Иван Николов, председател на Културно-информационния център в Босилеград, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус" "Това е България".   

Още през октомври лондонското издание Middle East Eye, позовавайки се на свои източници, съобщи, че частната военна група "Вагнер“ на доставчика на Кремъл, милиардерът Евгений Пригожин, известен като "Готвача на Путин“, търси наемници извън Русия – в Турция, Сърбия, Чехия, Полша, Унгария, Германия, Канада, чак до Латинска Америка. Тези дни се появи и новината, че зловещата руска паравоенна организация вече е пуснала пипалата си в Сърбия. Какво търси "Вагнер“ в Сърбия? Въпросът е към председателя на Културно-информационния център в Босилеград Иван Николов. Г-н Николов, вие първи обърнахте внимание на тази новина във ваш анализ, което ме накара и да ви потърся за това интервю. Какво ще прави частната военна група "Вагнер“ в Сърбия?

Това е интересен въпрос, въпреки че симптоматичното е, че информациите за нея се появиха в Сърбия само няколко дни преди да ескалира напрежението в Косово. И с оглед на това, като знаем какво представлява "Вагнер“ във войната в Украйна, като знаем, че около 50 души в Сърбия бяха осъдени заради участието им във войната в Украйна, и т.н., това породи доста съмнения. Въпреки че на този етап не може да се направи пряка връзка, няма доказателства за пряка връзка на събитията с Косово, това все пак е нещо, което озадачава и буди тревога. Между другото, реагираха и доста сръбски журналисти и интелектуалци по повод присъствието на "Вагнер“ в Сърбия и създаването на т.нар. паравоенна структура "Орли“.

Официалните власти в Сърбия как обясняват присъствието на "Вагнер“, след като така или иначе такава новина се е появила?

Те премълчават това, но сайтовете излязоха вече няколко пъти с тази информация. Имаше доста остри коментари по този повод. Всички ония, които се чувстват застрашени – най-много коментират това събитие сайтовете в Черна гора и във Войводина, автономията, която на няколко пъти вече го коментира това нещо. Така че това са неща, които са ни известни от миналото и трябва да сме внимателни, когато става дума за тях. Ние знаем, каква роля изиграха паравоенните формации във войната в Хърватска, в Босна, в Косово даже. Видяхме, че и в Украйна по същия сценарий започнаха да се създават едни паравоенни групировки, които влизат да "защитават“ застрашените малцинства, и оттук нататък предизвикват реакцията на официалните власти. Пътят към лошото е открит по този начин.

Опасявате ли се, че части на паравоенното формирование могат да се намесят в безредиците в Косово, особено ако се състоят от набрани за бойци сърби?

За това все още нямаме доказателства, но опасенията си остават и за него. Вие виждате, че вече четвърти ден Косово е блокирано с барикади, вече два дена децата в училищата и предучилищните заведения не ходят на занимания. Има напрежение, което вдига градусите в региона. Вече видяхме доста остри изказвания от руска страна по този въпрос. От Запада вече призовават само за мир и спокойствие в региона. Така че очакваме да видим, как ще се развият събитията. Въпреки че има и други тълкувания – опити за камуфлиране на другите теми в сръбското общество с нарочно вдигане на напрежението в  Косово, но ние знаем, че това е размирен регион, в който всичко е възможно, особено в ситуация, когато имаме война в Украйна, когато са известни руските настроения в Сърбия, когато нараства евроскептицизмът и т.н., и т.н. Всичко това поражда доста тревога в региона.

Вие, българите в Западните покрайнини, чувствате ли се застрашени по някакъв начин?

Е, ние, които следим ситуацията и които имаме известен опит и страхове, когато никой не ни вярваше, че войната в Косово, в Босна, в Хърватия и т.н. е възможна, но тя стана, сме свикнали да гледаме по-внимателно знаците, които от време на време се появяват в публичното пространство. Иначе дотук всичко е спокойно.

А иначе какви знаци вие улавяте? Може би появата на "Вагнер“ – това знак ли е?

Не само. Това също е един доста съмнителен знак, но виждаме, че константните кризи, които понякога и нарочно се създават, около които по различни причини се консолидира сръбското общество, около които се създава една ситуация, в която има много малко място за демокрация и за свободно обсъждане на проблемите на сръбското общество и т.н., всичко това е доста симптоматично и тревожно. Ние сме свикнали, разбира се, да очакваме всякакво развитие на събитията.

Има ли повече информация в Сърбия за това, че "Вагнер“ набира бойци?

Не, засега нямаме такава информация, обаче знаем, че изтече това, което се каза тук – че около "Вагнер“ се създава т.нар. структура "Орли“, която под формата на някакъв културно-информационен център щяла да преследва руските бежанци на територията на Сърбия, които били либерални и които не са никак малко – те са около 140 000 бежанци от Русия към момента в Сърбия, и които развивали анти-Путинска пропаганда тук, на територията на Сърбия. И официалното, което се появи – че "Вагнер“ заедно със своите сръбски приятели под командата на прочут боец, участвал във войната в Босна и т.н., щял да се занимава с тях – нещо, което също е тревожно, защото настроенията срещу Путин не са само сред руските бежанци, тях ги има и в сръбското общество. Така че страхът, който изразиха сръбските интелектуалци, е, че покрай руските либерали могат да пострадат и сръбските. Ето това са нещата, които се появиха напоследък в публичното пространство и които с тревога проследяваме, имайки горчивия опит от изтеклите няколко десетилетия.

Да, наистина, много тънка е границата, много лесно може да се премине в лов на вещици, на преследване от едните към другите, включително и към етническите малцинства.

Ами да. Не забравяйте, че в близкия ни град Ниш има руски хуманитарен център, който е с доста неизвестен статут, и тяхното присъствие тук е доста озадачаващо, меко казано.

За този руски хуманитарен център всъщност се твърди, че е шпионска централа, военна централа – дали е вярно?

Ами да, чел съм много неща – че това е прикрита руска военна база и т.н. Разбира се, ние, както се казва простосмъртните, обикновените хора не можем да знаем какво има вътре, но опасенията са от този тип, който споменахте.

И на финала все пак да обобщим – засега няма опасения сред вас като българско етническо малцинство в Сърбия. Защото зная, известно е, много пъти сме разговаряли под какъв натиск вие сте подложени, как бойкотират вашите празници, включително Деня на Западните покрайнини, как ви пречат да осъществите големи хубави празници. Така че засега да се надяваме, че поне в такава посока въпросните "Орли“ няма да се намесят.

Да, да се надяваме на това. Аз се надявам, че след няколко дни в резултат на по-енергичната намеса на KFOR в Косово може да стихне частично напрежението, но нищо няма да бъде решено. Това си остава сериозен източник на напрежение, защото както виждате, Сърбия не признава държавата Косово, а оттук нататък пътят към конфликта е открит. Още повече, че северната част, в която преобладава сръбско малцинство, също не се подчинява на косовските власти. И оттук нататък се получава такова двувластие, което не знам, до какво може да доведе.

Г-н Николов, ще бъде ли използван този конфликт между Сърбия и Косово от Русия, от Путин, като премести прожекторите на напрежението към по- агресивни действия от Белград?

Това опасения съществуват още от началото на руско-украинската война, защото в случай на лошо развитие, както сега се очертава на руско-украинския фронт, едно размърдване на руските протежета на Балканите може сериозно да отклони фокуса на вниманието към Балканите. И ако някой прецени, че това върши работа на руско-украинския фронт, може и да го направи. За тях значение нямат войните, нямат жертвите, нямат разоренията и т.н., важното е техните цели да бъдат постигнати.

Цоня Събчева