Костадин Костадинов, председател на ПП "Възраждане"

 

Какви са приоритетите  Ви в предизборната Ви програма?

Основната задача, която сме си поставили, е българските избиратели да разбират, че на тези избори ние не отиваме на един обикновен парламентарен вот. Ние отиваме на референдум за това дали да бъде България държава и да продължи да съществува, или да бъде колония и да бъде тотално унищожена от тези, които вече повече от 30 години я управляват. В хода на кампанията ние се стремим да се срещнем с повече хора, за да убедим сънародниците си, че все още страната ни има шанс да се развива като свободна и независима държава, а ние българите да получим достоен и нормален живот. Този шанс е "Възраждане“ – единствената политическа организация, която е независима от чуждо влияние. Всички останали участници в българския политически процес, всички представители на така наречения политически елит представляват просто една камарила, която с годините назад на практика унищожи бъдещето на България, последиците, от чието управление и в момента усещаме на свой собствен гръб.

Защо смятате, че само "Възраждане“ може да води преговори с "Газпром“?

Защото "Възраждане“ е единствената организация в България, която не е антируска. Всички останали са антируски и точно поради тази причина те са част от проблема, а не част от решението. Единствената политическа организация, която може да води спокойни и нормални преговори с всички - и на изток и на запад в съответствие с българския национален интерес, е "Възраждане“, защото ние сме независими от каквото и да е влияние и взимаме решения само в съответствие с интереса на българския народ.

Какво според Вас е успех в преговорите с "Газпром“ - какви трябва да са цените и сроковете на договора?

Срокът на договора трябва да е 10-годишен, както винаги до сега, а цените - такива каквито успеем да ги договорим. Колкото по-ниски, толкова по-добре за нас. Доставките на газ не могат да са краткосрочно решение, прилагано от ден за ден. Ние трябва да имаме предвидимост и да договорим ниска цена. Най-близкият доставчик  на газ до нас е "Газпром“. И не е логично да купуваме същия този газ през посредници, защото управляващите доскоро подкрепиха санкции, плод на двойните стандарти в политиката на Европейския съюз.

Защо наричате стандартите двойни?

Ще дам два примера: Преди дни Азърбайджан нахлу в Армения, но тази новина няма централно място в новинарските емисии в страната ни. Арменското знаме не стои до украинското, никой не налага санкции, не обсъжда военната агресия, не показва жертви и най-важното - не говори за спирането на азерския газ. Това не е ли двоен стандарт? И в Армения умират хора.

Вторият пример, който ще дам, е решението на Европейската комисия (ЕК) от  13 септември. То предлага да се въведе таван на цените от 180 евро/мегаватчас за електроенергия, произведена от източници, неизползващи природен газ, а именно вятърни, соларни, атомни централи,  и такива на биомаса и на въглища.

Предлага се горницата на тази цена  да се изземва от държавите и да бъде използвана за компенсиране на потребителите. При трансгранична търговия тази разлика да се дели между страната износител и страната вносител. Подобна мярка би била сериозен удар по производителите в България, тъй като ние сме нетен износител на електроенергия и това  ще изземе сериозни доходи от държавата и местните производители.

С новото решение ЕК отива от едната в другата крайност  - от пазарен фундаментализъм, тя минава към пряк тоталитарен контрол върху пазара на енергия, като нарушава не само пазарните принципи, но и суверенитета на отделните държави. Тя иска да конфискува част от приходите и да ги преразпределя по свое усмотрение.

Този неизбран от никого орган си присвоява тоталитарни функции, които не са му дадени от никакви договори и закони. Подобни мерки нарушават всички европейски ценности и принципи, рушат основите на Европейския съюз и на практика показват, че в този си вид той повече не може да съществува,