close
ЗАРЕЖДАНЕ...
Всички
Политика
Общество
Спорт
Други
Иван Ганчев, БСП: На предстоящия ни конгрес една от темите ще бъде истинското ляво обединение, а не фарса, който гледахме миналата седмица
12:41 / 07.12.2022
637
©
Иван Ганчев от БСП в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

Има ли нова стратегия БСП за прокарване на политики? И защо партията отхвърли единствения си районен кмет в столицата? Гост в ефира е Иван Ганчев от БСП, който е и заместник-председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Защо БСП категорично заяви, че няма да подкрепи кабинет "Габровски“? 

Ръководният орган на управление на БСП – Националният съвет, взе решение, което е потвърдено и на Конгрес, за не подкрепа на кабинети, предложени с мандатите на ГЕРБ, ДПС и на "Възраждане“. Тази позиция е принципна и последователна. Към днешна дата тя на е променяна и не виждам причина и основание за промяната й. Позволете ми да изкажа обаче само суперлативи за личността на проф. Габровски, но кандидатурата му ми се струва като умело използвана от страна на Борисов като възможност да изкара ГЕРБ от политическата изолация, в която се намира партията. Въпреки че все още не сме чули становищата на ДПС и на "Български възход“ относно номинацията на проф. Габровски, съгласно заявките, направени от останалите парламентарни групи, аз лично не съм оптимист за успеха на първия мандат. Все пак предстоят едноседмични разговори, възможно е някоя от другите парламентарни групи да промени предварителните си заявки, но това е изключено за БСП. По-вероятно е да преминем към следваща стъпка от процедурата, предвидена в Конституцията на Република България, а именно – връчване на втори проучвателен мандат на "Продължаваме промяната“, които обаче още при сформирането на 48-то Народно събрание бяха категорични, че ще бъдат опозиция в този парламент. В последствие промениха позицията си като изразиха готовност за предлагане на състав на Министерски съвет под условие, като забележете – първото и най-важно не беше нито силна социална политика, нито антикорупционни реформи, а да се откажем от промените в Изборния кодекс, които по мое му дават демократична възможност на всеки един гражданин да избере как да гласува – машинно или с хартиена бюлетина. И тук е мястото, ако ми позволите, да опровергая опорката на колегите от "Продължаваме промяната“: нито хартиената бюлетина се е върнала – такава имаше и на предходните избори в секции под 300 избиратели, нито машинното гласуване е отпаднало – такова ще има и занапред. Отпаднаха тъмните стаички, въведохме видеонаблюдение при броенето на бюлетините, което ще гарантира прозрачност и честност на вота. Но да се върна на темата – не мога да се съглася, че това трябва да бъде условието с най-голяма тежест при сформиране на правителство. Това показва само истеричната фиксация на "Продължаваме промяната“ в машинното гласуване, която на моменти започва да губи огромни съмнения в честността на вота и която по пътя на логиката ме кара да предположа, че вторият мандат ще бъде върнат веднага с надеждата да не се реализира и третия мандат, президентът да наложи вето на промените в Изборния кодекс, след което… 

Но те пак могат да се прегласуват тези промени. 

Има хипотези да не остане време да се разгледат в зала. Да, но има хипотеза, в която да не остане време да се разгледа в зала. Дано да бъркам. И все пак, ние от БСП сме на мнение, че има нужда от стабилност, от правителство, от работещ парламент и смятаме, че това е възможност – третия мандат, ако останалите партии заимстват примера, който ние дадохме при избора на председател на Народното събрание и отстъпят крачка назад от тяснопартийните си интереси и его.  

Г-н Ганчев, как резонират отношенията между народните представители и президента върху Конституцията на Република България, върху обществото?  

БСП никога не си е позволявала да се меси в работата на президентската институция. Защитавали сме позициите си, когато е имало нападки от страна на Радев, но никога не сме преминавали границата на диалога. Това в никакъв случай не трябва да се приема като вмешателство от наша страна, по-скоро обратното. Ако визирате острата реакция и политическото заяждане между Радев и "Продължаваме промяната“, позволете ми да не коментирам семейни скандали между родител и отроче. Само искам да припомня на нашите слушатели, че миналото лято след няколкомесечна работа между президента с г-н Петков и г-н Василев Радев убеждаваше всички и лансираше именно "Продължаваме промяната“. Какво доведе до разрива между тях – трябва да ви отговорят те.  

Ами аз мога да ви попитам какво доведе до разрива между Радев и БСП? 

Както казах и по-рано, това, което сме правили ние, е да защитим нашите позиции, когато е имало подобни нападки от страна на президента. Никога не сме си позволявали първи да се месим в работата на президентската институция поради факта, че изпитваме огромно уважение към тази институция.  

Г-н Ганчев, политиката в столицата: Защо БСП изключи единствения си районен кмет? Новината я разбрахме вчера.  

Да, аз също я разбрах вчера. За жалост, информацията, с която разполагам по казуса, е оскъдна. Това, което се чу, са съмнения за корупция и системно нарушаване на Устава. Не зная повече, може би някой от Софийската организация на БСП може да ви предостави повече информация.  

Откликна ли някой на поканата на вашия лидер, на г-жа Корнелия Нинова, за връщане отново в редиците на партията?  

Може би визирате тази покана, която беше свързана с една среща в НДК, която изключително внимателно следях. Тя беше рекламирана доста усилено като ново ляво обединение. Аз лично обаче на тази среща не чух леви идеи, не видях нищо ново. А за обединение дори не стана дума. Целта на срещата, за разлика от призива на Корнелия Нинова, бе по-скоро да се охули БСП и да се иска смяна на ръководството. За разлика от тяхното деструктивно поведение, ние им подаваме ръка. Вече техен избор е дали ще я приемат, или не. 

Но досега никой не е откликнал на поканата на г-жа Корнелия Нинова – така ли да разбирам? 

Ами, тя е отправила поканата, така че може би този въпрос – към нея. Аз нямам такава информация. 

По какъв начин БСП ще сплоти членовете, които са останали в партията? Какви са разговорите във вашата партия? 

Да, аз мога да кажа, че срещите на ръководството на партията, на Националния съвет, включително и на парламентарната ни група с членовете на партията не са спирали. Стараем се, разбира се, доколкото ни позволява времето и възможностите, те да бъдат колкото се може по-чести, за да подобрим комуникацията и обратната връзка. Аз не виждам членовете на БСП да са раздвоени. Ние сме демократична партия и като такава всеки има право свободно да изразява мнението си, и не сме спрели никой. Но определено отзивът от срещите, които провеждаме, е, че – пак потвърждавам – не виждам нашите членове и симпатизанти да са раздвоени.  

Предстои Конгрес на вашата партия през месец февруари. Какви са настроенията и как гледате към това голямо събитие? Какви са очакванията? 

Позволете ми като част от парламентарната група да се фокусираме повече в осигуряване на стабилност и сигурност на българските граждани на прага на очертаващата се действително тежка зима. До февруари има доста време. Със сигурност обаче една от темите, които ще обсъдим на този Конгрес, ще бъде истинско ляво обединение, а не фарса, който гледахме миналата седмица.  

И като ме помолихте да се съсредоточим върху парламента – бюджетът е много важно нещо, което обаче го нямаме. 

Разбира се. 

Към настоящия момент. Новият бюджет – изключително важно нещо. 

Да, длъжни сме всички да приемем бюджет и този бюджет да бъде с изключително силна социална насоченост. Тук е моментът да спомена, че по предложение на БСП в Комисията по труда и социалната политика бе прието увеличение на минималната работна заплата на 850 лева, безплатни учебници за учениците до 12. клас, еднократни помощи за ученици от 1. до 4. клас. Вчера на извънредно заседание на Народното събрание приехме решение, с което удължихме и срока на компенсации за небитовите потребители на електрическа енергия. Може би имаме един упрек към служебното правителство, което не изпълни изискванията на Закона за публичните финанси и не внесоха бюджет. Оправданието им, че служебното правителство няма хоризонт за дългосрочни политики далеч не кореспондира с предложението за закупуване на нови самолети, предвидени за 2030 г., или пък с водената от тях кадрова политика. Но все пак знаете, че единствената промяна, която се случи в предишното управление, в кабинета "Петков“, бе в социалната сфера, и то благодарение на БСП. Ние ще продължим да се борим как да запазим, така и при възможност да увеличим социалните придобивки, които БСП осигури на българските граждани в преходния бюджет.
Следете всички новини на агенция "Фокус" и чрез:
facebook
Google Новини
Всичко важно от ефира на радио "Фокус" слушайте и в нашите подкасти в:
Spotify
Google Podcasts
SoundcloudОще по темата: общо новини по темата: 1080
предишна страница [ 1/180 ] следващата страница


Зареждане! Моля, изчакайте ...

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Актуални теми
Войната в Украйна
Парламентарни избори 2023 г.
Политическо противоборство в САЩ
Газова криза
Косовският въпрос
назад 1 2 3 4 5 напред
Виж още

Анкета
Ако изборите са днес, коя формация бихте подкрепили?
ГЕРБ
ПП
ДПС
Възраждане
БСП
ДБ
Български Възход
Пеканов/проект на Президента
Друг
Няма да гласувам
Не съм решил/а

Част от
НОВИНИ
ЗА НАС

За контакти:

тел.: 0882 801 050

focus@focus-news.net

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0882 801 001

sales@focus-news.net
©2000 - 2022 Медия груп 24 ООД. focus-news.net - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от focus-news.net, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в focus-news.net е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.