Мика Зайкова, финансов експерт, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус" "Това е България".  

Продължаваме с влиянието на цените на горивата. Защо въпреки прогнозите за чувствително намаление на цените на газа, у нас за декември те поскъпнаха с 19%? Питаме финансовия експерт и народен представите два поредни парламента Мика Зайкова.

Ако ме питате за цените на газа, това намаление през миналия месец беше само временно. Временно, защото бяха успели първо да включат интерконектора, второ, успяха да намерят газ на по-ниски цени. Но това беше временно и то трябваше да се очаква, увеличението на газа, първо. Защото нагнетеният първо газ в "Чирен“ беше много по-скъп, отколкото този, който биха могли да купят на борсите – това първо. Второ, с настъпването на зимата търсенето на газ, особено в страните, в които електричеството и отоплението е на газ, става доста голямо и това предвещаваше повишаване на цените на газа. Това трябваше да се очаква. Същото мисля, че трябва да се очаква и с нивото на инфлацията. Спадът миналия месец беше просто временен заради спада на цените на газа. Това е първо. Второ, ако трябва да говорим за горивата, това, което направи Европейската комисия с таван на цените, беше абсолютна грешка, защото Русия има къде да си продава нейния петрол, има къде да си го продава и няма да даде 1 грам на Европа на тези цени – това е абсолютно сигурно, и това ще повиши цените на горивата в Европа, и то ще ги повиши значително.

Което означава, че както има таван на цените на газа, вече има таван на цените на петрола, който е 60 долара на барел.

Да.

От днес влиза в сила ембаргото на Европейския съюз върху доставките на руски петрол. Какво очаквате?

Да, влиза, обаче светът е голям и има къде да си продава Русия. Тя няма да даде 1 грам петрол на Европа при тези цени. И мисля, че техните специални говорители там го казаха. И това ще увеличи цените на горивата, защото вие знаете, че Русия е страната, която фактически разполага с петрол, който е 50% от петрола изобщо в света. Освен това тя е член на ОПЕК и ОПЕК+ и при това положение няма как да накараме ОПЕК и ОПЕК+ да увеличат добива на петрол и да ни дадат петрол на тези цени. Просто няма да стане. Няма да стане. И аз мисля, че това последното с тоя таван беше грешка от страна на Европейската комисия. Вместо да търсим вратички, за да можем да купуваме по-евтин петрол и от там – по-евтини горива, те ще се повишат и цените на горивата, и цените на самия петрол. А що се отнася до решението на правителството за прекратяване на повсеместното раздаване на горива с намаление 25 стотинки, има две неща, които пречат това да бъде ефективно. Първо, бедните хора нямат коли или ако имат, не ги карат всеки ден. Така че тия 25 стотинки не изиграха никаква съществена роля за помощ на най-бедната част на населението. Това трябваше да се прекрати първо. Хубаво е да има някаква програма поне за градския транспорт и за тези, които са най-бедните. Такова намерение има правителството и аз мисля, че това е правилно намерение. И така ние ще си спестим около 100 милиона от бюджета, който е продължен, защото някъде около 150 милиона струва това удоволствие – раздаването на калпак на горива с намаление 25 стотинки. И втората особеност е, че ние сме членове на Европейския съюз и че това важи само за колите, регистрирани с българска регистрация, което е чиста дискриминация, и мисля, че Европейският съюз вече предприема мерки в тази насока и направи забележка на България, ако не предприеме и по-сериозни мерки спрямо нея.

Г-жо Зайкова, какво ще е отражението на поетапното повишаване на цените на горивата през декември, януари, февруари върху инфлацията, върху покупателната способност на българите, върху цените?

Първо, те, цените, и сега на едро, ако сте погледнали последните изследвания, се покачват, особено цените на малката кошница, там, където пазаруват най-бедните. Цените на основните хранителни продукти и това, което ядат и пият нашите деца, т.е. млякото, сиренето, захарта, която в тоя месец се използва много, защото са празници, правим сладкиши, курабийки и т.н., цената на сиренето и цената на кашкавала – всичките тези цени вървят нагоре. Това са основните храни, които ядат хората по принцип и най-вече тези, които изглеждат по-евтини, те кашкавал не ядат много бедните, но така или иначе, заради децата си позволяват да купуват. Макар че честно да ви кажа, понеже знаете на колко години съм, имало е време, в което аз съм яла истински кашкавал и истинско сирене. Това, което го ядем сега, е нещо далече от истинското. Но така или иначе това ядат нашите деца и това е, защото не може ти да правиш сирене, в което да сложиш 70% вода и за да го стабилизираш, да вкарваш някакви химикали – това ядат нашите деца. Това, че ние старите го ядем и е вредно за организма на всички, това е факт, но най-циничното е, че това ядат нашите деца и внуци. И искам да ви кажа, че няма да се учудя, ако рязко скочи инфлацията през следващите три месеца, когато е зимата в България, защото покрай вдигането на цените има и голяма доза спекула. Така че аз си мисля, понеже става въпрос, че 10 седмици от днес  назад цените на хранителните стоки се вдигат непрекъснато в търговията, в началния етап на търговията, на едро, а какво остава, докато стигне до потребителите. Има известна доза спекула. И аз не знам много, политиците се напъваха да вкарат Закон за спекулата, обаче мисля, че още не е вкаран.

Не е вкаран такъв, да.

А като гледам, ще си извъртят сега мандатите и това Народно събрание ще си замине по реда и до тоя закон май няма да се стигне. А това е изключително, изключително важно, особено за бедна България, където според "Евростат“ само 3,6% от българите спокойно могат да посрещнат месечните си сметки и някъде над 40% са много затруднени. "Евростат“ ни сравнява с другите страни, защото той провежда повсеместно изследване и сравнява с другите страни, и там ситуацията е обратната. Там само 11%, примерно във Финландия, са бедни и са затруднени при плащането на сметките и над 45% живеят спокойно. Разбира се, това е въпрос и на политика по доходите, и на баланс между инфлация и доходи, но така или иначе ние сме от криза в криза. Не може две години да сме в политическа – всъщност това е факт, и да нямаме стабилно правителство, и да очакваме стабилизиране по най-важните направления, а това са политика по доходите, социална политика, да не говорим за образование, за здравеопазване. Там нещата са трагични. Аз нямам надежда за съжаление, че това, което предложи ГЕРБ като министър-председател, все пак ще мине през парламента. Не съм оптимист.

Г-жо Зайкова, казахте, че ни очаква рязък скок на инфлацията през следващите три месеца – какво число прогнозирате?

Аз ли? Избирам число, което е близко до 20.

20%?

Да.

Цоня Събчева