В продължение на няколко месеца в нашето предаване си говорим по темата за липсващата вода на град Омуртаг. От нашия ефир чухте какво казват жителите на Омуртаг. Те сигнализираха пред нас, че водоноските, които бяха поставени в града, са в лошо състояние и от тях тече жълта вода. Отново в нашия ефир кметът на Омуртаг Ешреф Ешрефов отрече тези твърдения и заяви, че без помощта на държавата проблемът с водата на Омуртаг няма да може да бъде решен. Държавата се намесва, но от Гражданска инициатива "Вода за Омуртаг“ смятат, че намесата не дава резултат и резултатите всъщност се бавят. През коледните и новогодишните празници жителите на града отново бяха без вода, а вчера се проведе първото обществено обсъждане в града. Как премина срещата и какви са вариантите водата да достигне отново до града сега ще разберем от Магдалена Славова от Гражданско обединение "Вода за Омуртаг“. Как премина вашата среща вчера? Кои бяха представители на държавната власт там?  

Срещата премина добре. Всъщност тя беше естествена градация на Гражданската инициатива "Вода за Омуртаг“ в посока кампанията да се насочи към още по-структурирани действия и съвместно с институциите, експертите, местната и държавната власт да изведем в крайна сметка до реалност постигането на постоянно устойчиво и качествено водоснабдяване за Омуртаг. Представители на властта, местната власт – кметът на Община Омуртаг Ешреф Ешрефов, главният инженер на Община Омуртаг. От областната управа г-н Парашкевов не присъства, въпреки че беше поканен, но присъстваше заместник-областният управител. Също така бяхме поканили експерти, които се включиха – управителят на ВиК-Търговище Явор Миланов присъства, онлайн се включиха проф. д-р инж. Димитър Личков, който всъщност изготвя т.нар. прединвестиционни регионални проучвания за Област Търговище. В тях всъщност се проучват нуждите и бъдещите проекти, които ще бъдат изпълнени във връзка с водоснабдяването на цялата област, включително и Омуртаг. И това всъщност е много важно, тъй като в тези проучвания се залагат възможностите за финансиране на такива проекти, но Омуртаг, тъй като е под 10 000 души население, е спорно дали ще може да бъде финансиран с европейски средства, тъй като тези проучвания се финансират от такива средства. Други участници – онлайн се включиха всъщност и инж. Злати Златев, който е експерт по дълбоки сондажи, включи се инж. Иван Иванов, който е председател на Сдружение "Българска асоциация по водите“. Бяхме поканили и г-жа Мирела Даскалова, която е управител на фирма "ИНФРАПРОЕКТСТРОЙ“ ЕООД, която фирма извършва в момента проучването на довеждащия водопровод от пречиствателна станция "Ястребино“ до Омуртаг, което е последствие от срещата в Министерството на регионалното развитие с министър Шишков преди два месеца. Тя обаче не дойде.  

Защо?  

И тук може да коментираме повече. Присъства и инж. Теодор Гяуров, който е бивш управител на ВиК-Търговище, експерт ВиК. Постарахме се да поканим различни официални лица и експерти, като искахме да имаме по-широка палитра, за да може да се засегне широкоспектърно потенциала на различните водоизточници, които се обсъждат в града. В града има…  

Добре, до какви решения стигнахте?  

Не сме взимали решения. Основната цел на тази първа среща беше всъщност точно да се види целесъобразността на няколко от водоизточниците, които се смятат от различни работни групи в града за потенциални да бъдат като допълнителен водоизточник за града. Искахме да стъпим на фактология, всички тези експерти и представители на институции, свързани с водата, да изложат реални факти за тези водоизточници, за да може ние като общество, като граждани на Омуртаг да се съгласим с една основна фактологична база, на която всички да стъпим, и оттам нататък да дискутираме по-сложно. Защото в един момент се опасяваме, че различните работни групи, работейки просто на желания откъде да идва водата за Омуртаг, които са практически нереализуеми, нецелесъобразни, е възможно да попречат да имаме вода. Обсъдиха се примерно, разбира се, система "Ястребино“, за която в момента отново е насочено и държавното внимание, така мечтаните от много от гражданите ни дълбоки сондажи до Голямо Соколово. Но тези сондажи тук сега всички специалисти се изказаха, всички, които бяха включени, се изказаха – този вариант е много трудно реализуем, той не е целесъобразен, тъй като целият водопровод не съществува, прекалено далече е, ще изисква много електроенергия, което ще оскъпи водата. Самата държава не би инвестирала такава сума за изграждането на такъв проект. Не че не е възможно, но това…  

Удовлетворени ли сте от срещата?   

Да, целта на срещата беше, всъщност, тя беше насочена да информираме обществото фактологично, защото както обясних, има много разсейване на гражданската енергия в странни посоки, което всъщност може да попречи на всички нас да имаме вода. Така ние навлязохме в момента, където институции, експерти, граждани да стартираме и да поддържаме активен и жив работен диалог по случването на тази вода за Омуртаг, да се превърне в крайна сметка това в реалност.   

Очаквате дъжд или сняг, за да имате вода. Какво е положението в момента в града?   

Сега в момента имаме вода, разбира се, покрай валежите имаме вода от сутрин до вечер, т.е. в града никога не е имало през нощта вода. Това е нещо, което не е било никога. Това се дължи на вътрешната водопроводна мрежа, което е другият проблем, тъй като тя е с 85% загуби водни загуби, и практически ако има денонощно вода, градският резервоар не може да навакса с пълненето на вода и подаването на вода към града. Затова всъщност през нощта пълни вода, през деня подава.   

А какви са вашите следващи действия, какво сте планували?   

Следващите действия трябва да продължат в посока да видим какво ще излезе като резултат от това проучване. Тук се връщам на фирма "ИНФРАПРОЕКТСТРОЙ“ ЕООД, която е сключила договор с областната управа, с г-н Станимир Парашкевов, които всъщност не публикуват обществена информация, дори минимална такава, в какво се състои договора им, в какво ще се състои това проучване. Договорът беше подписан на 22 декември със срок на изпълнение 40 дена. Крайният срок приближава стремглаво, все още не е извършвано проучване. Ние запитахме тези въпроси вчера на зам.-областния управител, попитахме го какъв е крайният срок – той не можа да ни даде отговор, което е отново, не знам, няма нужда да коментирам едната страна на договора да не знае кога е крайният срок на изпълнение на договора. Така. Не се предоставя, както казах, никаква стойностна информация какво ще представлява проучването. Попитахме г-н Миланов на самата среща отправено ли е искане от фирмата или областна управа за съдействие на ВиК, тъй като ВиК трябва да осигурят вода, ако ще прави т.нар. "практично изпитване с вода на този водопровод, те ми казаха, че нямат конкретно запитване…   

Очаквате отговори и оттам?   

Ние ги очакваме още от декември месец. И се надяваме на вас, журналистите, също да търсите тези отговори от тях, защото няма как да разберем за какво става ясно. Т.е. ние не искаме да стане така, че да при свършен факт да трябва да се опитваме да реагираме, ако не се извърши това проучване. Другото, което ни притеснява, е, че сумата, която е около 35 000 лева, не сме сигурни, че тази сума е достатъчна да се извърши едно качествено проучване, което да може да даде стойностен извод, на който да може да се разчита като такъв. Ако няма достатъчно средства, с които да се извърши това проучване качествено, може да бъде компрометирано и да не бъде достатъчно прецизно. И това са неща, които ни притесняват, тъй като няма никаква информация. 

Добре. Много благодаря за този разговор. Това е тема с продължение. Държим в течение нашите слушатели за ситуацията в Омуртаг. Благодарим ви много за този разговор.