблемите, идващи от Брюксел, от безумията на брюкселските чиновници, наречени "зелена политика“. Голям е проблемът и аз съм го казвал, не съм го и спестявал дори когато бях министър и когато участвах в Съветите по земеделие, много често тези предложения идват от чиновници, които не са стъпвали във ферма, нямат абсолютно никаква представа от нещата на терен. Усложняват се правила по отношение на цялата аграрна дейност, на поддържане на агроекологични практики. Те дотам ги променят, че някои от тях наистина граничат с безумия. Аз ще дам елементарни примери: трябва животновъд да започне да описва в колко часа е изкарал животните, на кое пасище ги е закарал, колко часа са пасли. Нали разбирате, че в голяма част това са, да не обиждам някого, но в повечето от случаите това са  и нискограмотни хора, които е възможно и да не могат и да пишат, от малцинствата. Така че да очакваме от тях да почнат да водят подобни дневници е абсурд. Това, което се налага пък на тези, които обработват земите, е да остават определен процент на угар, да не могат да сеят това, което искат и което смятат, че е полезно И други, други, други, да не ги изреждам, няма да ни стигне времето. Така че първото, което трябва да се направи, и затова протестират европейските земеделски производители, е спешна реформа на Общата селскостопанска политика, на така наречените "зелени мерки“. Виждаме някакви наченки, дано не са предизборни, свързани с европейските избори в Европа. Европейската комисия даде на заден ход, намекна за определени промени и отстъпления от тези тежки и безумни правила. Но отново повтарям, дано това не е предизборно, свързано с общоевропейските избори, дано да е някаква тенденции и България да вземе по-активно участие дали чрез служебен министър, дали чрез следващ редовен министър. Трябва да бъдем активни, защото България като цяло е аграрна държава и трябва да защитаваме интересите на нашите земеделски производители, които, забележително е, че този път съвпадат и с исканията на техните европейски колеги. На национално ниво това, което трябва спешно да се извърши от Министерството на земеделието, е да се подпомогнат спешно най-чувствителните сектори. Вие споменахте вече "Плодове и зеленчуци“, животновъдите трябва да бъдат подпомогнати. Видяхме, че зърнопроизводителите, на базата на огромната мощ, която имат по отношение на протестни действия, успяха да издействат за своя сектор определено подпомагане. По-слабите не трябва да бъдат забравени, трябва да има пропорционалност в помощите. Естествено, настоява се от сектори и трябва да се откликне, и това вече е свързано не толкова с това, кой ще бъде министър, а какво ще бъде управляващото мнозинство в парламента. Защото законодателни реформи се очакват, години се влачат някои предложения, все още няма ред в сектора по отношение на браншовите организации. Така че това също е спешно и се очаква от хората, които се занимават с тази дейност. По отношение на парите, които се усвояват за селските райони, те трябва да станат като достъпност по-достъпни, защото факт е, въпреки милиардите, които ежегодно се наливат, не само в България, селските райони се обезлюдяват. Изключително голям проблем е на тези, които се занимават особено с животновъдство и растително производство на плодове и зеленчуци, да намират хора. Там, където се налага ръчен труд, почти няма кой да го извърши, и това ще доведе до непреодолими пречки и до колапс на определени сектори. И всъщност за това е замислена Общата селскостопанска политика и мерките по Програмата за развитие на селски райони – да може да направи тези райони по-привлекателни, за съжаление може би недъзите на тази Обща селскостопанска политика не дават тези резултати или те по-скоро не съответстват на милиардите, които се наливат, и проблемът е изключително голям. Така че това са основните неща, върху които трябва да работи който и да седне министър, дали е същият, дали следващ в качеството му на служебен министър, но не трябва да се губи и ден.

Г-н Найденов, каква земеделска година ни очаква?

Вижте, трудно е да прогнозирам по отношение на реколтата, какво ни очаква, защото виждате, че и времето ни сервира своите капризи, и ние вече почти нямаме зима, а знаете, че земеделието се нуждае от зима, от снежна покривка, от влага. Така че трудно ми е да предскажа, какво ще се случи, но се надяваме, надявам се и аз, и тези, които работят на полето, реколтата да е добра. Дано и международните цени благоприятно се отразят на производителите, защото фактът, че в момента те са рекордно ниски, това доведе и до тежките сътресения, особено във водещия сектор на зърнопроизводството. Естествено, че това променливо време, защото виждате ние последните дни температурите са летни, около 30°, ако след това топло време дойде изключително тежко застудяване, това означава, че овощните ни градини ще пострадат доста. Общо взето може би трябва сами и като аграрен сектор, и разбира се като общество, като потребители да свикваме, че тези климатични промени вече имат своите изражения и това се отразява на тяхната продукция, съответно на нас като потребители ни се отразява на джоба, но това не можем да променим, или за да го променим, трябва да работим в тази посока да запазим тази майка земя, която ни е дадена от природата.

А що се отнася до животновъдите, например, ще имаме ли български агънца за Великден?

Ами работят животновъдите, сега малко са притеснени, защото тази година заради това, че съвпадат един след друг Великден и Гергьовден, имат определени притеснения, че хората могат да минат с, както се казва – двата празника с един масраф, а обикновено хората вземат и пазаруваха агнешко за Великден, след това за Гергьовден. С оглед на това, че те са два поредни дни, възможно е  търговията да бъде по-малка по отношение на реализацията на продукцията. Така че това са техните притеснения. Иначе аз смятам, че ще има българско агнешко. Сега не трябва да забравяме, че ние живеем в свободния европейски пазар, няма нищо странно ако влязат и румънски агнета в България, разбира се дано поне да са пресни, а не замразени от далечните дестинации. Виждаме, че пък за това, че цените в Гърция са чувствително нагоре, разбирам, че особено по граничните райони има интерес от страна на гръцки туристи и гръцки граждани да купуват агнешко. Така че да се надяваме на добър урожай, защото специално за производителите на агнешко принципът е "ден  година храни“, а този ден в случая от два ще бъде един, така че дано да имат късмет и да се радват на добра търговия.

С тази въпрос със сигурност ще ви изненадам. Все още не е ясно, какъв е напредъкът по законопроекта за веригата на доставки на земеделски продукти и храни и тяхното качество. През 2011 година вие защитихте налагането на стандарти на храните и от тогава всички си спомняме, колко вкусни продукти намирахме в търговската мрежа. Какво е впечатлението ви с днешна дата?

Ами мога със съжаление да кажа, че това, което направихме тогава, през 2011 година и дори се върнаха познатите ни от времето на социализма опашки, хората наистина се редяха за качествени продукти, за салами, колбаси въобще…

И гледаха за вашите щемпели – "Български държавен стандарт“ (БДС) дали ги има.

Да, включително с Агенцията по храните се опитахме и наложихме в магазините да бъдат на отделен щанд тези, които са направени по БДС, по стандарта "Стара планина“. С годините това нещо като че ли отмина. Сега дали държавата абдикира, трудно ми е или пък най-лесно ми е да обвиня някой след мен, но в края на краища той пазарът определя търсенето – може би това, че населението като цяло обеднява, продуктите поскъпнаха, но все по-рядко се виждат по щандовете. Макар че наскоро, ето, наскоро говорих с един бизнесмен, който снабдява детски градини. И за това се преборихме тогава и успяхме да го наложим: в детските градини, в техните кухни да се използват само продукти по БДС. Това е голямо завоевание и дано не отстъпят общините, защото това оскъпява, но разбира се няма цена здравето на нашите деца. Все още ги има продуктите, има носталгия, особено от моето поколение, нали, поколението, което сме живели в другия строй и имаме спомени за тези прекрасни продукти с прекрасни вкусови качества. Нашите деца за съжаление все по-малко са се допирали и при тях я няма носталгията. Не знам, дано не изчезне това, защото при него от поколение назад са запазени традиции и прекрасни вкусови качества, дано да остане на пазара. За момента все още го има, така че не съм тотален песимист, смятам, че може и да продължи да съществува този стандарт и занапред, зависи много и от държавата.

Бяхте доста успешен министър: какво е впечатлението ви от България днес и от нейното управление?

По отношение на управлението: ако е добро управлението, то щеше да просъществува, нали, нямаше да си отиде на деветия месец. Очевидно има доста проблеми, доста проблеми има и в парламента по отношение на сформиране на мнозинство, което да успее да излъчи и да подкрепя едно правителство, защото само по себе си правителството без парламентарна подкрепа няма как да се справи – нито могат да бъдат направени тежки реформи, нито може да се върви напред. Сега ще имаме избори, по всяка вероятност 2 в 1 с европейските избори, надявам се по-голям процент от гласоподавателите да излязат, защото последните избори бяха с рекордно ниска избирателна активност, и това не е истинската представителна извадка на нашето общество. Трябва да разберем, че трябва да упражним правото си на глас, да се събудят хората, извадката да е реална и тези, които имат тази възможност, да направят правителство след изборите, дано да имат и достатъчно голямо парламентарна мнозинство, за да може ако не е целият мандат, то поне по-голяма част от мандата да бъде завършен. Казвам го като министър, който е бил почти четири години. Нашият мандат също приключи, но само няколко месеца преди края му, което не беше кой знае каква драма, но знам, че за да се извършват едни реформи и то е разписано в Конституцията, тези, които управляват, трябва да управляват поне няколко години. В противен случай се работи на парче, започнатите неща и набраната инерция при едни поредни избори се убива, идва следващият, започва да прави своите кадрови промени, започва да чертае своята програма, минават няколко месеца – следващият и така натам. Така държава не върви и затова страда цялото общество.

Много ви благодаря за това, че приехте да бъдете наш гост, за времето, което ни отделихте и за направения анализ.

Благодаря ви и аз.