Мариана Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус" "Това е България".   

Сега се обръщаме към изключително важна тема, защото засяга нашата трапеза, защото засяга нашия хляб. Далеч сме от римската максима "Хляб и зрелища“, макар че това, което видяхме в парламента, съвсем се покрива със зрелищен спектакъл, но пък хлябът е от първостепенно значение за всеки един от нас. Въпросът е, че ако КЕВР приеме предлаганото от "Бyлгapгaз“ 40-процентно yвeличeниe нa цeнaтa нa пpиpoдния гaз пpeз янyapи, колко ще ни струва коледната питка и новогодишната баница? Разбира се, това е интересно сравнение, но принципно в какви цени ще варират хлябът и тестените произведения от догодина? Гостува ни председателят на Управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева. Г-жо Кукушева, притеснява ли ви предлаганото от "Булгаргаз“ 40-процентно увеличение на цената на природния газ и какво означава то за вас? Вие как разчитате тези новини?

Към днешна дата няма човек в България, който да не се притеснява от обявената нова цена на газа от 1 януари. Но така или иначе, ние живеем в много динамично време, в което инфлацията и стагфлацията са част от нашия живот. Увеличението на цената на газа в България всъщност ще се отрази не само върху цената на хляба, а и върху всички останали храни и всякакви стоки, макар и от технически характер, които се произвеждат в България. И въпреки това, бих казала, че това е очаквано увеличение, защото ние си даваме сметка като бизнес в какво време живеем и колко са неустановени и непостоянни цените на природните ресурси, свързани с цената на енергията. Факт е, че в момента имаме повишена цена на електроенергията в резултат на затваряне на Шести блок на АЕЦ "Козлодуй“. Независимо че част от тази цена ще бъде поета от добавката, която прави правителството по отношение на поемане на част от тежестта на цената на енергията, тя се отразява в себестойността на всеки продукт, който се произвежда в България. Говорим за цената на хляба. Цената на хляба е част от всички продукти, които се произвеждат у нас, но към нея сме най-чувствителни. Днес имам да кажа нещо много важно. За месец януари не очакваме цените на хляба в България да бъдат променени в големите търговски вериги, защото там няма основание за покачване на цените на хляба, тъй като цените в търговските вериги се договарят за едни много по-дълги периоди от време. Най-вероятно новата цена на газа ще се отрази и върху продукцията, произведена от малките хлебопроизводители и сладкари, и тази продукция ще бъде леко завишена. При всички случаи хлябът е насъщен и той е единственият продукт в България, който се съобразява с платежоспособността на хората. И нещо много важно трябва да кажа в момента: тъй като хлябът се продава без ДДС, с нулево ДДС, което винаги се плаща от крайния потребител, той ще продължи да бъде най-достъпната и най-евтина истинска храна за българските потребители.

Г-жо Кукушева, ако се върна към въпроса – коледната питка, новогодишната баница ще ни излязат на същите пари, каквито бяха през миналата година, така ли? До края на януари не чакаме там повишение?

Не очаквам да има промяна в цените на коледните и новогодишните питки с късметчета, които българските хлебопроизводители ще предложат на своите потребители в големите търговски обекти. В малките такива, тип бутикови производствени обекти, цените могат да бъдат променени и със сигурност ще бъдат променени, защото малките хлебопроизводители нямат финансова стабилност и обикновено всяка промяна в цената се отразява веднага върху крайната цена на техните продукти. Но пазарът е много разнообразен и много достъпен за българските потребители, така че всеки един български потребител може да намери своята коледна питка, новогодишна баница и погача в съответния търговски магазин, в който цената да бъде абсолютно достъпна за него.

Бихте ли ни казали някакви ориентири за тази цена?

Няма как да ви кажа ориентири, забранено ни е по закон да коментираме цени в стойности, но е факт, че тенденцията на покачване на цените на енергоносителите се отразява върху себестойността на всеки продукт.

Г-жо Кукушева, говорим за януари. А след януари? Защото това увеличение от 40% на газа, то няма да се свърши с януари. През февруари, вероятно март ще има нови. Как ще оцелее вашият бранш?

Българските хлебопроизводители работят основно, ползвайки електрическа енергия. Малцина са тези, които ползват газ, изцяло застъпена в производствените процеси, така че не очаквам някакви особено силни сътресения по отношение цената на хляба, свързана с покачване цената на газа. Ние от месец март 2022 г. сме в състояние, в което преоборудваме своите производствени обекти, така че малцина са тези, които ще се оставят изцяло да бъдат зависими от цената на газа, която неминуемо ще се покачва във връзка със зимния сезон и във връзка с международните икономически условия за това.

А кое би дало отражение върху вашата работа?

Върху нашата работа всичко дава отражение, включително и приетата от Народното събрание нова минимална цена на труда.

Минимална заплата от 850 лева.

Да, точно така, защото при нас цената на труда е високоплатена и при нас трудът е квалифициран, т.е. всички усилия на колегите ще бъдат насочени в посока, да компенсират колкото могат достойния труд, който полагат работещите в този бранш.

В случай, че цената на електроенергията претърпи корекции нагоре, вие ще очаквате ли нова субсидия, изобщо как ще компенсирате разликата, която ще дойде?

Ние не поглеждаме на нулевата стойност ДДС, който се плаща изцяло от страна на потребителя, като на субсидия за бранша, в никакъв случай. Напротив, това е абсолютно социална и антиинфлационна мярка, която засяга всеки български потребител. Очакваме тази мярка в обсъждането на следващия бюджет март-април да стане постоянна, защото това ще бъде в полза изключително и само на българските потребители. В противен случай върху всички настоящи цени трябва да начислите и 20% ДДС. Не вярвам, че има български политик, който да си позволи тази фриволност и да премахне нулевото ДДС на хляба и на брашното.

Много ви благодаря за това, че приехте да бъдете наш гост, благодаря ви, че ни съобщихте хубави новини.

Аз също ви благодаря. Светли празници! Хлябът ще бъде част от българската коледна и новогодишна трапеза, защото неговото място е запазено. В края на краищата, след Бог е хлябът и той трябва да бъде гарантиран за българските потребители.

Хляб наш насущний – с това започва молитвата, така че ние разчитаме на вас.

Точно така. Благодаря ви!

Цоня Събчева