Депутатът от "БСП за България“ Иван Иванов, бивш министър на земеделието, в интервю за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“

Има ли механизъм, който държавата може да приложи, който да компенсира по някакъв начин и недостига и нещата да се урегулират? Питаме бившия земеделски министър  Иван Иванов – депутат от "БСП за България“. Спомням си, че по ваше време имаше една инициатива да бъдат премахнати посредниците и държавните горски стопанства да могат да снабдяват домакинствата с дърва за огрев.  

Да, така е. И тази инициатива не е загубила своята актуалност. Истината е, че съгласно Наредба 6, това е задължение и ангажимент на държавните горски стопанства. Друг е въпросът защо те не го изпълняват. 

Защо? 

Защото може би не се осъществява достатъчно контрол към настоящата дата. Аз си направих труда, за да съм убеден, че добивът на дървесина върви с необходимите темпове, да пусна актуален въпрос към служебния министър и от това, което видях – добивът на дървесина върви с пълна пара. За съжаление, количествата, които са заявени от местното население, не се изпълняват. Това е основният проблем. Ние бяхме направили една изключително сериозна организация, защото подобен проблем имаше миналата година, в края на 2021 г., когато стъпих в министерството. Беше същата ситуация – не бяха задоволени домакинствата, които са дали своите заявки при кметствата на населени места. И успяхме буквално за две седмици да попълним този недостиг. Така че това не е невъзможно. Някаква причина в момента кара държавните горски стопанства да не дават тази дървесина на местното население, а да я дават на фирми, които после я препродават на по-скъпа цена. Това е озадачаващото, защото подписът на министъра стои върху една справка, която е абсолютно еднозначна – че има достатъчно дървесина добита, към дата 26 октомври, защото тогава беше зададен въпроса. И според мен най-важните действия, които трябва да се предприемат, са промени в съответната наредба и в Закона за горите, където държавните горски стопанства да дават с предимство преди всичко добита дървесина на местното население, а след това да се изпълняват заявките на всички останали фирми, за да нямаме подобна ситуация. Факт е, разбира се, че тази година – и служебният министър в това отношение е прав, че заявките са се утроили, предвид повишените цени на газ и на всякакви други енергийни източници, и хората се преориентират към дървесина. Но държавата може да реагира. И тази беше причината ние да започнем изграждането на тези централни складове, където да се зарежда населението. Но това след 1 август спря, просто бяха изоставени тези складове и държавата не се занимава в момента с този проблем. И виждате, че местното население остава без необходимото количество дървесина, което да има за отопление. 

Има обаче нещо смущаващо. Казвате, потреблението на дърва за огрев се е увеличило. Обаче имаме в момента едно стабилизиране на цените на течни горива – говорим за природен газ, имаме стабилна цена на електроенергията. Как си го обяснявате това? Защото много местни хора говорят за спекула. Какво се случва? Че дървата се изнасят всъщност и затова не може да се задоволи вътрешния пазар. 

Твърде вероятно е и това да се случва, защото ние нямаме конкретна информация от Министерството на земеделието в момента къде се реализират тези количества добита дървесина. Имаме само справка за добитата и съответно за тази, която е разпределена за местното население, а предвид това, че се продава от частни фирми на тройна цена, защото цените на държавните горски стопанства не са се променили, като най-високата цена там е 50 до 60 лева, което е на кубик, на пространствен кубик, а в същото време в частни складове се продава над 200 лева. Това означава, че има някакъв дисбаланс, който трябва да бъде урегулиран, най-малкото държавата да застане в своята роля и да престане тази спекула. Търсенето се увеличи заради това, че имаше нагнетяване на напрежение по медиите с информация за повишаване на цената на газа, за повишаване на цената на електричеството, за това, че битовите абонати ще излязат на свободния пазар на електричество и това принуди хората да направят по-големи заявки съответно. Но все пак добитото количество дървесина, според справки на Министерството от миналата седмица, има достатъчни количества. Въпросът е защо наистина не се дава. И тук допускам, че отива и за износ, и за всякакви други спекулативни действия. Знаете, че ние въведохме електронната, изцяло електронна търговия, където да не се случват тези корупционни практики, да се наговарят фирмите помежду си, за да може да бъде абсолютно прозрачен процесът, но просто времето на кабинета не стигна, за да се доведат докрай реформите. Това трябва да се случи, разбира се. 

Аз разбирам, че нормативната уредба е направена така, както трябва, обаче от думите ви разбирам, че няма контрол. Кой трябва да го осъществява този контрол към държавните горски стопанства, които първо и най-напред да задоволят потребностите на местното население, след това вече – към фирмите се подава, които да препродават тези дърва на три пъти по-високи цени? Ето, виждаме случая с Котел – какво е вашето обяснение?  

Това е единствено и изцяло в прерогативите на Министерството на земеделието, тъй като принсипалът на всички държавни горски предприятия е министърът на земеделието. Той назначава и освобождава ръководствата и съответно контролът трябва да бъде осъществен изцяло от него. Това, което мога да кажа, е, че ежемесечно се провеждаха оперативки с директорите на държавни горски предприятия, където те представяха съответни доклади по напредъка със задоволяването на местното население, и смея да кажа, че аз съм успял да запазя някакви копия от тези доклади – всичко е вървяло до 1 август, както е било планирано. Оттам нататък какво се случва – мисля, че и под режима на парламентарен контрол, и под други форми ние ще искаме тази информация, съответно дори ще инициираме като парламентарна група промени в Закона за горите, където изрично да се запише, че с предимство е местното население, може би и да се прецизира. Защото бяхме и свидетели на много места, където политически се спекулираше с това нещо. Редица хора бяха ощетявани от кметовете по политически признак, не получаваха, не ги вкарваха в списъците. Включително беше въведен механизъм, където докато не се завери от държавното горско стопанство този списък, че отговаря на истината, да не се доставя необходимата дървесина. И бяхме преодолели. Но сега какво се случва – наистина не мога да отговоря. Има несъвършенства в нормативната уредба – това го казвам със сигурност, защото 12 години това беше използвано като един сериозен механизъм за въздействие по време на кампании и т.н. Това беше нашата цел. Но виждаме, че сега, в момента, има абсолютно неизпълнение на всички тези заявки, които са дадени, което е притеснително. 

След малко се очаква официален брифинг на Земеделското министерство. И ние искаме с интерес да чуем какво ще каже земеделският министър към днешна дата има ли механизми, какви мерки се предвиждат. И се надявам и вие в качеството ви на народен представител през тази, следващата седмица да внесете питане в Народното събрание. 

Да, внесено е такова питане. Първото, пак казвам, което направихме, беше писмено, за да получим конкретна писмена информация за добити количества, доставени количества. Най-интересното е, че на места, където хората се оплакват, Министерството е посочило, че почти са изпълнени заявките, което ме навежда на мисълта, че или тях ги подвеждат, или че се създава подвеждаща информация навън.  Защото тя е достъпна. Вие на сайта на Народното събрание в раздел "Парламентарен контрол“ можете да видите тази информация, тя е качена съвсем официално, така че аз не спекулирам в момента с цифри, а директно се базирам на информация, която е извадена от Министерството.  

Разбирам, да. И очевидно в Земеделско министерство работата е свършена, но на местно ниво, ако се променят нещата, ако и това, което вие казвате, че по този начин хората биват притискани да гласуват за една или друга политическа сила, явно, че връзката някъде се къса между централна власт – местна власт. 

Твърде вероятно е. И ние сме свидетели. Неведнъж сме го казвали, че служебният кабинет, въпреки че в неговите прерогативи не би трябвало да влиза резервирането на кадрови политики, се направиха изключително много смени в държавните горски стопанства, което според мен допълнително доведе до стрес в тази система и до голяма степен и забавяне, защото започнал един екип да работи по определен начин, рязко бива сменена посоката и оттам нататък вероятността да се подава и грешна информация нагоре и липсата на контрол да стане изключително очевадна, е доста налице. И твърде вероятно е и това да е причината за това, което се случва. Но мисля, че трябва да се вземат много сериозни мерки както от страна на изпълнителната власт, така и от законодателната, за да гарантираме, че това няма да се случи. Пак казвам, миналата година бяхме в същата ситуация. Имаше над 30 общини, които аз заварих, не беше доставен нито един кубик дървесина, в края на 2021 г., и буквално за две седмици това нещо беше преодоляно. Това означава, че държавата и самите горски стопанства имат капацитета да го направят, просто трябва да се урегулира процеса. Голяма част от тях са насочени в посока да печелят пари, като продават на по-скъпа цена може би. И аз съм убеден, и българските граждани, че социалната функция и в тази посока трябва да бъде много сериозно подчертана и на първо място трябва да са гражданите, а след това печалбите. 

Евелина БРАНИМИРОВА